Снимка: Иво Орешков

Снимка: Иво Орешков

„Наистина ли вярвате, че бракът продължава да е популярен сред българите? Днес вече никой не иска да се жени!”, това ми каза преди време една журналистка. Всъщност, фактите говорят сами за себе си – повече от 70% от българските двойки, които живеят на семейни начала, сключват брак след пет години. Дали изборът двама души да се обвържат за цял живот е приумица, останала от едно време, или е просто традиция? В САЩ и в много страни от Западна Европа вече от няколко десетилетия социолози и психолози изследват феномена „брак”. Въпреки неоспоримите ползи от създаването на семейство, в публичното пространство се ширят редица митове, които са причина много млади хора да се въздържат от сключването на брак.

Женените стават по-нещастни с течение на времето. Фактите обаче говорят точно обратното. При женените има много по-голяма вероятност да останат щастливи в бъдеще, отколкото при останалите. Десетгодишно проучване в САЩ сред 14 000 души е установило, че семейното положение е една от най-важните предпоставки, за щастие. Според резултатите 40% от семейните са се определили като „щастливи”, в сравнение само с 15–22% от несемейните (двойките, които живеят на семейни начала, разведените, вдовците или самотните). Едва 7% от семейните споделят, че „не са щастливи”, докато от останалите – между 13 и 27%.
Друго изследване показва, че психичното здраве на хората значително се подобрява след сключването на брак. А разводът или раздялата на двойката може да повлияе негативно върху емоционалното състояние, особено при жените. Според социолози ползите от брака се дължат най-вече на факта, че партньорите се грижат един за друг.

Бракът „стопява” богатството на женените, тъй като те имат повече ангажименти и отговорности. Всъщност, доказано е, че бракът прави мъжете по-успешни в кариерата. Статистиката сочи, че женените потомци на Адам печелят с 10–40% повече в сравнение с неженените. В САЩ този процент достига 30. Увеличаването на доходите започва в годината преди сключването на брак. Мъжът се радва на финансово благоденствие по време на съпружеския живот, но ако се разведе, доходите му намаляват.

Резултатите от друго проучване показват, че женените двойки спестяват повече. 50-годишните омъжени американци имат приблизително два пъти повече средства от разведените, вдовците или неженените. За 5 години женените трупат пари в банковите си сметки по-бързо от останалите, въпреки разходите, които отделят за образованието и здравето на децата си. Оказва се също така, че 40% от самотните майки се определят като бедни. За сравнение – само 12% от женените майки признават, че парите не им стигат.

Сексът след брака е скучен. Статистиката сочи, че сексуалната активност на женените двойки е с 25 до 300% по-висока в сравнение с активността при неженените.  Дори и на 70-годишна възраст семействата се боричкат под завивките средно около 16 пъти в годината. Това сочи проучване на Университета в Чикаго (САЩ). Според социолози семейните двойки са сексуално много по-задоволени, отколкото тези, които само живеят на семейни начала или самотните.

Бракът излага жените на опасност от домашно насилие. Не съществуват доказателства, че бракът е добра сделка за мъжа и лоша сделка за жената. Интересно е, че редица проучвания показват, че насилието е по-рядко срещано при женените мъже. При женените двойки насилието на мъже към жени е почти същото като на жени към мъже. Дамите също са толкова склонни да вдигнат ръка или да обидят, колкото и потомците на Адам. Проучвания показват, че двойките, които живеят на семейни начала, по-често прибягват до насилие, за да решат проблемите си. Обикновено при тях насилникът е мъжът.

Още ли се колебаете дали да сключите брак? Може би „Да”, но поне успях да ви накарам да се замислите…

Статията беше първоначално публикувана в списание „9 месеца“.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: , ,