Стоян Георгиев е семеен консултант и създател на semeistvo.bg

Когато се срещна с двойки за първи път, дейността ми изглежда като напълно различна вселена в очите им. Повечето от тях не знаят какво да очакват, но когато ги предразположа, стават по-разговорливи и съдействащи.

Една от най-важните съставки при провеждане на семейно консултиране е консултантът да развие способността да води, убеждава и дава прости и ясни стратегии на двойката, вместо само да ги изслушва, дори и да си наел семеен консултант онлайн.

Консултанти, които само слушат, следва да бъдат избягвани на всяка цена.

Да намериш добър семеен консултант, който споделя с теб пълната информация, различните ползи и подходи в семейното консултиране, се оказва не толкова проста задача.

Нека да взема за пример Иван и Ани (за целите на статията имената и някои от ситуациите са напълно променени с оглед конфиденциалност), които се срещнаха с мен за първи път, преминаха успешно през семейна терапия, възстановиха връзката си и ми писаха, че посещенията в кабинета ми са изиграли решаваща роля за това да съхранят любовта си.

Разбира се, не всеки случай завършва по този начин, но линията ми на работа е много подобна.

Още преди да влязат в кабинета ми, Иван и Ани получиха три формуляра – „Споразумение за конфиденциалност“, „Клиентска карта“ и „Ценоразпис на услугите„.

Когато ги попълниха, аз влязох при тях и ги информирах, че бих желал да се видя с всеки един поотделно, като в последните 15 минути на срещата ще се съберем заедно, за да им дам общи насоки.

Ани изяви желание да съдейства и я насочих към стаята ми.

Прекарахме около 20 минути в разговор, докато аз си водех записки, като през повечето време й задавах въпроси, свързани със семейното им положение, заетостта им, нивото на конфликти, секса, но преди всичко – с основните очаквания на Ани към мен.

„Как мислите, че бих могъл да помогна“ – попитах я. Ани се замисли, но каза, че с Иван имат много остри конфликти, които достигат до взаимни обиди, нараняване и отдалечаване един от друг.

Те дори спяха в отделни стаи.

„Какво точно се случва?“ – попитах я.

„Иван ме напада и обвинява за това, че не съм достатъчно сексуално активна, а аз се отдръпвам и това още повече го изнервя.

След това започваме да се нападаме взаимно”, сподели Ани и се просълзи.

„Каква е честотата, с която правите секс?“, попитах я и разбрах, че е най-много веднъж-два пъти месечно.

“Имате ли други семейни проблеми”, попитах.

“Да, имам нужда да прекарвам повече време с Иван. Все намира да се занимава с нещо нещо по-важно от мен и аз се усещам на заден план”.

Opt In Image
Искаш ли да запишеш семейна консултация с мен...
... СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО?

През последните години аз и екипът ми сме имали възможност да се срещнем със стотици семейства и да помогнем на много от тях да възстановят любовта, емоционалната близост и сексуалното си единство.

Ако проявиш интерес към семейна консултация, позволи ми да предложа услугите си СЪВСЕМ БЕЗПЛАТНО!

 

Зададох на Ани още някои въпроси и я уверих, че мога да й помогна, след което я изпратих до приемната.

Ани излезе с надежда и усещане, че е намерила в мое лице някой, който я разбира.

След това поканих Иван в стаята ми и за около 10 минути той ми даде идея как според него мога да му помогна (Обикновено осигурявам повече време на първия партньор, за да не се повтарят излишно основните детайли).

Иван беше изключително изнервен от ниската честота, с която правеха секс като двойка и потвърди, ча са започнали все по-често да се карат, дори и за дребни неща. Това го карало да се вглъбява все повече в себе си и да се отдава на работа.

Насърчих Иван, че проблемът им не е чак толкова труден за решаване и ще се радвам да помогна, след което отидох до приемната, за да взема Ани и да се видим тримата заедно.

Благодарих на двойката за доверието, след което за оставащите минути от срещата (15) им казах, че за да мога да помогна при решаване на техните семейни проблеми ефективно, ще ми бъде необходимо време за 4-часова интензивна програма за изработване на цялостна оздравителна програма и стратегия; между 8-12 последващи седмични срещи и месечни 15-минутни телефонни разговори в продължение на още няколко месеца, за да бъдат сигурни, че новите модели на поведение се усвояват ефективно.

Те се съгласиха да работим дългосрочно, след което планирахме интензивната програма още същия уикенд.

За периода до програмата ги помолих да прочетат книгата ми “30 въпроса от семейния живот”, за да се запознаят с терминологията, която използвам, да попълнят части от моята програма за самообучение на двойки “Семейна академия”, както и няколко теста, поставени в плик.

След като ми изпратиха попълнените тестове, им върнах по имейл следната програма за уикенда:

– 1 сесия за справяне с острите конфликти и изработване на ясни правила и система на поведение;

– 1 сесия за развиване на комуникативните умения, изясняване на очакванията, взаимно изслушване и създаване на условия за емоционална близост;

– 1 сесия за установяване на сексуално единство;

– 1 стратегическа сесия за поставяне на цели за връзката в продължение на следващите 6 месеца.

Когато по време на сесията Иван и Ани дойдоха в офиса, посрещнах ги лично още на вратата и ги поканих да се разположат удобно във фотьойлите.

Докато пиеха кафето си, аз прегледах още веднъж тестовете, съдържанието на програмата и препоръките ми, като им дадох ясни инструкции, че по време на съвместната ни работа не могат да се нападат и обвиняват.

Първите три часа отделихме в откровена дискусия за установяване на причините при създалата се ситуация, изработването на механизми и стратегии за решаване на конфликти, както и за установяване на принципи за сексуално единство, а по време на последния час достигнахме до изработване на 6-месечна стратегия.

В края на срещата ги изпратих с Договор на промяната, който се подписа както от двамата, така и от мен:

– Иван и Ани ще използват ясни правила на поведение тогава, когато се получи ескалация;

– Иван и Ани ще усвоят умението да правят “пауза” при назряващ конфликт, ще се разделят за 30 минути и отново ще се върнат към разговора, като ще се опитат да изслушат другата страна, да разберат какво той/тя се опитва да каже и ще проявят максимално разбиране към чувствата на партньора си;

– Иван и Ани ще се посветят да правят секс два пъти седмично, като ще се редуват при поемането на отговорност за това;

– Иван и Ани ще отделят 15 часа за отдаване на нераздвоено внимание, по време на които ще попълват програмата ми за самообучение “Семейна академия”, ще се забавляват, ще установят редовна седмична среща и ще правят секс;

– Иван и Ани ще се посветят на седмични срещи със семеен консултант поне за следващите два месеца, за установяване на новите навици на поведение, както и на месечни телефонни разговори за следващите 3 месеца.

– Иван ще работи целенасочено над склонноста си да се затваря в себе си, ще комуникира ясно чувствата си и ще се стреми към осигуряване на внимание към Ани;

– Ани ще се стреми към това да не пренебрегва сексуалните нужди на съпруга си, ще преодолее склонността си към натякване и ще му даде повече лично пространство вместо да се вкопчва в него.

Разбира се, описаните препоръки са само една много малка част от комуникираните проблеми, но целта ми е да дам общата картина.

Иван и Ани трябваше да описват писмено всяка проява на несъответствие с начертания план (например липса на сексуална активност, гневни изблици и т.н.) и да донесат бележките си на следващата ни семейна консултация.

По време на следващите два месеца Иван и Ани продължиха да посещават редовно кабинета ми, като срещата беше по едно и също време ден всяка седмица, а срещите (около 45 минути) протичаха по следния начин:

– По 15 минути личен разговор с всеки един от партньорите за пречките, които срещат при прилагането на плана, както и за лична подкрепа и насърчение;

– Обща 15-минутна сесия с двамата, по време на което те даваха съвсем кратка обратна връзка от покритото съдържание на “Семейна академия” и напътствия за следващата седмица.

– След това отделях лично 15 минути за попълване на записките си.

С времето започнахме да разреждаме честотата на срещите, както и да провеждаме месечни конферентни разговори по телефона. Иван и Ани чувствително напредваха, конфликтите им намаляха и започнаха да преживяват ново ниво на сексуална близост.

