Снимка: Иво Орешков

Снимка: Иво Орешков

В началото на 2000 г. Университетът в щата Алабама (Америка) проведе значително проучване, отнасящо се до сексуалното неудовлетворение в брака. Дори и до днес този източник е един от най-цитираните от брачните съветници по отношение на сексуалните проблеми в брака.

Разбира се, изследователите в тази сфера се различават в своите тълкувания на термина сексуално неудовлетворение и най-често задаваният въпрос е следният: „Чувствате ли се сексуално задоволен в брака си?“

Следват редица въпроси в тази сфера, които помагат на изследователите да установят кое причинява неудовлетворението. Макар и до някъде субективни, изследванията сочат, че между 30 и 60% от брачните двойки днес страдат от сексуално неудовлетворение в своя брак.

Кои са основните причинители на ниското сексуално удовлетворение според това проучване?

Opt In Image
Предприеми нещо стойностно!
Премини през програма за самостоятелно изучаване на семейните отношения!

Представи си, ако заедно с твоя партньор поставите следващите 3 месеца на фокус и поработите върху ценностите в своето семейство, изясните очакванията си и кой каква роля изпълнява, подобрите общуването и намалите конфликтите при вземане на решения, определите мястото на разширеното семейство, финансите ви, подобрите секса и установите работещи принципи при отглеждането на децата?

Позволете ми да ви предложа едно средство, което може да донесе желаната промяна в семейните ви отношения!

 

1. Причина 1 за спада в сексуалната активност и интереса към партньора е общото състояние на брачните взаимоотношения и степента на емоционалната близост. Тези фактори са пряко свързани със степента на сексуално удовлетворение, особено при жените.

2. Достигането на оргазъм. За жените оргазмът не е от решаващо значение (за разлика от емоционалната близост), но въпреки това, периодичното недостигане на оргазъм влияе върху нивото на сексуално удовлетворение.

3. Честотата на половите сношения. Проучването не доказва, че по-редките сношения причиняват сексуално неудовлетворение, но въпреки това, ако е налице периодична рядкост на сексуално общуване, това се отразява неизменно на удовлетворението.

4. Полова игра. Онези двойки, които отделят повече време за полова игра преди сношение, споделят по-високо ниво на сексуално удовлетворение.

5. Възраст. С течение на времето двойката може да преживее или по-дълбоко сексуално удовлетворение, или по-малко, в зависимост от общото състояние на техния брак.

6. Други фактори. В изследването са описани и други фактори, оказващи влияние върху нивото на сексуалното удовлетворение. Ето някои от тях – предсексуална история и злоупотреба, менопаузата, физическото здраве и външния изглед (особено затлъстяване), инфекции, пристрастявания и злоупотреба с медикаменти и наркотици.

Вижте този материал за мерките, които можете да вземете преди да посетите сексолог.

Opt In Image
Искаш ли да запишеш семейна консултация с мен...
... СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО?

През последните години аз и екипът ми сме имали възможност да се срещнем със стотици семейства и да помогнем на много от тях да възстановят любовта, емоционалната близост и сексуалното си единство.

Ако проявиш интерес към семейна консултация, позволи ми да предложа услугите си СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО!

 

 

Tags: ,