егоистични претенции

Ако заповядваш на своя партньор да направи нещо за теб без той или тя да го желае, за негова или нейна сметка, това поведение се определя като “егоистична претенция”.

Обикновено отправянето на егоистични претенции и настояване представляват първата подсъзнателна стъпка към създаване на разрив в отношенията.

Този подход граничи със злоупотреба и контрол, въпреки че в очите на използващия ги те могат да изглеждат много логични, тъй като носят измамливо усещане за справедливост.

Партньорът, който отправя егоистични претенции изглежда напълно прав за себе си, а действията му – оправдани.

Егоистичните претенции са характерни за брака повече от което и да е било друго взаимоотношения, тъй като естественото желание на партньорите е да изпълняват молбата на съпруга или съпругата.

Като двойка ние би трябвало да имаме нула толерантност към подобен вид поведение, защото последствията са свързани с взаимно отдалечаване, гняв и разочарование!

Преодоляването на навика за егоистичните претенции е нелесен процес, при който най-важното е да се прекрати изпълняването на желанията на партньора при всякакви обстоятелства, а егоистичната претенция да се замени с настойчива молба.

При този подход достойнството на партньора и неговото/нейното желание са зачетени, правото да избере, както и предлагането на алтернативи.

Подобна молба е предшествена от обръщението: “Как би се почувствал/а, ако…”

Следващата стъпка е да се установи политиката на ентусиазирано съгласие, при която партньорите поемат ангажимент един пред друг, че ще вземат решения само, ако и двамата се чувстват ентусиазирани за това.

Третата стъпка е да се използват инструкциите за успешни преговори в брака

Научете повече за пречките за любовта оттук!

Изключително ефективни съвети и решения на семейни проблеми в областите на комуникацията, секса, конфликтите, финансите, децата, разширеното семейство и др. можете да намерите в книгата ми "30 въпроса от семейния живот"

Искате нещо още по-задълбочено? Поръчайте видео-програмата на живота ми за семейните отношения "Семейна академия"!

Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

Opt In Image
Следващата стъпка...
стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатния ресурс "Аспирин за семейни проблеми", в която споделяме от практиката си по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.