харчене-на-пари

Отново наближават коледните празници и всички сме изпълнени с еуфория.

Настроението е приповдигнато, витрините са пълни и на нас ни се иска да раздадем всичко на всички роднини, приятели и познати.

Портфейлите изтъняват, а ние надебеляваме.

О, разбира се, повечето от нас отлагаме подаръците за последните дни, когато пазаруването на емоция е почти неизбежно.

Всъщност няма друго такова време през годината като това – толкова е лесно да се самозабравиш в пазаруването! За да изплати коледните си подаръци, средностатистическият българин ще трябва да работи повече от два дни.

Сантименталните настроения, съпътстващи пазаруващите, са предизвикателство, дори и за най-спестовните от нас.

Някак си сме свикнали да вярваме, че единственият начин да си „добър човек“ по време на празниците е, ако раздаваш подаръци за всички като дядо Коледа.

Нека тук да направя едно важно уточнение – в това няма нищо лошо, напротив – каква по-добра възможност да дадеш на някой в нужда! Нашето семейство например всяка година организира „Тайният дядо Коледа“. Просто слагаме малки суми пари в пликове, излизаме навън и ги раздаваме.

И все пак, нашите взаимоотношения, независимо дали с приятели, познати или роднини, би трябвало да значат много повече за теб от просто един симпатичен подарък – малък или голям. Важното е да намерим баланса между това да почетем близките и в същото време не позволим да банкрутираме.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Позволи ми сега да ти помогна с някои практични съвети при избора на подаръци за празниците:

1. Погледни си бюджета. Не поставяй подаръците като приоритет, ако имаш неплатени сметки или си затънал в заеми. Не купувай подаръци за сметка на своите спестявания. Бъди максимално честен със себе си. Изчисли колко реално можеш да изхарчиш по празниците, след което отдели бюджет и го разпредели по категории. Отдели сумите в пликове и се стреми да не ги превишаваш. Този инструмент ще ти помогне.

2. Един от най-добрите подаръци е да направиш нещо за някого – да помогнеш на семейство в трудност с пазаруването, да се погрижиш за децата на съседите или нещо друго. Бъди изобретателен!

3. Един много запомнящ се подарък е да изработиш картичка или сувенир собственоръчно – опитай и ще видиш, че изобщо не е трудно! Хората имат тенденцията истински да оценяват подаръци, за които си отделил лично време. Възможно е да не ги забравят никога.

4. Най-ценният подарък на света е прекарването на време с твоето семейство. Твърде често сме толкова ангажирани с подаръците, че забравяме най-близките ни хора. Те са първите, за които трябва да помислиш!

Пожелавам ти да преживееш празниците с твоите най-близки, както никога преди!

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Започни като изработиш твоя първи семеен бюджет оттук!

 

Tags: , ,