втори брак и деца - трудности и решения

Факт е, че немалко двойки създават повторно семейство с надеждата този  път бракът им да се получи.

Повечето от тях са преживели някаква форма на травма, като загуба на съпруг/съпруга или развод, и копнеят новото им семейство да изпълни живота им със смисъл.

Очакванията са големи, понякога нереалистични и… нерядко ги водят до вземане на погрешни решения.

Понякога в техния нов брак те се оказват в позицията да бъдат родители на деца от предишна връзка на своя нов партньор.

Според водещи експерти в областта на семейството, над половината от повторните бракове завършват с развод.

Защо това е така?

Смята се, че в голяма част от случаите, основната причина е в повторното достигане на точката на раздяла, характерна за предишното им взаимоотношение.

Това е изтрезвяваща информация за всеки мъж или жена, който изгражда семейно гнездо за втори път, особено ако в него има заварени деца.

Кои са най-често срещаните грешки при влизане в подобно взаимоотношение:

Негативна склонност 1: Липса на търпение

В биологичните семейства при повечето случаи партньорите имат възможност да се опознаят за по-дълго време преди раждането на децата.

Когато децата се родят, родителите най-вероятно участват в процеса на изграждането им.

В смесените семейства e налице вече съществуваща семейна единица, към която се присъединява някой отвън.

Често срещано явление е биологичният родител да окаже натиск върху партньора си с изискването той бързо да възприеме децата му като ежедневна част от своите отговорности.

Той/тя може да окаже натиск върху тях и да очаква те бързо да станат приятели с новия си родител.

Обикновено децата реагират точно в противоположната посока и използват изрази като:

  • „Никога няма да ми бъдеш майка“;
  • „Татко беше по-добър от теб“ и т.н.

Понякога новият родител прави всичко възможно да докаже себе си и колкото повече се опитва, толкова повече отхвърляне си спечелва от страна на децата.

Други родители попадат в точно обратната ситуация – стремят се да наложат присъствието си на децата на новия си съпруг или съпруга.

Спомням си един уверен баща, оженил се за разведена жена с 6-годишно момиче, който гордо ми обясняваше, че детето много бързо го приело като авторитет, след като го напердашил.

През годините обаче наблюдавах как това момиче израсна като бунтовен тийнейджър.

Въпросният мъж не разбираше, че децата няма да приемат нов родител просто ей-така – за да го направят, са необходими нещо повече от условия, изисквания и физическо насилие.

Една от основните причини децата да имат проблем при свързването си с новия родител е страхът, че могат отново да го изгубят!

Ако си в тази ситуация, запомни – необходимо е време, преди новият родител и децата да се съюзят и да станат приятели.

Подсигурете си достатъчно време за това и не насилвайте нещата.

Научи се да изслушваш както партньора си, така и децата, вместо бързо да им даваш наставления, било то и правилни – в крайна сметка те са били по-дълго време заедно.

Opt In Image
БЕЗПЛАТЕН РЕСУРС!
12 индикатора за успешен брак
Използвайте този списък с индикатори, който ще помогне да определите бързо силните и слабите области на развитие в отношенията с партньора!

arrow (6)

Негативна склонност 2: Неспособност за контролиране на емоциите

Някои родители в смесени семейства имат склонността да оставят своя гняв и вътрешни наранявания да ги владеят и да управляват живота им.

Децата бързо могат да изгубят доверието си в новия си родител, ако станат свидетели на ситуации, в които той/тя наранява мама или татко още повече, ако чуят обидни думи по адрес на предишния си баща или майка.

Децата са изключително чувствителни в разпознаването на отношенията, които стоят зад емоциите, така че трудно можеш да се скриеш и да ги заблудиш.

Добра практика е, ако в семейството стане скандал, да се даде извинение на децата – така те ще знаят, че най-малкото новият им родител е честен с емоциите си и малките ще му имат повече доверие.

Негативна склонност 3: Неадекватни начини за печелене на доверие

Опитите да се заеме мястото на биологичния родител, прекаленото очакване за близост и свързване с децата, купуването на скъпи подаръци и „подкупите“ от страна на новия родител могат да доведат до точно обратния ефект.

В процеса на опознаване с твоето ново семейство не пропускай да останеш позитивен, естествен, да си себе си, както и да отделяте време за забавления, смях и спортуване.

Именно в извършването на подобни семейни дейности ще започне да настъпва сближаването.

Opt In Image
БЕЗПЛАТЕН РЕСУРС!
12 индикатора за успешен брак
Използвайте този списък с индикатори, който ще помогне да определите бързо силните и слабите области на развитие в отношенията с партньора!

arrow (6)

Снимка: Драгомир Атанасов, www.photographerbg.com

 

Tags: ,