Снимка: semeistvo.bg

 

През 60-те години на XX век бившият директор на Федералния резерв на САЩ Алан Грийнспан заяви, че не съществува друг начин човек да запази парите си от инфлацията освен ако не ги вложи в злато. Днес за семействата е изключително важно да осъзнаят, че в период на непрекъснато нарастваща инфлация тези думи важат и за България.

Вложете парите си 

Златото винаги е било безопасен метод за създаване и съхранение на капитал. Купувайки злато, вие спестявате и инвестирате. Златото не зависи от успехите и неуспехите на лица или организации, което го прави напълно независимо и ценност само по себе си. Дори и брокерът ви да сгреши или фирмата ви да фалира, това няма да се отрази на златото. Освен това то като скъпоценен метал притежава две изключителни качества – осезаемост и ликвидност (ликвидност означава възможността активът бързо да се замени за пари).

Недвижимите имоти са осезаеми, но по-трудно ликвидни, а инвестициите в акции и фондове имат висока ликвидност, но не са осезаеми.

Закони за инвестиране

Първият закон гласи, че инвестирайки в злато, вие запазвате свои налични средства за бъдещето. Преди 2000 години в Древен Рим с 1 унция злато е можело да се купят хубава тога, качествена вълнена дреха, чифт гравирани кожени сандали и удобен кожен колан. Днес със същото количество скъпоценен метал може да вземете качествен костюм, памучна риза, вратовръзка, колан и кожени обувки. Без промяна златото е запазило своята стойност и не се е повлияло от инфлацията дори за хилядолетия.

Вторият закон гласи, че добрата инвестиция носи големи дивиденти тогава, когато е най-търсена. Това правило важи с особена сила за златото, което е доказало своята стойност, особено в периоди на кризи. В момент на инфлация скъпоценният метал е с най-голяма стойност и поради това след време той се отплаща най-добре.

Третият закон е да разпределяте своите инвестиции на малки порции, като ги съобразявате с нивото на риска.

Възможности и последици

Кюлчета или монети. Първата стъпка при инвестирането в злато е купуването на златни монети или кюлчета, при които рискът от загуба е много малък. Ако сте инвеститор, който прави първите си крачки в тази сфера, това е най-добрата възможност.

Съществува разлика между правителствени и неправителствени монети. В момента почти всички произвеждащи се в света златни монети са сечени от отделните правителства. Такива са Американски орел, Австралийско кенгуру, Кленов (канадски) лист или Китайска панда. Рискът при закупуване на правителствени монети е по-голям, тъй като почти всяка страна по света запазва правото си да ги ограничи, да манипулира стойността им, да ги извади от обръщение и дори да ги конфискува, както се е случвало при диктатори като Сталин, Мусолини или Хитлер. Дори и през 30-те години на миналия век президентът на САЩ Франклин Рузвелт извършва конфискация на всички монети, медальони и кюлчета, с изключение на златото с религиозна стойност. В България преди 1989 г. съществуваше закон, който ограничаваше свободата на гражданите да търгуват със злато.
Когато купувате златни или сребърни монети, търсете такива, които са сечени от частни банки, за да намалите риска.

Истинското злато.Истинската инвестиция в злато е купуването на скъпоценния метал и съхранението му в трезор. Съществуват компании, които предлагат възможност за закупуване на злато и по Интернет. Може да вземете определено количество в зависимост от пазарната му цена в момента на продажбата. Ако се спрете на подобно решение, проучете добре компанията и направените й одити. Златото, което ще притежавате, трябва да е част от общото количество, налично в трезора. С други думи – не купувайте злато на кредит! При тази стъпка нивото на риска е по-високо, тъй като ще се доверите на компания, без сами да докоснете авоарите си.

Златни акции. За да спечелите значително за кратко време, може да купите златни акции. Тази стъпка обаче носи сериозен риск.

Малки крачки към бъдещето

Защо го правя? Добре е, преди да решите да инвестирате част от парите си в злато, да обмислите добре причините, поради които ще го направите. Много хора гледат на златото като на краткосрочна инвестиция, която ще им донесе бързи дивиденти и печалба. Факт е, че не съществува краткосрочен пазар на златото. То по-скоро е застраховка, отколкото инвестиция. Смисълът да купите злато е да го задържите и да го предавате на следващите поколения, което разкрива неговия спестовен характер.

Колко да вложа?След като вече сте се решили на тази стъпка, не заделяйте повече от 5–10 % от парите си в злато. Не разчитайте единствено на златните си запаси. Те са като резерв в случай на криза, а не толкова като източник на забогатяване.

Какво злато? Внимателно избирайте и купете чисто 24 карата 999.9 проба злато.

С колко да започна? Не се хвърляйте в рисковани начинания. Започнете със закупуване на малки инвестиционни монети, което ги прави лесно ликвидни и особено подходящи за време на криза. Това е и предимството на златните монети пред кюлчетата. Ако продадете едно кюлче, което тежи 1 тройна унция, ще се освободите от цялото си злато. В случай че продадете 1 монета от 3 г и разполагате с десет такива, ще продадете само 1/10 от своето злато.

Преди всичко добре е да осъзнаете, че спестяването в злато е едно от най-добрите средства да осигурите добро финансово състояние на вашите деца и внуци.

Снимка: semeistvo.bg

Статията беше първоначално публикувана в сп. „9 месеца“

Започни семеен бюджет оттук!

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: ,