Опасности за плода

Снимка: Иво Орешков

Един от най-съществените фактори за развитието на плода е начинът на живот на бъдещата родилка. Ако ти предстои да си майка, най-важният въпрос, на който ще трябва да си отговориш, е следният: “Полагам ли грижа за здравето си?”. Здравето на родилката е от най-голямо значение за бъдещото дете. От този основен въпрос ще излязат още редица подобни въпроси:

Въпрос 1: Как се храниш?
Здравословното състояние на майката е нещо повече от добре звучаща фраза – то е решаващо за бъдещото развитие на плода. И не винаги означава диети и въздържане – то е по-скоро култура на мислене! Основните принципи на здравословното хранене са следните:

– многообразие;
– умерено усвояване;
– пропорционално усвояване от основните хранителни групи.

Количеството на храната варира в зависимост от възрастовата група, в която се намира индивидът, а също е и различно за бременната жена.

Запомни следното:
– твоята цел не е да се вманиачиш на тема калории, а просто да имаш представа на кои храни е необходимо да наблегнеш.

– ако си свикнала да се храниш предимно с чипсове, хамбургери и закуски “на крак”, време е да промениш начина си на хранене – по-малко мазнини, повече плодове и зеленчуци, по-малко захарни изделия!

– чисто теоретично, жена, която не е вегетарианка и поддържа многообразие от свежи и висококачествени храни, не се нуждае от витаминни добавки и минерали. Въпреки това, ако тя не усвоява достатъчни количества мляко, яйца или сирене и кашкавал, може да се наложи усвояването на хранителни добавки. Помни, че добавките по никакъв начин не могат да бъдат заместители за нередовно или нездравословно хранене.

Кои са задължителните добавки, от които ще се нуждае една бременна жена?

Фолиева киселина
Доказано е, че приемането на витамина фолиева киселина предпазва от вродени дефекти на невралната тръба и поради това е добре той да се усвоява даже и преди началото на бременността.
При недостатъчно усвояване на фолиева киселина е възможно гръбначният мозък да остане открит и да се получи аненцефалия, а това води до смърт на новороденото. За една бременна жена ще бъде необходимо количество от около 4 милиграма дневно през първите 12 седмици на бременността за възможно най-голяма сигурност. Фолиевата киселина се усвоява също и от много храни като зеленчуци, житни храни, пълнозърнест хляб, цитрусови плодове, банани, домати.

Желязо
Допълнителното усвояване на желязо е необходимо, както за самата майка, така и за зародиша. Желязото е нужно за образуването на хемоглобин – протеинът, който позволява на червените кръвни телца да осигуряват кислород до всяка клетка на тялото. Ако количеството желязо в кръвта на майката е недостатъчно, за да осигури нарастващата нужда, това може да причини анемия. Най-често срещан белег за анемията е свръхумората, която няма да остане незабелязана дори и на фона на бременността. Повечето бременни жени ще се нуждаят от около 30 мг. желязо дневно, докато онези жени, които имат недостик от желязо, ще се нуждаят от двойна доза.

Калций
Нормалното количество на калций, от което се нуждае една жена, е около 1000 мг. дневно, но през периода на бременността то може да достигне и 1500 мг., заради изграждането на скелета на плода вътре в матката.
За щастие, майката може да си набави ежедневната доза калций с консумацията на определени продукти – например, в една чаша прясно мляко се съдържат около 300 мг. калций, а в една кофичка кисело мляко – 450. Ако бременната жена не може да си набави необходимото количество калций чрез храните, ще трябва да взима калций под форма на добавка.

Въпрос 2: Колко тежиш?
Наднорменото тегло по време на бременността може да спомогне за високо кръвно налягане и диабет, а това са фактори със сериозни последици за майката и нейното бебе. Нещо повече – установено е, че при жените с наднормено тегло е по-голям шансът да родят бебе с аненцефалия. От друга страна, прекалено ниското тегло също не е желателно, понеже това ще се отрази върху хранителните нужди на бебето.

Въпрос 3: Ходиш ли на фитнес? Спортуваш ли? 
Този въпрос не е за пренебрегване, поради следните нормални процеси, протичащи в тялото на жената:
– нормалното наддаване на тегло;
– сърцето ще трябва да се справя с 50-процентно увеличаване на количеството кръв в организма;
– мускулите и сухожилията в гърба и таза ще бъдат разтегнати;
– предстоят също и родилните болки на раждането.

Всички тези процеси и промени са едно истинско предизвикателство за организма и онези, които са спортували, се справят много по-добре и раждат по-бързо и безболезнено.

Молим те само, не изпадай в паника и самообвинения, ако не си от онези, които обичат да спортуват. Ние ти предлагаме следното:
– започни да правиш упражнения  по 30 минути 3 или 4 пъти в седмицата.
– планувай целенасочено чести (но не прекалено продължителни) разходки.
– отдели специално време и се запиши на фитнес за бременни.
– отдели време за плуване (но без гмуркане) или колоездене (стига да не е в напреднала фаза на бременността).

Внимание!
Не прекалявай със спорта, особено със скачането, падането или извършването на бързи движения. Не допускай да се обезводниш или да се умориш прекалено. Също така ще трябва да преустановиш упражненията, ако са налице вагинално кървене, преждевременни контракции, високо кръвно налягане, проблеми със сърцето, епилепсия, астма, анемия, артрит. След двайсетата седмица избягвай и упражнения, които изискват от теб да лежиш по гръб.

Въпрос 4: Употребяваш ли субстанции, които могат да навредят на плода? 
Пушенето, пиенето и най-вече наркотиците се отразяват пряко върху фертилитета, както на жените, така и на мъжете. Освен това, увреждат бебето и преди, и след раждането. Хиляди химикали, намиращи се в цигарения дим, се насочват директно от дробовете на майката към бебето. Най-често срещаният негативен ефект върху бебето е задушаване на плода, предизвикан от ограничаване притока на кислород. Също така, дневната консумация на алкохол, от страна на майката, може да причини т. нар. фетален алкохолен синдром, при който бебетата придобиват различни аномалии по лицето, главата, сърцето и крайниците. Повредите, причинени на плода, са в пряка зависимост от количеството на консумирания алкохол.
При наркотиците нещата са още по-сериозни. Пушещите марихуана могат да родят преждевременно, използването на кокаин води до поражения на централната нервна система на плода. Употребата на една или две чаши нормално кафе не се отразява на плода, но изпиването на големи количества от порядъка на 500 мг. на ден ще държат и теб, и бебето будни. Освен това, може да доведе до раждане на бебе с много малко тегло.

Въпрос 5: Има ли в историята на вашите семейства някой с наследствени заболявания? 
Съществуват някои наследствени заболявания, които е възможно да се предадат на бебето. За щастие, в по-голямата част от случаите рискът детето да бъде носител на наследствено заболяване съществува единствено, ако и двамата родители са носители на съответния ген. Също така, ако имаш хронично заболяване, като диабет или епилепсия, свържи се с личния си лекар, за да промени медикаментозното ти лечение.

Въпрос 6: Намираш ли се във вредна среда?
Възможно е да работиш в среда, която да се отрази негативно на плода. Компютрите не влизат в тази категория.  Ако си фермер, обаче, и имаш досег с овце, не е желателно да продължаваш да го правиш. Посъветвай се със специалист и помисли за приоритетите си!

Opt In Image
Чу ли за списание 9 МЕСЕЦА?
Абонирай се за най-популярното списание за бременост и майчинство!

Абонирай се чрез www.semeistvo.bg и ще получиш следните бонуси:

- достъп и до електронната версия на списанието с архив до предходни издания;

- участие в томбола за награди.

 

[contact-form-7 404 "Не е намерен"]
 

Tags: ,