Да присъства ли таткото на раждането?

Една от най-важните роли на мъжа в брака е не само да снабдява и защитава съпругата си, но и да осигури горещата си подкрепа към нея.

И вероятно най-уникалният шанс от страна на мъжа да демострира тази подкрепа е, когато настъпи часът на раждането.

Днес в Европа и западните страни по-голямата част от мъжете присъстват на раждането на съпругите си. В България било поради незнание, нежелание, отвращение или просто поради финансови причини, това все още не е съвсем популярно, при все че повечето родилни домове дават тази възможност.

Като всяка нова идея, мъжкото присъствие в родилната зала е дискутирано в публичното пространство и разбира се, има своите привърженици и опоненти.

Основният претекст от страна на противниците на идеята мъжът да присъства на раждането е стресът, който може да се преживее при вида на страдащата съпруга, както и предположението, че мъжът ще престане да има полово влечение след видяното.

Поддръжниците на тази идея пък вярват, че присъствието на бащата ще заздрави брака, ще донесе по-голяма сигурност на съпругата и ще увеличи радостта при първата среща с бебето.

За разлика от повечето материали, които пиша (и за които се старая да имам достатъчно информация), тази статия е по-скоро субективна.

Субективна, защото съм присъствал на едно от ражданията на съпругата ми и това е променило завинаги моето отношение към нея и жените като цяло.

За мое най-голямо съжаление, не успях да присъствам на второто и третото раждане заради невъзможността да бъда допуснат в операционната, тъй като жена ми трябваше да роди с цезарово сечение и в двата случая.

Снимка: Иво Орешков

Снежи ми каза, че е щяло да бъде съвсем различно, ако съм бил до нея в този момент.  И двамата имахме убеждението, че трябва да преминем през този прекрасен миг заедно!

Когато пристигнахме в болницата, Снежи почти нямаше разкритие и ние бяхме за близо девет часа във VIP-залата.

За мен беше толкова важно да бъда до нея, да я насърчавам и да й шепна в ухото колко е важна за мен.

Тъй като на лекарите не им се чакаше (разбрах това в последствие), те й сложиха системи, предизвикващи раждането. Вследствие на това, тя имаше много силни болки.

Лекарят изглеждаше видимо притеснен, особено след моята намеса и въпрос, дали е сигурен в това, което прави. Очевидно не очакваше също да извикам целия екип в болницата, за да сме сигурни, че вземат правилното решение.

Усещах колко важно е да подкрепя съпругата си в най-важния от живота й момент!

Тоновете на бебето паднаха и лекарите решиха да пристъпят към секцио. Сложиха маска на лицето й, понеже губеше кислород. Не мога да забравя как жена ми се извиваше от болки, а в същото време се притесняваше, че не съм ял нищо. После я отведоха в операционната. Исках и аз да присъствам, но не ме пуснаха.

Защо разказвам всичко това?

Нещо дълбоко се случи у мен – връзката ни се изкачи на съвсем различно ниво оттогава и аз просто знаех, че съм готов да дам живота си за нея. Любовта ми към Снежи не беше само емоционална – между нас, наистина, се случи нещо, което трудно мога да опиша – дълбоко свързване и единство.

Opt In Image
30 НАЙ-ЧЕСТИ ГРЕШКИ, КОИТО ДОПУСКАТ РОДИТЕЛИТЕ...
... включително и аз 🙂

В този безплатен ресурс децата споделят най-неприятните грешки (според тях), които техните родители са допускали. Възползвай се, може да разпознаеш себе си, както се получи и при мен!

Ако ти си мъж и си разбрал, че скоро ще ставаш баща, може би следващите няколко съвети ще ти помогнат, ако си решил да присъстваш на раждането на твоята съпруга:

1. Направи всичко по силите си да присъстваш на курсове за родители, организирани от самата болница, в която ще ражда съпругата ти, или от други организации. Разпитай за колкото се може повече детайли, понеже преживяването, което ще изпиташ, макар и много свързващо, е наистина силно и може би болезнено за самия теб;

2. Осъзнай своята отговорност като мъж да подкрепиш съпругата си в най-важния от живота й момент. Разбира се, ако тя не желаe ти да присъстваш, ще трябва да приемеш нейния отказ, ако, наистина, държиш на нея;

3. Бъди готов да направиш всичко, което пожелае съпругата ти в болницата – да й занесеш дрехи, лекарства, храна, списания. Слушай внимателно всичко, което тя ти каже и бъди на разположение!

4. По време на раждането не се притеснявай да задаваш въпроси към израждащия лекар, акушерките, както и да ги попиташ за причините, поради които предприемат дадено действие (слагането на системи за предизвикване на  раждането, например);

5. Твоето участие по време на раждането на съпругата е от огромно значение:
– дръж я през цялото време за ръка;
– повтаряй й колко много я обичаш;
– масажирай я;
– дишай заедно с нея при напъните;
– помогни й да се отпусне;

И… разбира се – бъди готов да прережеш пъпната връв и да гушнеш веднага бебето.

Вижте също статията „Фази на раждането“…

Opt In Image
30 НАЙ-ЧЕСТИ ГРЕШКИ, КОИТО ДОПУСКАТ РОДИТЕЛИТЕ...
... включително и аз 🙂

В този безплатен ресурс децата споделят най-неприятните грешки (според тях), които техните родители са допускали. Възползвай се, може да разпознаеш себе си, както се получи и при мен!

Снимка: Иво Орешков

 

Tags: , ,