Много двойки споделят, че едни от най-сериозните сблъсъци помежду им са свързани с начина, по който управляват финансите си.

Причините за това могат да са най-различни.

От една страна, характерните за мъжа и жената полови различия, от друга – липсата на общ семеен бюджет.

Могат да се намесят и различни финансови навици на семействата, в които партньорите са отраснали, както и по-сериозни финансови ситуации, като безработица, наличие на сериозен дълг и др.

Не е задължително неразбирателствата, свързани с парите, да засягат само двойки с ниски доходи.

Проблемите се срещат и сред по-богати и преуспяващи семейства. Днес много хора смятат, че не бива да се водят разговори за пари, че финансовите отношения автоматично ще се изгладят.

Парите, или по-точно начинът на управлението им, са тема, по която се спори в почти всяко семейство.

Понякога конфликтите по тази тема се превръщат в истинска бойна арена.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Всъщност, докато във връзката не се постигне съгласие по финансовите въпроси, партньорите трудно могат да се радват на трайно и пълноценно общуване.

Как една двойка може по-лесно да преодолее различията, засягащи финансите? Възможно ли е това?

Установете общ семеен бюджет

Общият семеен бюджет означава да „кажете” на парите си къде да ходят, а не само да отчитате къде са отишли.

Разделянето на парите и сметките е лоша идея, защото създава предпоставки за подриване на основите на сътрудничеството в брака. При изработването на бюджета е необходимо да участват и двамата съпрузи.

Защо?

Представете си, че в една компания всеки член от борда на директорите започне да управлява парите, както на него му хареса. Какво ще се получи?

Хаос!

Добре е да знаете, че успехът ви като семейство в областта на финансите започва с общия бюджет.

Вземете решение да формирате семейния бюджет заедно.

Разбира се, не е нужно и двамата да се занимавате с това. Достатъчно е по-талантливият в тази област да следи касовите бележки, балансите и финансовите отчети. Другият пък може да участва при изработването на бюджета.

В много семейства често финансовата тежест се понася от единия партньор.

Това обикновено е мъжът, особено в периода около раждането и отглеждането на малкото дете. В подобни ситуации някои мъже до такава степен се идентифицират с ролята си на човека, който „изкарва хляба”, че пренебрегват финансовия глас на своята половинка.

Важно е те да знаят, че работата на жената у дома струва почти толкова, а понякога и повече, колкото мъжът изкарва в офиса.

Колко пари ще дадете за раждането и отглеждането на едно човешко същество?

Мъжът не бива да обвинява половинката си за това, че е взела решение да остане по-близо до децата.

Ключът е в общуването

Един известен финансов експерт казва, че парите са най-добрата или най-лошата сфера на комуникация в дома.

Дори и да срещате сериозни проблеми в общуването си по отношение на финансите, вие имате възможност да промените това и да постигнете съгласие с партньора си.

Не става въпрос само за компромиси или за отдръпване от проблема. Важно е всеки да има право на глас и да може да споделя чувствата си, безпокойствата и желанията си, като едновременно се съобразява с исканията и терзанията на другия.

Само в този случай двойката ще може да създаде условия за намиране на „обща територия“ при взимането на решение.

Мъжете и жените по много различен начин интерпретират и управляват личните финанси.

За жените това е въпрос на сигурност, а за мъжете – на самочувствие. Ето защо дамите преживяват по-тежко облачните финансови дни, а половинките им често повече рискуват.

Всъщност, съюзът между мъжа и жената представлява уникална възможност за вземане на ефективни финансови решения.

Ако срещате трудност с партньора си в тази важна сфера, изключете телевизора или компютъра, седнете и проведете сериозен разговор. Бъдете внимателни един към друг и споделете всичко, което ви притеснява, като се стремите да разбирате чувствата и гледната точка на партньора си.

Само след като и двамата разкриете притесненията и вълненията си, можете да се предвижите към преодоляването на проблемите и несъгласията си.

Финансите като основен приоритет

Нищо не разрушава удоволствието от живота по-лесно, отколкото взимането на крайно необмислени финансови решения.

Животът се развива, благодарение на един на пръв поглед елементарен, но често неоценяван фактор – потока на парите в семейството.

Ако доходите са крайно недостатъчни, може да се наложи да започнете и допълнителна работа. В това динамично време е нужно да сте гъвкави и инициативни.

Едно от най-важните умения, което можете да развиете, е да продавате. Всичко, от което се нуждае един търговец, са бюро, компютър и телефон, чрез които да предлага качествен продукт или услуга. Започнете да развивате този вид умения, тъй като те са пряко свързани с вашия финансов растеж.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: , ,