ранен-брак

Ново проучване открило постоянна тенденция, че отлагането на брака и първата бременност водят до нарастващ стрес за американския мъж и жена. Проучването било направено от Сюзън Бианчи, професор по психология в Калифорнийския университет в Лос Анжелис.

Въпреки драматичните отлагания на легалния брак и нарастването на съжителствата, учените установили, че средната възраст за първия брак е 28 години за мъжете и 26 години за жените. Следствието от увеличаването на възрастта относно започване на семейство е, че грижата за децата, изграждането на кариера и нарастващата нужда от помощ за възрастните родители могат да се случат едновременно.

Отлагането на брака и отглеждането на децата увеличават възможността най-голямата тежест относно децата и нарастващия натиск за установяване в работата да станат по едно и също време – особено сред добре образованите. Бианчи отбелязва: „По-късната бременност също способства за увеличаване на възможността родителите да започнат да се разболяват и да се нуждаят от придружител преди децата им да са напълно готови за живота.“

Изследователите установили също, че 74% от работещите майки с партньор, работещ на пълно работно време, имат твърде малко време за себе си. 73% казват, че имат много малко време с партньора си и 44% споделят, че имат твърде оскъдно време с техните малки деца.

Работещите майки установили, че обикновено дават свободното си време и съня, за да посрещнат нуждите на децата и домашната работа.

Голям процент от майките, без значение от тяхната позиция, казват, че са „винаги на скорост“, „жонглиращи с много задачи“, а също и, че „имат твърде малко време за себе си“.

Сред мъжете (при двойки, работещи на пълно работно време) 58% казват, че имат много малко време за своите малки деца, 62% казват, че имат твърде малко време с половинката си и 58% имат оскъдно време за себе си.

„Мъжете продължават да са предпочитани в работата спрямо жените. Някои осъзнават, а други – не, че имат избор относно допълнителните часове работа. Мъжете, избрали да работят много и извънредно, стават причина някои жени да чувстват нужда да намалят своето работно време. Някой трябва да сложи фокус на семейството! Един от най-интензивните периоди в живота си остава отглеждането на малките деца.“ – казва Бианчи.

С други думи – ранен брак-по-малко стрес!

Снимка: Иво Орешков

Направи следващата стъпка…

… при справяне със семейните предизвикателства!

Кликни тук, за да получиш нашия [Аспирин за семейни проблеми]

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.