domakinia

Домакиня или работеща жена? Наскоро си мислех за моя живот – вече 12 години съм майка, общо взето на пълно работно време, а преди това дванадесет години съм работила в корпоративния свят. 12 на 12 – замислих се, взех да ги сравнявам. Какво научих на двете места? Какво изгради това у мен? Не съжалявам за нищо, което се е случило – видях ползите и недостатъците; бях изградена.

Как е възможно за съвременната жена да съчетае отговорностите в живота си – почтеност, състоянието на духа, професия, хобита, майчинство и родителска грижа, приятелства и забавления, не на последно място добра съпруга и т.н. Има ли време за всички тези неща по-горе? Възможно ли е да се съчетаят в хармония? Нужно ли е? Все важни въпроси, които вълнуват много представители на нежния пол.

Вижте тази статия за предизвикателствата на средната възраст оттук.

Живеем в динамично време, комуникациите се развиват толкова много, има възможности за работа от вкъщи, за гъвкаво и намалено работно време, така че да се съчетават домашни със служебни задължения. Разбира се, има и трудни ситуации без много избор. Хармония едва ли ще постигнем някога, самите ние толкова се променяме.

Смятам, че отговорът е индивидуален и специфичен за всяка жена, семейство и ситуация. Понякога накланяме тежестта в едната посока, в друг момент от живота си – в друга. Обикновено едно е водещото към даден сезон, в който се намираме, но е добре да се движат и останалите.

Screen Shot 2015-04-15 at 12.37.33

Работата възпита у мен постоянство, вярност, любезност и търпение към различни хора, непримиримост към ситуации; спечелих доверието на другите. Изключително важна сфера от живота.

Майчинството – така се случи, че трите ни деца са с малка разлика и се озовах за толкова години вкъщи по собствено желание. Продължавам, вече правейки много други неща. Като жени ние имаме голямата привилегия да участваме в раждането и отглеждането на потомството. Организмът на жената цял живот се подготвя за този момент – утробата да възпроизведе живот. Сърцето на жената иска да дава живот. Помня, когато желаех да имам дете след първата година на брака ни – на стената си бях сложила една снимка на бебе и се молех всеки ден. То беше със сини очички. Първата ми дъщеря много приличаше на него.

След втората ми бременност докато разчиствах дрешките, намерих едно мъжко комплектче, някой ми го беше дал. Дълбоко в себе си много исках и момченце, но беше все още като мечта, а и мнението на роднините беше, че две са достатъчни за моята възраст. Все пак си запазих дрешката в синьо. Не след дълго имахме момченце!

Децата ме научиха да бъда по-гъвкава, изобретателна, вършеща по много неща. Развих умения, които досега нямах. Мислех, че съм търпелива, но вкъщи е истинското училище за търпение. Един от моите най-прекрасни моменти е, когато момичетата се научиха да четат и не можеха да спрат и аз имах възможността да бъда до тях. Или пък, когато момченцето ухапва кака си и се извинява….

Историите, снимките и филмите в едно семейство са безброй.

Предизвикателствата на ежедневието
За семейството ни винаги е било важно да движим заедно всички сфери от нашия живот. Спомням си, че когато имахме малко бебе със съпруга ми вкъщи, ние решихме, че ще инвестираме в брака си и го оставяхме от време на време на близък човек, за да можем да излизаме само двамата. Взаимоотношението ни е важно, защото ще прекараме целия си живот заедно, а децата са само период от него. Разбрах, че е задължително да отделям време и за себе си – да си чета, на кафенце с някой, наскоро се качих на зимни кънки след дълга почивка и беше освежаващо, че не съм забравила.

Поради обществото, в което сме живяли, ми отне доста време да осъзная, че моята идентичност не идва от работата ми или дори майчинството, но от реалното развитие на характера и развитието ми като личност. Ние като жени, до голяма степен определяме сиянието в нашите домове. Децата, които създаваме, колкото и да са сладки, изискват много грижи, време и посвещение, лишаване от някои приятни неща.

Преминавайки през всичко това, аз се научих дълбоко да уважавам работата на всяка майка, жена и съпруга.

Вижте също статията „Мениджър у дома“!

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.