семеен-бюджет-инфографика

„Не можеш да постигнеш просперитет, ако не спестяваш, не можеш да установиш солидна сигурност, ако взимаш пари назаем; не можеш да стоиш далеч от нещастието, ако харчиш повече, отколкото печелиш.“
Ейбрахам Линкълн

Често си мисля за истинските неща.

Настоящата криза ни върна към най-важното и днес все повече семейства започват да разбират, че е добре да харчат по-малко от онова, което печелят.

За нас, като че ли финансовото измерение се рее в абстрактното, без да придобива реални стойности и това е една от причините българинът днес да смята, че държавата е отговорна за снабдяването на насъщните му нужди, за неразборията в живота му и за отглеждането на собствените му деца.

За съжаление, голяма част от нашенците се подлъгват от евтините маркетингови предложения за кредити, без да разбират, че това решение може да се отрази на брака им (финансовите проблеми са причина 1 за развод).

Временното утоляване на желанието за нов IPhone или компютър се оказва по-важно от това, да си финансово независим и семейно удовлетворен, а това е тъжна констатация.

В тази несигурна атмосфера все повече се налага необходимостта семействата да имат собствен бюджет и да се придържат стриктно към него.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Изработването на семеен бюджет ще ви донесе следните предимства:

1. Ще ви даде реалистична картина за състоянието на семейните финанси.

2. Ще освободи семейството от излишно чувство за вина („Къде ми отиват парите“) и конфликти.

3. Ще даде възможност на семейството ви да мечтае и да се протяга към достигането на реалистични финансови цели!

Три средства за извършване на бюджетиране:

1. В книга чрез попълване на балансов лист – най-разпространеният начин е просто да използвате тетрадка или тефтер, в които да описвате приходите и разходите, да изчислявате баланса и да планирате. Препоръчваме този „бабешки“ начин, ако правите бюджет за първи път, липсват ви навици за планиране или просто нямате компютър.

2. Използване на софтуер или прости Excell-таблици (Numbers за Mac-потребителите) – компютрите предлагат прекрасни средства, чрез които можете да описвате своите разходи, да знаете какво се намира във всяка от банковите ви сметки (а също и в кеш) и ви описват статистика за харченето, показват ви кога сте на червено и предлагат процентно преразпределение на категориите разходи.

3. Онлайн бюджетиране – това е също много удобен (макар и малко по-рисков) вариант за бюджетиране, при който вашият софтуер се намира он-лайн и е директно свързан с банковите ви сметки и извършването на транзакции.

Как да започнем?
Следващите няколко съвета ще ви помогнат да си създадете реалистичен семеен бюджет:

Стъпка 1: Опишете навиците си на харчене 

Разбира се, това ще изисква посвещението и на двамата партньори: препоръчвам участието и на двамата партньори в семейното планиране и бюджетиране.

Ако твоят партньор не желае да участва, започни с отчетност пред самия себе си за парите, които са в твоя собствен контрол.

За период от поне един месец опишете всички разходи, които правите, като включите също и тегленето от банкомати и спестявания.

След това, в тетрадка или тефтер започнете да описвате разходите си, като ги разделите на категории.

Всеки ден започвайте на нова страница със съответната дата, като описвате две основни неща – изхарчените средства и това, за което са били изразходвани.

Пример:
Дата:
Храна:–––––––-    4 лв.
Наем: –––––––- 200 лв.
Транспорт: –––––      20 лв.
Памперси: –––––-     28 лв.

Разбира се, това са едва няколко от категориите, които можете да опишете. Описвайте колкото се може повече категории разходи, но не прекалявайте прекалено с диференцирането.

В края на седмицата сборувайте разходите и създайте „Седмичен отчет на разходите“, в който запишете вашето харчене:

Пример:
Седмица……
Спестявания: ––––––––       10 лв.
Храна: –––––––––––- 40 лв.
Хранене навън: –––––––       15 лв.
Облекло: ––––––––––    5 лв.
Транспорт: –––––––––    20 лв.
Наем: –––––––––––200 лв.
Телефон: ––––––––––   18 лв.
Други: –––––––––––  30 лв.

Общо за седмица….  ……………..  338 лв.

Крайната цел ще бъде описването на разходите в „Месечния отчет на разходите“.

По този начин ще получите една реалистична картина на финансовото ви състояние.

Стъпка 2: Започнете да спестявате

Финансовите експерти съветват да имате кешов резерв за поне 6 месечен период, в който да можете да покриете настоящите си разходи плюс още 5-6% за покриване на инфлацията. 

Ако тази стъпка ви изглежда непосилна, започнете да спестявате първо разходите за една седмица, после за месец и т.н.

Всеки път, когато депозирате известна сума в спестявания (препоръчвам около 5%), вие вече не живеете на ръба и се чувствате все по-добре.

Свързан материал: Най-добрата система за спестяване на пари

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Стъпка 3: Направете си реалистично оценяване

Следващата таблица ще ви донесе приблизителна представа за препоръчителните процентни съотношения между постъпленията и разходите, които правите.

Сравнете вашия месечен отчет на разходите, изразен в проценти с таблицата по-долу. Ако сте далеч от нея, не се отчайвайте – опитайте се да приспособите вашия бюджет съобразно нуждите и потребностите си.

Както забелязвате,  първите две категории представляват спестявания и благотворителни. Когато спестяваме, ние създаваме паричен резерв за инциденти  и условия за бъдещи инвестиции. Даването е също изключително важно, тъй като ни напомня за факта, че винаги има хора, които са по-нуждаещи се от нас!

Screen Shot 2015-10-26 at 22.18.02
 

Стъпка 4: Създайте си финансов план

След като сте оценили до каква степен се доближавате до процентното съотношение на препоръчителните (според финансовите експерти) разходи от приходите, време е за плануване!

Създайте си финансови годишни и месечни цели и се стремете към постигането им.

Мечтайте!

Стъпка 5: Научете се да отлагате моментните си импулси

Колко от нас са навикнали да харчат всичко, което им влиза в джоба и просто не съумяват да упражнят контрол върху желанията си?!

Едно много важно качество, което е необходимо да развиете у себе си, е отлагането на настоящите желания, както и да опростите максимално своя стил на живот. Помислете преди да си купите нова кола или телефон.

Гледайте към бъдещето и ще имате успех!

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: , ,