егоистични претенции

Ако заповядваш на своя партньор да направи нещо за теб без той или тя да го желае, за негова или нейна сметка, това поведение се определя като “егоистична претенция”.

Обикновено отправянето на егоистични претенции и настояване представляват първата подсъзнателна стъпка към създаване на разрив в отношенията.

Този подход граничи със злоупотреба и контрол, въпреки че в очите на използващия ги те могат да изглеждат много логични, тъй като носят измамливо усещане за справедливост.

Партньорът, който отправя егоистични претенции изглежда напълно прав за себе си, а действията му – оправдани.

Егоистичните претенции са характерни за брака повече от което и да е било друго взаимоотношения, тъй като естественото желание на партньорите е да изпълняват молбата на съпруга или съпругата.

Като двойка ние би трябвало да имаме нула толерантност към подобен вид поведение, защото последствията са свързани с взаимно отдалечаване, гняв и разочарование!

Преодоляването на навика за егоистичните претенции е нелесен процес, при който най-важното е да се прекрати изпълняването на желанията на партньора при всякакви обстоятелства, а егоистичната претенция да се замени с настойчива молба.

При този подход достойнството на партньора и неговото/нейното желание са зачетени, правото да избере, както и предлагането на алтернативи.

Подобна молба е предшествена от обръщението: “Как би се почувствал/а, ако…”

Следващата стъпка е да се установи политиката на ентусиазирано съгласие, при която партньорите поемат ангажимент един пред друг, че ще вземат решения само, ако и двамата се чувстват ентусиазирани за това.

Третата стъпка е да се използват инструкциите за успешни преговори в брака

Научете повече за пречките за любовта оттук!

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.