Това е Част 1 от поредица, състояща се от 4 части, посветени на изневярата и нейното преодоляване

Част 1: Повече за изневярата

Част 2 (Намираш се тук): Защо се случва изневярата? Има ли емоционална изневяра?

Част 3: Бързи действия след извършване на изневяра

Част 4: Стъпки към подобряване на оношенията след изневяра

Защо се случва изневяра? Този въпрос ми се задава от почти всеки потърпевш, попаднал под тъмната й сянка.

„Не мога да си обясня какво точно намери у нея. По-голяма е от мен и с по-нисък социален статус. Чудя се, кое го накара да ми изневери?“

В началото на практиката ми, при моите срещи с двойки, смятах, че изневярата се среща сравнително рядко.

С времето се оказа, че доста съм подценявал подобни инциденти, защото буквално всеки втори случай включваше най-малкото наличие на емоционална връзка.

Срещнах се и с консервативни християни, които със сълзи на очи споделяха, че никога не са предполагали, че нещо подобно може да им се случи.

Друг мит, в който вярвах: „Наличието на изневяра обикновено завършва с развод.“

Оказа се, че в крайна сметка не са малко двойките, които съумяват да преодолеят кризата и да съградят наново своя дом, особено ако имат християнски убеждения.

Разбрах също, че не единствено липсата на ценности, а отсъствието на топли емоционални преживявания и усещане за близост във взаимоотношението между партньорите, се оказва една от водещите причини, поради която възниква изневяра, без значение от пола.

Ето защо емоционалната изневяра е изключително реална. 

Свързан материал: Емоционалната изневяра

Изневерих и съжалявам – това са реални думи, чути от немалка част от страна на клиентите ми. На голяма част от изневерилите им се искаше да можеха да върнат времето обратно и това неприятно събитие никога да не се беше случвало.

Преди известно време в кабинета ми дойде двойка за помощ след изневяра отпреди няколко месеца, но ситуацията изглеждаше меко казано необичайна. Мъжът беше преспал с няколко жени, а жената беше използвала материалите ми, за да постави граници на съпруга си и да му подаде ясен сигнал да избере дали ще продължи с този начин на живот или бракът им ще приключи.

За мое голямо учудване (обикновено „хванатите в крачка“ изглеждат доста ядосани от факта, че са били разкрити); мъжът изглеждаше видимо разочарован от себе си и непрекъснато повтаряше колко ужасно съжалява за стореното.

Беше връчил телефона си на своята съпруга доброволно и тя имаше възможност да го наблюдава. Прибираше се навреме и излизаше само с жена си.

Сексът им стана прекрасен, а преди беше мъртъв за години. Вероятно не си спомням друг подобен случай на толкова видимо преобразяване. Единственият проблем, с който сега трябваше да се справи мъжът беше чувството за вина от стореното. Семейството се беше преобразило напълно и имах пред себе си двама променени хора.

„Изневерих и ще се съжалявам до края на живота си“, сподели ми той. Бях сигурен, че казва истината.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Именно тази информация няма да намерите в жълтите вестници, които пропускат тези факти и представят преспиването с някой друг като вълнуващо и напълно ОК.

Изследването на д-р Лана Стейли, широко описано в нейната книга книгата „Триъгълници“, дава съвсем различна перспектива и се надявам да да подейства като студен душ за двойките, движещи се на ръба на изневярата.

От самото начало на практиката ми със семейства се сблъсквам с изневери и най-малкото всеки трети случай, с който ми се налага да се занимавам, попада в тази категория.

Фактите относно изневярата са следните:

  • Изневерите засягат близо 70% от всички брачни двойки;
  • 80% от взелите решение за развод след изневяра съжаляват за взетото решение;
  • По-малко от 10% от изневерилите се развеждат с партньора си, след което се женят за любовника си;
  • Над 75% от браковете с налична изневяра завършват с развод;
  • Травмите, причинени от изневярата, продължават най-малко година след събитието.

Движиш ли се на ръба на флирта?

Независимо какво ти казва масовата култура, приятелчетата или жълтите вестници – по-добре е да спреш – никога няма да съжаляваш за взетото решение!

Вижте, ти и аз имаме нещо като емоционален резервоар и необходимост от различни преживявания, понякога дори неосъзнато.

  • Нуждаем се от почивка…
  • Необходимо ни е да опитаме различен вид храна…
  • Искаме да отидем на красиво място.

Тогава, когато нашият емоционален резервоар започне да се изпразва от наличието на трудни ситуации, поведението на хора или просто от рутината на ежедневието ни, ние подсъзнателно преживяваме определени емоционални липси.

Нещо повече, ние асоциираме като неприятно поведението на някой, който ни носи болка и имаме тенденцията да се възхищаваме от онези, които ни правят комлимент или ни осигуряват позитивни емоционални преживявания.

Загубването на способност за трезва преценка е следващото нещо, което може да ни се случи, ако не сме внимателни.

Ето защо ми се налага често да слушам абсурдни твърдения от вида на:

„Аз го/я обичам“… като става въпрос за новото приятелче.

Обичаш? Не.

Ти просто имаш емоционални липси в брака си и асоциираш приятните изживявания с любовта, имайки тенденцията да обожествяваш новото си приятелче.

Ето защо е въпрос на време да разбереш, че твоят Ромео или твоята Жулиета далеч не са любовта на твоя живот, а само твоят идеал.

Истинската любов е несъвършена или както се пееше в една песен от 60-те: 

„Любовта е странник и сърцата ни са в опасност по гладките пътеки, павирани със злато. Истинската любов пътува по прашните пътища.“ 

Всъщност доживотното посвещение към един човек е белег за наличие на истинска любов, не само твоите емоционални преживявания.

Поради факта, че емоционалните резервоари на партньорите се изпразват, те могат да се окажат в прегръдките на някой друг. За съжаление съм забелязвал как някои от тези хора отправят директно обвинение към партньорите си, твърдейки, че са имали емоционални липси.

Ти не можеш да прехвърлиш отговорността за собственото си поведение върху някой друг, защото първото условие да се придвижиш нанякъде е да помолиш своя любим за прошка, искрено споделяйки за наличието на липсите, които си имал.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: ,