Снимка: Иво Орешков

Снимка: Иво Орешков

Консултация: Деница Петкова

Раждането във вода е метод за раждане, който включва потапяне в топла вода. Поддръжниците на този метод на раждане смятат, че той е безопасен и предлага големи предимства, както за майката, така и за бебето.

През 1960г. руският учен Чарковски предприема обстойно изследване на безопасността и предимствата на раждането във вода за тогавашния Съветски Съюз. В края на 60- те на миналия век във Франция Фредерик Лебуер (акушер) въвежда метода на потапяне на новороденото в топла вода, като целта му е била да намали наличната травма при преминаване от вътреутробен живот към външната среда.

Друг френски акушер, Майкъл Одент, използва потапянето във вода по време на раждането като средство за редуциране на болката при жената. В края на 1990-те вече хиляди жени  са родили по този метод във Франция и той се разпространява бързо в САЩ и други западни държави.

Ето и предимствата на раждане във вода след направени научни изследвания:
1. Добре затоплената вода подпомага преминаването на бебето през родилния канал към външния свят, тъй като много наподобява на вътреутробната среда и смекчава светлината, цветовете и шума. Водата намалява травматизма за бебето по време на раждането.

2. Установено е, че водата има обезболяващ ефект. Също така, под въздействието на гравитацията, във вода се улеснява разкритието и спукването на главата на бебето в процеса на раждането. Не е необходимо използването на медикаменти и епидурална анастезия.

3. Раждането във вода подпомага разпъването на перинеума и свежда до минимум риска от разкъсвания.

4. Веднага след раждането, майката и бебето могат да осъществят контакт. Бебето се слага на гърдите на майката, още преди прерязването на пъпната връв.

Изборът за раждане във вода е личен, но все пак има някои условия, които са необходими:

1. Ниско рискова бременност (бременност, която протича без усложнения), като раждането може да се осъществи най-рано в 37 гестационна седмица;

2. Нормално прележание на главата на бебето;

4. Добро здраве на майката.

Вижте също статията „Фази на раждането“…

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: ,