изоставените-деца

Децата от домовете имат тежка житейска участ, особено в Източна Европа, където държавните институции често осигуряват неадекватна грижа, непостоянно хранене и минимални физически контакти. Тази липса на внимание може да засегне дълбоко емоционално детето. Новите научни изследвания показват, че децата, „осиновени“ от такива институции и прекарали около три години в подобни домове, страдат от понижени хормонални нива, които се свързват с обвързаност, нежност, любов и комуникация.

Алисън У. Фрайс и нейните колеги от Университета в Медисън, САЩ сравнили 21 типични деца с 18 деца, които са били осиновени, но прекарали своята първа година в румънски и руски сиропиталища. Като използвали изследванията от урина, те установили, че осиновените сираци имат значително по-ниско ниво на въздействие на хормона, който играе важна роля във фамилното разпознаване и имат склонност към повърхностни взаимоотношения.

„Имахме рядката възможност да изследваме децата, загърбени от крайно неблагоприятна социална среда, където са били лишени от милувката и майчината грижа, типична за човешкия вид.” – споделя Фрайс. Резултатите от тези експерименти разкриват психологични механизми, чиито нетипични функции могат да изяснят вредните социални и емоционални трудности, съпътстващи децата, изоставени в домовете.

Снимка: Иво Орешков

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.