Този материал е написан по молба на онези двойки, които се сблъскват с изневяра, насилие или други подобни трудни ситуации в отношенията.

Тъй като мога да кажа, че в личната ми философия нямам план Б за моя брак, осъзнавам напълно, че има ситуации, в които раздялата може да се окаже неизбежна.

До известна степен съм притеснен, когато пиша подобни статии, защото те увеличават риска да бъда разбран погрешно и е възможно някой да прегърне плана за раздяла с отворени обятия.

Виждаш ли, обикновено все си мислим, че полянката при съседите ни е малко по-зелена от нашата. 🙂

Като хора ние имаме две крайни тенденции в поведението, създаващи ни проблеми:

  1. Една от естествените ни тенденции като човешки същества не е да сме посветени на очевидното, а на „новото“, „интересното“ и онова, което ни вкарва ендорфин в системата. Новото (макар и не винаги) има тенденцията да ни отклонява от призванието ни! В този ред на мисли мога да кажа, че през годините съм видял хора, които теглят чертата на няколко десетилетия изградени отношения с партньора само заради едно „ново“ и позитивно (най-често романтично или сексуално) изживяване;
  2.  Втората крайност е да пренебрегваме за години предупредителните сигнали на нормалната етика, позволявайки си да живеем за години с партньор-насилник или кръшкач.

Поради първата негативна тенденция в поведението искам да съм сигурен, че съм разбран правилно и…

… искам да те помоля да прочетеш следните материали, ако в главата ти се върти План Б:

Трудни ситуации

Последствията от развода

През последните години изтъквах ползите на брака в медиите, тъй като той ни помага да пораснем.

Въпреки лошото представяне на брака в пресата, женените хора е много по-вероятно да са щастливи и много по-малко вероятно да бъдат нещастни от която и да било друга група от хора.

Това е и причината, поради която съм бил много внимателен, когато стане въпрос за препоръката на раздяла.

Подобни решения никога не трябва се вземат емоционално!

В някои ситуации обаче План Б се оказва неизбежен – не всяко семейство ще бъде спасено – ако у дома има насилие, изневяра или пълна безотговорност, се рушат самите основи на брака.

Ако се намираш в една от ситуациите по-горе, можеш да опиташ Стратегията „План А – План Б“.

Opt In Image
Програма
Как да изградим качествени, удовлетворяващи и дълготрайни взаимоотношения?

 

Какво представлява „План А – План Б“?

Нека първо да стане ясно, че целта на тази стратегия не е изход от връзката, а възстановяване и подобрение на отношенията.

Целта на План А (Ако се намираш в критична ситуация на насилие, изневяра или крайна безотговорност) е да се убедиш, че си направил/а най-доброто от себе си в името на взаимоотношенията ви.

Поради неспособността на повечето от нас да преминем през този процес сами (налице е твърде много емоционална болка), препоръчвам той да премине с помощ и супервизия отвън.

Семеен консултант може да ти помогне да изработиш плана и да осигури нужната подкрепа в този процес.

По време на План А се поставят:

  • срок за приложение (обикновено препоръчвам 6 месеца до една година);
  • цели за индивидуална работа (в по-малко критични ситуации обикновено се определят емоционалните нужди на втория партньор, след което се съставя план за промяна).

В ситуации на изневяра може да се предизвика и временна раздяла по време на План А, докато партньорът не прекрати връзката (Виж този чек-лист при изневяра).

Целта ти по време на План А ще бъде твоят партньор да заяви желание за съдействие и евентуално поемане на ангажимент  пред трето лице. Важно е от него/нея да се очакват реалистични за постижение цели и да не се оказва прекален натиск.

Ако след изтичане на срока и полагане на максимални усилия, партньорът все още се прави на сляп и глух, влиза в действие План Б.

Прилагали сме тази стратегия с десетки двойки с позитивен и негативен изход от ситуациите.

Целта на План Б е да се подготвиш за възможен негативен изход от ситуацията.

Ако са налице финансова зависимост, по-малки деца и др., раздялата рядко може да се осъществи веднага.

На този етап препоръчвам търсенето услугите на медиатор при възможния развод, за да се обсъдят обстоятелствата при раздялата.

В част от случаите ми медиаторът дори е съумявал да преустанови възможния развод и двойката е възстановявала отношенията.

Ако се намираш в трудна ситуация и си се ентусиазирал/а за План Б, непременно ми се обади, ще се радвам да помогна!

Opt In Image
Програма
Как да изградим качествени, удовлетворяващи и дълготрайни взаимоотношения?

 

 

Tags: