Снимка: Студио ФО

Снимка: Студио ФО

Наблюдавайки толкова много успели и провалили се във финансово отношение хора, не можем да не разпознаем една характерна черта на добрите финансови мениджъри – те са развили у себе си качеството да спестяват, независимо от парите, с които разполагат. Харесва ми това, което Филип Джъдж, директор на компания за съхранение на злато, потомствен златен банкер за цели три поколения, казва: „През години съм работил с много успешни мъже и жени в бизнеса и често пъти са ме питали, кое е онова качество, което се среща при всичките. Отговорът ми е прост – Те притежават ДИСЦИПЛИНАТА да спестяват.“

Забележете думата, на която поставих акцент – дисциплина! Дисциплината е вътрешно качество, белег за зрялост и умение за самоконтрол и самоуправление, която съдържа в себе си силен психологичен елемент. Това обяснява защо толкова много икономисти по целия свят живеят на кредити – те са пълни с теоретични знания, но никога не са развили у себе си качеството да спестяват и най-вертоятно, никога не са попадали в света на реалния бизнес. Питайте Филип Джъдж и той ще ви каже, че същите тези хора са развили умението да спестяват далеч преди да успеят!

Наскоро слушах интервю с най-скъпия говорител на света Питър Даниелс, намиращ се в списъка на 400-те от най-богатите хора в света. В момента той е в своите 70 години, но заяви, че: „В резервите се крие успехът на всяка икономика. Резервите бяха причината, поради която аз успях, а други около мен се провалиха“.

Днес хората от Европа и Америка са потънали в дългове, повече от което и да е било поколение от човешката история. В миналото, обаче, на спестяването се е гледало като на признак на добър морал и способност да продължиш своите цели в следващите поколения.

Наскоро консултирах една жена с не много високи доходи, за да й помогна да си направи финансовия бюджет. Когато от всичките й приходи извадихме разходите, теглихме чертата и накрая получихме една малка цифра – нейният нетен баланс. Разбира се, тя се изненада, когато й казах, че трябва да спестява. „Откъде?“ – ме запита тя. Обясних, че въпросът за момента не се състои в сумата, която получава, а в нуждата да развие у себе си навик, който ще я съпровожда през целия й живот. Навик, който няма да я изостави, дори след време да печели милиони. Навик, който ще й помогне да задържи това, което печели.

Фокусираният емоционален отклик към спестяването е онова, от което реално се нуждаеш. Спестяването трябва да се превърне в приоритет по същия начин, както би реагирал, ако разбереш, че детето ти се нуждае от спешна операция, за която са ти необходими средства. Това би трябвало да промени биологичния ти часовник. Ядосай се на финансовото си положение и си обещай да го промениш. А първата стъпка към това е развиването на дисциплината да спестяваш преди да си постигнал успех!

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: ,