агресия-при-малките-деца

Досегашните изследвания свързваха пушенето по време на бремеността с раждането на малки на тегло бебета. Някои нови изследвания, направени от германо-канадски екип, установили, че жените, които пушат по време на деветте месеца, рискуват да имат агресивни бебета.

Изследователите обхванали поведението на 1745 деца на възраст между 18 месеца и 3,5години. Ефектът от тютюнопушенето, според учените, влияе толкова силно върху поведението на децата, както развода, депресията, образованието и възрастта на майката през бременността.

Проблемите с децата са още по-сложни, ако пушещите майки са имали и антисоциално поведение, проблеми със закона, употребявали са наркотици или са бягали от училище.

Друг пренатален фактор е възрастта на пушещата майка. Ако тя е била на по-малко от 21 години и е забременяла по насилствен начин, бебето й ще бъде по-предразположено към агресия.

Учените също установили, че склонността към агресия при децата се увеличава с 40% и при пушещи майки от семейства с по-ниски доходи, сравнено с едва 25% при майките-въздържателки от тютюна. При семействата с по-високи доходи разликата в процентите между големите пушачки и другите майки пада с около 8%.

Майките с антисоциално поведение имат 67% риск за раждане на бебета с агресивно поведение, ако пушат по 10 цигари на ден по време на бременноста, сравнено с 16% при непушачките или при онези, които пушат под 10 цигари на ден.

Интересни факти:

– Пушенето увеличава риска от аборт с 39%;

– Никотинът трови бебето – той преминава през плацентата и ускорява сърдечния му ритъм. Учените са категорични, че е вреден през цялата бременност, особено в първите седмици;

– Близо 60% от бременните в България не отказват цигарите, въпреки че разбират последствията!

Снимка: Иво Орешков

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: