Криза в брака

Снимка: Иво Орешков

Консултирам семейни двойки за близо 10 години и през този период съм имал привилегията да съветвам стотици. Семействата на някои от тях бяха останали лишени от време и не получаваха внимание, а партньорите им – оставени на прага на емоционално прегаряне. Мъже и жени споделяха, че дори не са очаквали как нещо подобно може да им се случи.

Причините?

Независимо дали става въпрос за успешни или не толкова успешни семейства, фактите са неоспорими и при двете категории – с течение на времето, удовлетворението в брака намалява.

Сериозни проблеми настъпват и след като децата напуснат семейното гнездо. Нещастните двойки изпитват още по-ниско ниво на удовлетворение, което често завършва с развод. Щастливите семейства пък възстановяват първоначалните трепети на влюбването и дори се чувстват още по-тясно свързани. И мъжът, и жената трябва да полагат усилия, за да запазят семейството си. Успешният брак не се получава от самосебе си, а е резултат от времето, прекарано заедно, романтичните срещи и пълноценното сексуално общуване през годините.

Малко са двойките, които имат сериозни съмнения, че бракът им може да рухне, когато пристъпват към брачния олтар. Красотата на венчавката, брачните обещания, захласнатите погледи на приятелите, ни карат да се усещаме сигурни и изпълнени с вярата, че нещата ще се развиват добре от само себе си.

Интересно защо, но за почти всяка друга сфера от живота си ние сме наясно, че са необходими усилия, време и финанси. Осъзнаваме, че здравето ни изисква грижа, адекватно хранене и спорт. Инвестираме години от живота си в своето кариерно развитие. Когато стане въпрос за брака и децата ни обаче смятаме, че тези неща някак си ни се удават естествено. Рано или късно всяка двойка стига до заключението, че бракът изисква грижа, време, откровени разговори и внимание. Само любовта не е достатъчна, необходими са и умения.

Години наред споделях с приятели, колко е важно да поставим семейството си преди нашата реализация. Написах материали по
темата. Говорех за подреждането на приоритетите по семинари. Мислех си, че живея това, което говоря.

През последните месеци бях затрупан със задачи – редовните ми отговорности, честите срещи с хора, новите предвизвикателства. Когато си бях в къщи, може да се каже, че прекарвах време с жена ми и с децата, но умът ми като че ли се намираше на друго място. Из мислите ми кръжаха неразрешени ситуации, проблеми и трудни решения, които трябваше да взема. Съпругата ми, обикновено, знаеше как да ме изкара от това вцепенение с простия въпрос: „Тук ли си?“

Толкова много от нас губим времето и енергията си в безпокойство за неща, които са временни или просто маловажни и забравяме да се съсредоточим върху стойностите.

Не можеш да кажеш, че твоето семейство е приоритет, ако не си ЕМОЦИОНАЛНО въвлечен в него. Ти можеш да твърдиш това, но все пак е допустимо да ти липсва емоционалната ангажираност, емпатията и реалната въвлеченост.

Но… В крайна сметка защо толкова семейства се разпадат?

Вижте, в нашия вътрешен свят ти и аз имаме нещо като емоционален резервоар и необходимост от различни преживявания, понякога дори неосъзнато. Нуждаем се от почивка. Изпитваме необходимост да опитаме различен вид храна. Искаме да отидем на красиво място. Тогава, когато нашият емоционален резервоар започне да се изпразва от наличието на трудни ситуации, поведението на хора или просто от рутината на ежедневието ни, ние подсъзнателно преживяваме определени емоционални липси. Нещо повече, ние асоциираме като неприятно поведението на някой, който ни носи болка и имаме тенденцията да се възхищаваме от онези, които ни правят комлимент или ни осигуряват позитивни емоционални преживявания. Ние се привързваме към дейностите, които ни утешават и често можем да станем дори зависими! Загубването на способност за трезва преценка е следващото нещо, което може да ни се случи, ако не сме внимателни.

Предлагам на вниманието ви действията, които голяма част от моите клиенти предприеха, за да се справят със семейните си проблеми. Вие няма нужда да повтаряте грешките им – научете се, като приложите принципите, научени от дългогодишния ми опит!

Преди всичко – дръжте мислите за развод надалеч и се чувствайте свободни да потърсите помощта ми, ако ви е трудно да ги елиминирате.

Кои бяха действията, които клиентите ми предприеха, за да излязат от кризата?

Вземете безплатната ми книга „Без семейни проблеми“ оттук!

Opt In Image
Искаш ли и други материали като този?
Абонирай се за безплатни новини за семейния живот!
 

Tags: