финансови съвети

Много деца събират парички от малки, но не са много тези, които умеят да ги управляват както трябва. Още като бях малка, един ден седнахме с тати да си говорим за финансите и за това колко е важно да знам как да работя с тях. Тогава той ми наблегна на три много интересни думички, свързани с парите, които искам да споделя с вас! Това са: приходи, разходи и салдо! Нека да споделя с вас някои важни финансови съвети.

Приходите са парите, които влизат в моята касичка. Ако нямам приходи, мога да искам да притежавам много неща, но няма да има с какво да си ги купя.

Разходите са парите, които излизат от касичката ми за неща, които си купувам.

Салдото е онова, с което оставам най-накрая. Салдото показва дали успявам да управлявам паричките си добре.

От малка започнах да си записвам онова, което влиза и онова, което излиза от моята касичка, а това много ми помогна все да оставам с по нещичко:)

Нека сега да споделя моята тайна как да следим какво се случва с финансите ни.

Вземете една тетрадка и разделете листа на пет колонки. Отгоре напишете “дата”, “категория”, “приходи, “разходи”, а на петата – “салдо”. Още по-лесно е, ако използвате символите “+”, “-”, “=”.

– Ако спечелите пари от нещо, напишете първо дата, а после под колонката “приходи” напишете стойност и в скоби откъде сте изкарали парите. След това, добавете сумата към вашите пари и напишете резултата в колонка “Салдо” .

– Ако изхарчите пари, направете същото в колонка “Разходи” и пак напишете стойността, а в скоби посочете за какво сте ги изхарчили и извадете тази стойност от вашите пари.

– Напишете резултата в колонка “Салдо” .

Обяснете всичко това и го покажете това на вашите деца, а те днека да започнат да го правят редовно.

Пожелавам успех на всички родители и деца в това да се научат да правят план за техните пари и да са постоянни в това.

Успех!

Вижте също статията на татко за това как да си направим семеен бюджет оттук!

Снимка: Студио Фо

Opt In Image
Стани абонат на нашия блог, за да поддържаш искрата на любовта жива в твоите семейни отношения и да се информираш за актуални събития и оферти!
Абонирай се за безплатни новини...