Разходи за сватба

Снимка: Стоян Георгиев

Почти винаги, когато ми се налага да консултирам двойка преди сватбата, съветвам годениците да помислят още веднъж за разходите около нея. И разбира се, отговорът почти винаги е един и същ: “А какво ще си помислят мама, татко, приятелите или роднините?” Нямам нищо против най-прекрасното събитие в живота на двамата влюбени да е съпътствано от колкото се може повече позитивни изживявания и приятни хора наоколо. Често пъти обаче това става за сметка на първата година от брака на двойката, за която е изключително важно да е лишена от финансово напрежение, а влюбените да се радват на възможно повече средства и лично пространство.

Ако ви предстои сватба, моля ви не пропускайте тази статия – тя може да ви спести доста пари. Освен това, ако някой от близките е готов да спонсорира сватбата, това не означава, че се очаква той или тя да дирижира организацията. В най-добрия случай можете да поискате парите да кацнат по вашата сметка и вие да решите как да ги използвате за сватбата и за брака си. След това помислете дали наистина желаете пищна сватба и един ден удоволствие или предпочитате един по-скромен, макар и вълнуващ ден, но след това повече налични средства, които да насочите по предназначение.

Нека споделя с вас някои важни принципи при финансово планиране на сватбата:

Приоритизирайте
Не харчете пари за нищо, което е без особена стойност за вас. Направете списък с финансовите си приоритети за сватбата и след това решете за кое си струва да отделите пари. Съставете детайлен бюджет. Когато сте готови, извадете от него по-маловажните неща. Например, златните сватбени халки са приоритет, но скъпата сватбена рокля или костюм може и да не са. Присъствието на вашите родители на сватбата е приоритетно важно, но дали важи същото за вашия трети братовчед Пешо, когото не сте виждали от пет години? Вие знаете най-добре.

Въвлечете приятелите и роднините
Не третирайте родителите си, приятелите и роднините просто като гости, от които само се очаква да присъстват и да бъдат консуматори. Когато правите списък с гостите, мотивирайте ги да бъдат живи участници в събитието. Направете лист със задачи при планирането на сватбата и след това ги помолете да се включат. Вместо да наемате DJ със скъпа уредба например, чудесна работа би свършил и iPhone с предварително подготвена музика и музикална програма, изготвена от някой по-екстровертен приятел. Всъщност, може да се окаже, че имате някой истински талант сред близките си. Вместо да наемате скъп фотограф, проверете първо дали сред приятелите и познатите ви вече няма някой, който би могъл да свърши тази работа. Украса, декорации, красиви идеи – вашите приятели могат да се справят не по-малко добре от професионалистите, защото ви обичат и ги е грижа за вас. Между другото, дори и храната и напитките могат да се предоставят от приятелите и роднините – ще спестите огромни суми, ако всеки донесе по нещо.

Наистина ли имате нужда от голямо парти?
Поканете повече хора на подписването и церемонията, но запазете обяда само за най-близките ви и ценни хора. По-малко хора значи по-евтино. И една чудесна идея – организирайте сватбеното парти за 15 ч. например, на което поканете възможно най-голям брой приятели и роднини. Тогава няма ви се налага да предвидите обяд за всеки – напитки, коктейли и малко снаксове биха свършили достатъчна работа. Съберете дарение за младоженците. Приключете партито в 19:00 ч. – в крайна сметка ви предстои първата брачна нощ:)

Стремете се да попаднете на най-добрата цена
Посетете поне няколко магазина и се срещнете с двама-трима търговци преди да вземете решение за покупка. Може да се окаже, че в магазините за левче ще намерите цена с няколко пъти по-ниска от регулярните магазини. Ако разполагате с много ограничен бюджет, вземете рокля за булката под наем – цената може да падне в пъти, сравнена с новата.

Ако съм успял да ви спестя пари, може да изпратите някой лев и на мен – не е добре да сме стиснати, така че пишете ми и ще ви пратя сметката:)

Започнете оттук: Как да изработим семеен бюджет…

Opt In Image
Искаш ли и други материали като този?
Абонирай се за безплатни новини за семейния живот!
 

Tags: , ,