Много двойки споделят, че едни от най-сериозните сблъсъци помежду им са свързани с начина, по който управляват финансите си.

Причините за това могат да са най-различни.

От една страна, характерните за мъжа и жената полови различия, от друга – липсата на общ семеен бюджет.

Могат да се намесят и различни финансови навици на семействата, в които партньорите са отраснали, както и по-сериозни финансови ситуации, като безработица, наличие на сериозен дълг и др.

Не е задължително неразбирателствата, свързани с парите, да засягат само двойки с ниски доходи.

Проблемите се срещат и сред по-богати и преуспяващи семейства. Днес много хора смятат, че не бива да се водят разговори за пари, че финансовите отношения автоматично ще се изгладят.

Парите, или по-точно начинът на управлението им, са тема, по която се спори в почти всяко семейство.

Понякога конфликтите по тази тема се превръщат в истинска бойна арена.

Opt In Image
Искаш ли да запишеш семейна консултация с мен...
... СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО?

През последните години аз и екипът ми сме имали възможност да се срещнем със стотици семейства и да помогнем на много от тях да възстановят любовта, емоционалната близост и сексуалното си единство.

Ако проявиш интерес към семейна консултация, позволи ми да предложа услугите си СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО!

 

Всъщност, докато във връзката не се постигне съгласие по финансовите въпроси, партньорите трудно могат да се радват на трайно и пълноценно общуване.

Как една двойка може по-лесно да преодолее различията, засягащи финансите? Възможно ли е това?

Установете общ семеен бюджет

Общият семеен бюджет означава да „кажете” на парите си къде да ходят, а не само да отчитате къде са отишли.

Разделянето на парите и сметките е лоша идея, защото създава предпоставки за подриване на основите на сътрудничеството в брака. При изработването на бюджета е необходимо да участват и двамата съпрузи.

Защо?

Представете си, че в една компания всеки член от борда на директорите започне да управлява парите, както на него му хареса. Какво ще се получи?

Хаос!

Добре е да знаете, че успехът ви като семейство в областта на финансите започва с общия бюджет.

Вземете решение да формирате семейния бюджет заедно.

Разбира се, не е нужно и двамата да се занимавате с това. Достатъчно е по-талантливият в тази област да следи касовите бележки, балансите и финансовите отчети. Другият пък може да участва при изработването на бюджета.

В много семейства често финансовата тежест се понася от единия партньор.

Това обикновено е мъжът, особено в периода около раждането и отглеждането на малкото дете. В подобни ситуации някои мъже до такава степен се идентифицират с ролята си на човека, който „изкарва хляба”, че пренебрегват финансовия глас на своята половинка.

Важно е те да знаят, че работата на жената у дома струва почти толкова, а понякога и повече, колкото мъжът изкарва в офиса.

Колко пари ще дадете за раждането и отглеждането на едно човешко същество?

Мъжът не бива да обвинява половинката си за това, че е взела решение да остане по-близо до децата.

Ключът е в общуването

Един известен финансов експерт казва, че парите са най-добрата или най-лошата сфера на комуникация в дома.

Дори и да срещате сериозни проблеми в общуването си по отношение на финансите, вие имате възможност да промените това и да постигнете съгласие с партньора си.

Не става въпрос само за компромиси или за отдръпване от проблема. Важно е всеки да има право на глас и да може да споделя чувствата си, безпокойствата и желанията си, като едновременно се съобразява с исканията и терзанията на другия.

Само в този случай двойката ще може да създаде условия за намиране на „обща територия“ при взимането на решение.

Мъжете и жените по много различен начин интерпретират и управляват личните финанси.

За жените това е въпрос на сигурност, а за мъжете – на самочувствие. Ето защо дамите преживяват по-тежко облачните финансови дни, а половинките им често повече рискуват.

Всъщност, съюзът между мъжа и жената представлява уникална възможност за вземане на ефективни финансови решения.

Ако срещате трудност с партньора си в тази важна сфера, изключете телевизора или компютъра, седнете и проведете сериозен разговор. Бъдете внимателни един към друг и споделете всичко, което ви притеснява, като се стремите да разбирате чувствата и гледната точка на партньора си.

Само след като и двамата разкриете притесненията и вълненията си, можете да се предвижите към преодоляването на проблемите и несъгласията си.

Финансите като основен приоритет

Нищо не разрушава удоволствието от живота по-лесно, отколкото взимането на крайно необмислени финансови решения.

Животът се развива, благодарение на един на пръв поглед елементарен, но често неоценяван фактор – потока на парите в семейството.

Ако доходите са крайно недостатъчни, може да се наложи да започнете и допълнителна работа. В това динамично време е нужно да сте гъвкави и инициативни.

Едно от най-важните умения, което можете да развиете, е да продавате. Всичко, от което се нуждае един търговец, са бюро, компютър и телефон, чрез които да предлага качествен продукт или услуга. Започнете да развивате този вид умения, тъй като те са пряко свързани с вашия финансов растеж.

Opt In Image
Искаш ли да запишеш семейна консултация с мен...
... СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО?

През последните години аз и екипът ми сме имали възможност да се срещнем със стотици семейства и да помогнем на много от тях да възстановят любовта, емоционалната близост и сексуалното си единство.

Ако проявиш интерес към семейна консултация, позволи ми да предложа услугите си СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО!

 

 

Tags: , ,