След време получих следната обратна връзка по имейл от тях:

“Благодарим, Стоян! Благодарение на това семейно консултиране ние преживяваме любов по един нов и уникален начин!”

Разбира се, не всяка двойка е готова да извърви пътя на промяната, но с времето сам се убедих, че това е напълно възможно!

Ако търсите ефективна семейна програма, която ще Ви помогне да изградите удовлетворяващи семейни отношения, присъединете се към нашата "Семейна академия". Програмата съдържа 12 видео-урока, заедно с учебник от 100 страници и засяга сфери като общуването, секса, финансите, децата, комуникацията с разширеното семейство и мн. други.
Линк за достъп до видео-програмата "Семейна академия"

Ако вече сте закупили "Семейна академия", проверете на коя от 6-те стъпки от цялостната ми семейна програма се намирате, за да мога да съм максимално полезен в семейната ви ситуация.

За информация и записвания за семейно консултиране се обадете на тел. 089 991 0692.

Стоян Георгиев е семеен терапевт и създател на www.Semeistvo.bg. Често търсен е по въпроси, свързани със семейните взаимоотношения и отглеждането на децата. Автор е на книги и материали, посветени на семейството за водещи български медии и е участвал в редица телевизионни шоута и предавания. Участник е в написването на „Книга за татковци“на ИК „Тара“. Автор е на първата авторска българска аудио-книга „Как да откриеш за какво си роден“,  включваща практични уроци за поставяне на житейски цели и съставяне на изявление за лична мисия и на книгата „30 въпроса от семейния живот“.

Стоян Георгиев притежава Магистърска степен по Семейна терапия и консултиране на лица с увреждания към СУ „Климент Охридски“. Член е на „Международната асоциация на брачните и семейните консултанти“.

Фасилитатор е на една от най-ефективните програми за подготовка и обогатяване на брака в света – Prepare/Enrich. Сертифициран брачен консултант по интензивния терапевтичен метод на Смоли, САЩ.

Щастливо женен, с три деца.

В края на 2011 година заедно с екип от специалисти създава Асоциацията за интензивно семейно консултиране – организация, специализирана в работа със семейства.

ПРЕПОРЪКИ:

„Предбрачните консултации, както ги наричаме формално, със Стоян Георгиев за нас бяха истинска помощ. Млади, влюбени, и целеустремени, за нас имаше риск да подценим сериозността на брачния съюз. Стоян Георгиев ни помогна да предвидим реални ситуации и конфликти от брачния живот и да се подготвим за тяхното разрешаване по най-мъдрия начин.  

През целия курс демонстрира експертност и солиден опит и в същото време беше човек, който подходи с разбиране и грижа към нас. Собствения му семеен живот е пример за всичко, на което ни учи, което ни дава надежда, че все пак е възможно човек да се развива добре професионално, да има стабилен брак и да отглежда здрави и щастливи деца!“

Ивайло Захариев, актьор („Под прикритие“) и Миряна Захариева

„Препоръчвам Стоян Георгиев в сферата на семейно консултиране.“ Олга Георгиева,

управител TARA PUBLISHING, издател на „Книга за татковци“

„Дори и да си открил перфектния партньор, това не ти гарантира безоблачно съжителство. Смятам, че не е нужно години наред да се учим от грешките си, когато има кой да ни предпази от тях. Доверявам се на съветите на Стоян Георгиев, защото са базирани на много знания и личен професионален опит.“

Ралица Райкова, PR-мениджър, списание „9 месеца”

„Познавам Стоян Георгиев за повече от десет години и съм наблюдавал неговото развитие в сферата на семейно консултиране през този период. Г-н Георгиев има превъзходни качества като професионалист, отговорен е и може да му се има доверие. Искрено вярвам, че ще се ползвате от неговата компетентност в сферата на семейството.“

Александър Джоргов, управител Master Language Center Ltd.

„Г-н Георгиев е един от най-целеустремените и решителни хора, които познавам. Сигурен съм, че ще се ползвате от професионалните му умения като семеен терапевт.“

Иван Василев, собственик BG Plakat Можете да се свържете лично със Стоян на: [email protected]

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: