система-за-спестяване-на-пари-изображение

Позволи ми днес да споделя нещо от скромния ми семеен опит – една система за спестяване на пари, която просто работи

Трудно ми е да забравя първите години от нашите семейни отношения, когато и двамата с жена ни бяхме потънали в битови ангажименти – работа, недоспиване, смяна на мръсни пелени и…

… финансови ограничения.

Въпреки малкото средства, с които разполагахме тогава, взехме трудното решение (за което не съжалявам и до ден днешен) да си обещаем, че няма да пренебрегваме две важни неща:

– срещите ни със Снежи;
– семейните ни почивки и уикенди заедно.

Оттогава до сега помня само един път, в който се лишихме от семейна почивка и то поради раждането на нашия син през лятото.

Кое ни помогна това да се случи?

Пликовата финансова система за спестяване на пари…

Всеки път, когато аз или Снежи получавахме пари, изваждахме няколко пощенски плика, надписвахме ги по категории, поставяхме в тях пари и те преставаха да излизат оттам.

Нашето малко правило беше, че ако сме сложили пари в плика „храна“, ще ги изразходваме само за тази цел и за нищо друго. Ако в плика, надписан „почивка“ се окажеха парички, те стояха там до лятото, а през годината добавяхме още.

Основните ни нужди бяха посрещнати поради дисциплината ни, но преди всичко ние се научихме да инвестираме малкото пари, с които разполагаме…

… в спомени.

Ето защо красивите мигове заедно, смеха на дъщерите ни, чувството на привързаност към любимия човек, се запечатаха в съзнанието ни като филм и до ден днешен ни карат да се вълнуваме.

Ние инвестирахме парите си в скъпоценни преживявания, които никога нямаше да забравим.

Всъщност пликовата система не е наше изобретение, а е принцип, използван за десетки години.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Ето как работи системата за спестяване на пари:

Нека да предположим, че сте бюджетирали 800 лв. за храна през месеца. Когато в общата ви семейна каса влязат пари, напишете си ваучер за 100 лв. (за седмица например) и поставете парите в пощенски плик, на който напишете „храна“.

От този плик не могат да излизат повече пари, освен ако не са САМО за храна. Ако минеш през магазина да пазаруваш и си забравил този плик, ще е необходимо да се върнеш вкъщи, да вземеш плика и чак тогава да заредиш с продукти.

Постарай се да удържиш на изкушението да бъркаш в други пликове, за да вземеш парички назаем. Виждаш ли, заемът не е най-доброто решение 🙂

Докато пиша тези редове и усещам как някои от читателите ми започват да губят търпение и се ядосват.

Тук е мястото да споделя основният според мен принцип на финансовия успех:

Постоянство и добра дисциплина.

Финансов успех = добри лични навици.

Когато в семейната каса отново постъпят пари, напишете си ваучер, вкарайте сумата в плика и…

… пътешествието продължава.

Използвайте пликове преди всичко за онези категории от вашия бюджет, които харчите повече отколкото трябва – най-често това са хранене навън, гориво, облекло и различни вещи.

Нещо много важно – ако останете с пари в плика в края на месеца, направете си подарък (например излизане на ресторант заедно). В крайна сметка сте се справили добре и заслужавате поощрение, за да имате добър стимул да продължите с тази система.

А и…

… никой не обича да живее като бедна църковна мишка.

„Но какво да правим, ако закъсаме с парите в средата на месеца“, ще попита някой.

Преди всичко се надявам, че имате резервен фонд, заделен настрана. Тогава свикайте семейния съвет, обсъдете различни варианти, намерете решение, което да отговори на нуждите и на двете страни и вземете съзнателно, а не емоционално решение.

Изглежда просто, нали? Просто, но може да ви свърши работа.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: