харчене-на-пари

Отново наближават коледните празници и всички сме изпълнени с еуфория.

Настроението е приповдигнато, витрините са пълни и на нас ни се иска да раздадем всичко на всички роднини, приятели и познати.

Портфейлите изтъняват, а ние надебеляваме.

О, разбира се, повечето от нас отлагаме подаръците за последните дни, когато пазаруването на емоция е почти неизбежно.

Всъщност няма друго такова време през годината като това – толкова е лесно да се самозабравиш в пазаруването! За да изплати коледните си подаръци, средностатистическият българин ще трябва да работи повече от два дни.

Сантименталните настроения, съпътстващи пазаруващите, са предизвикателство, дори и за най-спестовните от нас.

Някак си сме свикнали да вярваме, че единственият начин да си „добър човек“ по време на празниците е, ако раздаваш подаръци за всички като дядо Коледа.

Нека тук да направя едно важно уточнение – в това няма нищо лошо, напротив – каква по-добра възможност да дадеш на някой в нужда! Нашето семейство например всяка година организира „Тайният дядо Коледа“. Просто слагаме малки суми пари в пликове, излизаме навън и ги раздаваме.

И все пак, нашите взаимоотношения, независимо дали с приятели, познати или роднини, би трябвало да значат много повече за теб от просто един симпатичен подарък – малък или голям. Важното е да намерим баланса между това да почетем близките и в същото време не позволим да банкрутираме.

Важно: Ако още не сте разбрали, създадох нов продукт именно в тази посока. Какъв по-подходящ подарък мога да ви направя от моя „Планер за семейни финанси“, който ще ви помогне да управлявате семейните финанси както никога преди? Кликни тук, за да научиш повече >>

Позволи ми сега да ти помогна с някои практични съвети при избора на подаръци за празниците:

1. Погледни си бюджета. Не поставяй подаръците като приоритет, ако имаш неплатени сметки или си затънал в заеми. Не купувай подаръци за сметка на своите спестявания. Бъди максимално честен със себе си. Изчисли колко реално можеш да изхарчиш по празниците, след което отдели бюджет и го разпредели по категории. Отдели сумите в пликове и се стреми да не ги превишаваш. Този инструмент ще ти помогне.

2. Един от най-добрите подаръци е да направиш нещо за някого – да помогнеш на семейство в трудност с пазаруването, да се погрижиш за децата на съседите или нещо друго. Бъди изобретателен!

3. Един много запомнящ се подарък е да изработиш картичка или сувенир собственоръчно – опитай и ще видиш, че изобщо не е трудно! Хората имат тенденцията истински да оценяват подаръци, за които си отделил лично време. Възможно е да не ги забравят никога.

4. Най-ценният подарък на света е прекарването на време с твоето семейство. Твърде често сме толкова ангажирани с подаръците, че забравяме най-близките ни хора. Те са първите, за които трябва да помислиш!

Пожелавам ти да преживееш празниците с твоите най-близки, както никога преди!

Започни като изработиш твоя първи семеен бюджет оттук!

Opt In Image
Следващата стъпка...
стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатния ресурс "Аспирин за семейни проблеми", в която споделяме от практиката си по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: , ,