има-ли-емоционална-изневяраИма ли емоционална изневяра наистина?

Когато разбереш, че собственият ти мъж или жена е имал/а връзка с някой друг, не е трудно да определиш поведението като изневяра.

Ето някои от материалите, които съм публикувал в тази посока, директно извлечени от опита ми като семеен терапевт:

Повече за изневярата

6 неочаквани факта за изневярата

Изневяра – защо?

Изневярата и след това

Изневяра след раждане

Голяма част от случаите обаче, в които съществува прекрачване на етичните граници, са по-трудни за улавяне.

Как би определил поведението на партньора ти, ако имаш съмнение в нарушаване на границите и прекрачване на допустимите отношения с човек от противоположния пол:

  • Флирт?
  • Романтични изживявания?
  • Задяване?
  • Емоционална изневяра?
  • Прекалена емоционална близост?
  • Киберсекс?

Каквото и определение да дадеш на случващото се в твоята уникална ситуация, голяма част от нарушаващите границите мъже и жени имат свой вътрешен етичен кодекс, който оправдава поведението им пред техния собствен Аз.

Ако това поведение продължи достатъчно дълго…

… тяхната съвест прегаря.

С настоящия материал бих искал да навляза малко повече в трудния свят на емоционалните афери и да споделя наблюденията си.

Надявам се съветите ми да бъдат полезни.

Нека да започна с една важна констатация, с която предполагам, голяма част от читателите ми няма да се съгласят, но повечето клиенти, които са споделяли негативните си преживявания, я намират за напълно приемлива:

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

„Не е необходимо да правиш секс с някого, за да изневеряваш.“

Има ли емоционална изневяра? „Да“ е моят отговор…

Емоционалната изневяра възниква тогава, когато двама души създават страстна връзка извън брака и я държат в тайна. Всичко започва с интимно споделяне на лична информация с някой, който не е заинтересован в запазването на твоя брак.

Това поведение имитира близостта и емоционалната интимност на аферата, без да е консумирано физически. За него често се говори като за „изневяра в сърцето“, която е токсична и застрашава цялостта на брака.

Позволи ми сега да уточня нещо преди да продължа…

Не оправдавам емоционалната афера, нито съм се оказвал в подобна ситуация, нито насърчавам това поведение, но…

… в същото време съм станал свидетел на няколко развода (и то с деца) единствено понеже някой от партньорите се е изказал, че емоционалната интимност в сърцето е по-страшна дори от сексуалната изневяра.

Наблюденията ми са, че в голяма част от случаите изневерилите не обичат обектите на страста си. Да, те ги желаят, похотливи са, предават наистина партньора си, но не обичат истински.

Освен това, някои наистина съжаляват горчиво, че са се поддали на изкушението.

Повярвай ми, открито споделям с тези хора, че поведението им е било неприемливо, но от друга страна смятам, че те заслужават втори шанс, особено, ако са готови да съдействат, напълно открити са и молят за прошка.

Ясни етични рамки и времето изцеляват раните, макар че е напълно вероятно никога да не бъде същото. Лично съм помогнал на немалко двойки да намерят помирение в подобна ситуация и съм получил благодарствени писма след края на терапията.

Е, след това важно уточнение, нека да продължа…

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Когато се отделят повече време, енергия и емоционални искри в едно взаимоотношение извън връзката, се освобождава силна енергия и зависимост един от друг.

Дори и да не се стига до секс, освобождава се силна емоционална енергия, която е опасна за брака ти! Ако емоционалната близост стане по-силна от близостта с твоя партньор, рискът от сексуална афера нараства значително.

Нека преди това да споделя кои са потенциалните лица, с които може да възникне емоционална афера:

Колеги и общите приятели

Ако дойдеш на гости в офиса ми и ме попиташ какъв е процентът на колегите и приятелите, с които се създават емоционални връзки, спрямо други категории хора, ще ти дам следната статистика:

8 от 10.

Това не би трябвало да бъде изненада, тъй като статистиките посочват, че повечето от изневерите възникват на работното място. Някои експерти дори вярват, че офисът измества бара като място за флиртове, тъй като се е превърнал в естествено място, където хората се срещат, споделят трудности, смеят се заедно, решават проблеми и разбира се, прекарват поне 8 часа на работа.

И още нещо – повече от когато и да е било в човешката история, мъже и жени имат възможност да пътуват заедно, да споделят хотели (и дори хотелски стаи) заедно.

Някои от клиентите ми са споделяли, че значително са подценявали риска от изневяра в подобни ситуации. Други пък отричат дори и очевидни факти под претекста, че емоционалната близост била характерна част на позитивните екипи.

Съставките на едно романтично взаимоотношения вече присъстват в приятелствата и поради това е толкова лесно да се нарушат границите. Ставал съм свидетел на поне няколко истории, в които стават дори връзки между най-добрите приятели!

Разбира се, семейни приятелства, в което отношенията са напълно открити и не съществува прекрачване на границите са нещо чудесно, но ако част от информацията остава несподелена, става ясно, че се отива отвъд приятелството.

Кои са фазите на емоционалната изневяра?

Най-доброто описание ни дава журналистката Пам Берхарт в статия за Washington Post, „Емоционалната цена на изневярата“:

  • Фаза 1: Разговор – мъж и жена започват да разговарят насаме за интимни неща, което с времето създава емоционална близост между тях;
  • Фаза 2: Тайни – всеки брак е основан на честност и ако възникнат тайни, границите са нарушени;
  • Фаза 3: Срещи – партньорите започват да се срещат по-често под претекста, че са просто приятели;
  • Фаза 4: Развръзка – стига се до реална изневяра.

Вижте също статията „Изневеряващият партньор“

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: ,