да остана ли с него

Звучи ли Ви познато?

Да това е едно, съвсем невинно парче от 80 – те, което се е случвало да си тананикаме безгрижно.

Истината е, че почти всеки женен човек се изправя пред този въпрос рано или късно.

Идва ден, когато човек се чуди:

 • Какво изобщо прави в един изчерпан брак, когато не усеща повече любов, разбирателство, уважение;
 • Защо се случва така?
 • Къде изчезва цялата устремност и заедност, с която поемаме по общ път; нетърпеливи да заживеем под един покрив, да се радваме на деца, да откриваме заедно непознати страни; или просто да споделяме всеки миг заедно?

Всички сме чували, че любовта трае около 3 години, като с появата на децата и новите ангажименти, животът наистина се променя, а майките отдават цялото си внимание и любов на детето.

В същото време бащите остават някъде там, но вече не са център на внимание и любов. С течение на времето, отчуждението се настанява трайно в домовете и сърцата ни. В живота ни се появяват други, по-интересни хора, с които общуването е леко и приятно, а в семейството някак си започваме да се чувстваме не на място.

Как да продължим нататък, заслужава ли си да опитваме отново?

Да, заслужава си!

Колкото и да е трудно да простим.

Колкото и обида да носим в сърцата си…

… животът ни дава втори шанс, изправя ни пред това изпитание, за да провери дали ще устоим или ще се откажем.

Трудно е човек да прости лъжи и обиди, но именно в това е тайната – да простиш искрено и да дадеш шанс на човека срещу теб да продължите пътя си заедно.

Ти си различен, той също, животът постоянно ни поднася изненади, но когато надскочиш себе си, надскочиш гордостта си, обидата и простиш истински, ти ставаш друг човек – различен, по-мъдър и по-добър, а партньорът ти също е променен и има голям шанс нещата да се получат дори по-добре от преди.

Не пропилявайте този шанс, направете всичко възможно любовта и разбирателството отново да влязат в дома ви.

Човек винаги може да си тръгне, но няма да е преживял опита от прошката, както и всички емоции и чувства, които тя носи след себе си.

Прошката отваря врати, които преди са били затворени – ще откриете ново и различно партньорство, но най-вече – ще бъдете различният в тази връзка.

Опитайте отново да върнете любовта във сърцата си, спомнете си с кои качества партньорът Ви плени, без значение колко години са минали от тогава, потърсете ги отново, вижте и сега – останало ли е нещо от тях; все още ли ви харесват?

Какво можеш да направиш, когато всичко в теб желае да си тръгнеш?

Спомнете си всички хубави и мили моменти от началото на връзката си:

 • дребните жестове и закачки;
 • милите думи;
 • само вашите си шеги (всички двойки имат такива и всички двойки си ги спомнят, независимо колко години са минали… независимо, че в момента не можете да си представите отново да ги преживеете с този човек).

Всичко е възможно, стига човек да рискува и да опита – няма да е лесно, но е възможно нещата отново да се случат.

Опитайте да внесете отново малките изненади в ежедневието си – спонтанните докосвания и целувки и най-важното: определяйте си срещи, така, както сте правили в началото за да се опознаете. Направете го отново, отидете на кино, на театър, на изложба, на концерт, на заведение, но се опитайте да внесете и изненада за партньора си. Поканете го на среща без да му казвате, че сте купили примерно билети за театър, оставете на следващата среща изненадата да бъде от негова страна.

Мислите си, че познавате този човек до болка, но всъщност познавате една част от него – тази, която той Ви разкрива.

Опитайте да опознаете сами и другата част, да достигнете до душата му…

Помолете го:

 • да разкаже нещо от детството си, което никога до сега не е споделял;
 • да сподели за какво е мечтаел като дете;
 • попитайте го и сега за какво мечтае.

Помогнете му заедно да съберете изгубените мечти, забравени и разпилени през годините. Превърнете се в човека, който ще му помогне да ги осъществи. Колкото и нереални да звучат в момента, няма нищо невъзможно – всичко е въпрос на устремено намерение и вяра. Постепенно ще видите, че познавате малка част от този човек, от неговите мечти, интереси, стремежи, ще видите, че не всичко е скучно и изчерпано, че не всичко се върти около децата и работата.

В живота има толкова други неща, но важното е да се научим да общуваме помежду си – да се изслушваме и чуваме наистина.

Бъдете даващи и не очаквайте в замяна нищо. Ако партньорът Ви наистина е осмислил всичко, което се случило и е готов да продължи отново с Вас, то скоро и той ще започне да Ви дава всичко, от което имате нужда.

Не насилвайте нещата да се случват бързо и на всяка цена – ако сте стигнали дотук, значи имате нужда точно от този урок и само от Вас зависи да го научите възможно най-добре; да видите своите грешки и да се постараете да ги избягвате занапред.

I Should Stay… засега.

2

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
 • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
 • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
 • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
 • новини за предстоящи наши продукти и събития;
 • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.