семеен-бюджет-инфографика

„Не можеш да постигнеш просперитет, ако не спестяваш, не можеш да установиш солидна сигурност, ако взимаш пари назаем; не можеш да стоиш далеч от нещастието, ако харчиш повече, отколкото печелиш.“
Ейбрахам Линкълн

Често си мисля за истинските неща.

В днешното развито общество можем да усетим комерсиализирането на почти всичко, което ни заобикаля – банките ни заливат с предложения за кредити на ежедневна основа; в детските магазини ни се натрапва усещането, че ако не си купим тая или оная играчка, децата ни няма да бъдат щастливи, а рекламите ни дебнат почти на всеки ъгъл с лъскавите си предложения.

Какъв е резултатът от това влияние – семействата харчат до посиняване!

За нас, като че ли финансовото измерение се рее в абстрактното, без да придобива реални стойности и това е една от причините българинът днес да смята, че държавата е отговорна за снабдяването на насъщните му нужди, за неразборията в живота му и за отглеждането на собствените му деца.

Очевидно, голяма част от българите са решили да прекарат остатъка от живота си в заеми, без да разбират, че това ще се отрази на брака (финансовите проблеми са причина 1 за развод), а оттам и на децата им.

Временното утоляване на желанието за нов IPhone или компютър се оказва по-важно от това, да си финансово независим и семейно удовлетворен, а това е тъжна констатация.

В тази корпоративна атмосфера все повече се налага необходимостта семействата да имат собствен бюджет и да се придържат стриктно към него.

Изработването на семеен бюджет ще ви донесе следните предимства:

1. Ще ви даде реалистична картина за състоянието на семейните финанси.

2. Ще освободи семейството от излишно чувство за вина („Къде ми отиват парите“) и конфликти.

3. Ще даде възможност на семейството ви да мечтае и да се протяга към достигането на реалистични финансови цели!

Три средства за извършване на бюджетиране:

1. В книга чрез попълване на балансов лист – най-разпространеният начин е просто да използвате тетрадка или тефтер, в които да описвате приходите и разходите, да изчислявате баланса и да планирате. Препоръчваме този „бабешки“ начин, ако правите бюджет за първи път, липсват ви навици за планиране или просто нямате компютър.

2. Използване на софтуер или прости Excell-таблици (Numbers за Mac-юзърите) – компютрите предлагат прекрасни средства, чрез които можете да описвате своите разходи, да знаете какво се намира във всяка от банковите ви сметки (а също и в КЕШ) и ви описват статистика за харченето, показват ви кога сте на червено и предлагат процентно преразпределение на категориите разходи.

3. Онлайн бюджетиране – това е също много удобен (макар и малко по-рисков) вариант за бюджетиране, при който вашият софтуер се намира он-лайн и е директно свързан с банковите ви сметки и извършването на транзакции.

Как да започнем?
Следващите няколко съвета ще ви помогнат да си създадете реалистичен семеен бюджет:

Стъпка 1: Опишете навиците си на харчене 

Разбира се, това ще изисква посвещението и на двамата партньори – ние препоръчваме участието и на двамата партньори в семейното планиране и бюджетиране. Ако твоят партньор не желае да участва, започни с отчетност пред самия себе си за парите, които са в твоя собствен контрол. За период от поне един месец опишете всички разходи, които правите, като включите също и тегленето от банкомати и спестявания. След това, в тетрадка или тефтер започнете да описвате разходите си, като ги разделите на категории.

Всеки ден започвайте на нова страница със съответната дата, като описвате две основни неща – изхарчените средства и това, за което са били изразходвани.

Пример:
Дата:
Храна:–––––––-    4 лв.
Наем: –––––––- 200 лв.
Транспорт: –––––      20 лв.
Памперси: –––––-     28 лв.

Разбира се, това са едва няколко от категориите, които можете да опишете. Описвайте колкото се може повече категории разходи, но не прекалявайте прекалено с диференцирането. В края на седмицата сборувайте разходите и създайте Седмичен отчет на разходите, в който запишете вашето харчене:

Пример:
Седмица……
Спестявания: ––––––––       10 лв.
Храна: –––––––––––- 40 лв.
Хранене навън: –––––––       15 лв.
Облекло: ––––––––––    5 лв.
Транспорт: –––––––––    20 лв.
Наем: –––––––––––200 лв.
Телефон: ––––––––––   18 лв.
Други: –––––––––––  30 лв.

Общо за седмица….  ……………..  338 лв.

Крайната цел ще бъде описването на разходите в Месечният отчет на разходите. По този начин ще получите една реалистична картина на финансовото ви състояние.

Стъпка 2: Започнете да спестявате

Финансовите експерти съветват да имате кешов резерв за поне 6 месечен период, в който да можете да покриете настоящите си разходи плюс още 5-6% за покриване на инфлацията.  Ако тази стъпка ви изглежда непосилна, започнете да спестявате първо разходите за една седмица, после за месец и т.н. Всеки път, когато депозирате известна сума в спестявания (препоръчвам около 5%), вие вече не живеете на ръба и се чувствате все по-добре.

Стъпка 3: Направете си реалистично оценяване

Следващата таблица ще ви донесе приблизителна представа за препоръчителните процентни съотношения между постъпленията и разходите, които правите. Сравнете вашия месечен отчет на разходите, изразен в проценти с таблицата по-долу. Ако сте далеч от нея, не се отчайвайте – опитайте се да приспособите вашия бюджет съобразно нуждите и потребностите си. Както забелязвате,  първите две категории представляват спестявания и благотворителни. Когато спестяваме, ние създаваме паричен резерв за инциденти  и условия за бъдещи инвестиции. Даването е също изключително важно, тъй като ни напомня за факта, че винаги има хора, които са по-нуждаещи се от нас!

 Screen Shot 2015-10-26 at 22.18.02

Стъпка 4: Създайте си финансов план

След като сте оценили до каква степен се доближавате до процентното съотношение на препоръчителните (според финансовите експерти) разходи от приходите, време е за ПЛАНУВАНЕ! Създайте си финансови годишни и месечни цели и се стремете към постигането им. Мечтайте!

Стъпка 5: Научете се да отлагате моментните си импулси
Колко от нас са навикнали да харчат всичко, което им влиза в джоба и просто не съумяват да упражнят контрол върху желанията си?! Едно много важно качество, което е необходимо да развиете у себе си, е отлагането на настоящите желания, както и да опростите максимално своя стил на живот. Помислете преди да си купите нов телевизор, кола или GSM.

Гледайте към бъдещето и ще имате успех!

За твое улеснение при създаването на семейния бюджет

… създадох „Семеен финансов планер“, изпитано средство (нашето семейство също го ползва), което ще ви помогне да управлявате финансите си ефективно.

Кликни тук, за бърз достъп >>

Opt In Image
Искаш ли да запишеш семейна консултация с мен...
... СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО?

През последните години аз и екипът ми сме имали възможност да се срещнем със стотици семейства и да помогнем на много от тях да възстановят любовта, емоционалната близост и сексуалното си единство.

Ако проявиш интерес към семейна консултация, позволи ми да предложа услугите си СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО!

 

 

Tags: , ,