Снимка: Снежина Георгиева

Снимка: Снежина Георгиева

Проследяване на фазите, през които протича едно нормално раждане.

Първа фаза на раждането
Матката произвежда контракции с цел разкритие на шийката, за да може след това бебето да премине през цервикса. Продължителността на този период за жените, които раждат за първи път, е между 10 и 12 часа.

Какво се случва при приемането в болница?
1. Приемане от акушерката. В болницата ще бъдеш приета от акушерката, която най-вероятно ще те попита за това, какви фактори са настъпили – каква е честотата на контракциите, дали са изтекли водите и т.н.

2. Преобличане с болнични дрехи и преглед. Ще ти бъдат измерени кръвното налягане, пулса и температурата, а също ще ти се направи и преглед за степента на разкритието.

3. Преглед на плода. Ще бъдат наблюдавани сърдечните тонове на бебето, за да се установи дали то получава достатъчно кислород по време на контракциите.

4. Ако се установи, че си носителка на стрептококова инфекция група В (10% от жените са такива носителки), ще ти бъде даден антибиотик, за да се предпази плода, а и ти самата от инфекция.

5. Вагинално изследване. Това изследване се прави най-често между самите контракции.

Как да дишаме през първия период?
Когато започва и когато завършва всяка контракция, дишай дълбоко и равномерно. Нека вдишването да става през устата, а издишването – през носа. Когато контракцията достигне своя връх, дишай малко по-леко, в сравнение с началото и края на контракцията.

Как да улесним раждането?
– Ходи по-често по малка нужда – пикочният мехур препятства бебето.
– Движи се между контракциите – по-безболезнено е.
– Концентрирай се върху дишането.
– Съсредоточавай се върху нещо друго, не върху контракциите.

Преходна фаза на раждане
Това е най-трудният етап, тъй като контракциите са най-силни и почти не остава време за почивка – те продължават около минута и периодът между тях е също толкова. Продължителността на фазата е около половин час. В нейния край се усещат напъни, които не бива да започнат, ако все още не е налице пълно разкритие.

Дишане през преходната фаза 
При наличие на преждевременни напъни можеш да броиш наум до три като на едно и две вдишваш и издишваш бързо, а на три – издишваш по-продължително. Дишай бавно и равномерно при утихване на напъните.

Втора фаза на раждане
Когато бъде установено пълното разкритие, започва втората част от раждането. Тук вече ще са необходими помощ и усилия от твоя страна, за да се помогне на бебето да излезе навън. Необходимо е да изчакаш призивите за напъване от страна на акушерката. Тази фаза вече не е толкова неприятна, тъй като напъването (макар и трудно) носи удовлетворение. Продължителността на раждането трае около един час, ако е за първи път.

Дишането през втория етап
При напън си поеми дълбоко въздух и задръж за известно време, докато се напъваш. Между напъните поеми няколко пъти въздух (кучешко дишане).

Раждането е едно от най-силните емоционални преживявания за майката. Нека проследим последните няколко етапа до раждането на бебето.

Първи етап. Главата на бебето се придвижва към входа на влагалишето и дори може да бъде видяна на моменти. Главичката започва да се движи напред и назад при всяка контракция.

Втори етап. Главата на бебето вече се е показала. Тук вече ще трябва да спреш напъните (за което ще бъдеш предупредена от акушерката), за да не възникнат разкъсвания. Веднага щом стане това, се отпусни и започни да дишаш като куче. При разкъсвания ще ти бъде направена епизиотомия (разрез с цел разширяване отвора на влагалището).

Трети етап. Пълно излизане на главата. При излизане на главата акушерката ще провери за наличие на пъпна връв около врата и ще я размотае, ако това се е случило. Тя също ше почисти очите, носа и устата на бебето.

Четвърти етап. Със следващите две контракции се ражда тялото на бебето. Бебето ще изглежда доста синкаво на цвят и може да бъде покрито с верникс.

Трети период на раждането
Ще ти бъде направена мускулна инжекция със синтометрин, който ще причини мощна маточна контракция и ще освободи плацентата. Израждането на плацентата става чрез поставяне на ръка на корема от страна на акушерката и постепенно издърпване на пъпната връв до пълното й освобождаване.

След раждането
Областта на и около гениталиите ще се почисти и ще бъде направен шев, ако е налице разкъсване. Бебето ще е претеглено и измерено и вероятно ще му се даде витамин К за предотвратяване на евентуални кръвоизливи. Ще бъде прерязана също и пъпната връв. Веднага след това ще се оценят  дишането, сърдечната дейност, цвета на кожата, движенията и реакциите на бебето.

Opt In Image
Стани абонат на нашия блог, за да поддържаш искрата на любовта жива в твоите семейни отношения и да се информираш за актуални събития и оферти!
Абонирай се за безплатни новини...
 

Tags: ,