anusa

Най-обезпокоителният анален проблем засега е кървенето, а то е най-често от цепнатина, драскотина или разкъсване на деликатната тъкан на ануса. Такива разкъсвания почти винаги се появяват при преминаване на по-твърди изпражнения, въпреки че понякога препаратите, използвани при бебешките почистващи кърпички, могат да раздразнят кожата и също да причинят този проблем. Обикновено кръвта се появява на дири или струйки по изпражненията и може да се случи еднократно. Ако има кръвотечение след изхождане, то ще се спре от самосебе си след 5-10 минути.
Лечението включва елиминиране на всички дразнители, докато раната не заздравее. Ако изпражненията са твърди, може да помогне много приемът на повече течности, диетични фибри (от плодове, зеленчуци или трици), разхлабително средство или дори минерално масло, взависимост от възрастта на детето. При многобройни ранички и възпаление се прилагат топли компреси и мек кортизонов крем, но ако се появят и други фактори, като инфекция или глисти, се налага лечение. Вашият лекар ще се погрижи за всичко.

Хемороиди

Хемороидите са разширени кръвоносни съдове в аналната област, които могат да причинят кървене, сърбеж или съсирване на кръвта. Те са необичайни при бебетата и малките деца, на ако все пак са налице, трябва да разберете какво ги причинява. Въпреки че, най-вероятно, са се появили като резултат от напъване при затруднено изхождане или по-дълго продължил запек, не трябва да се изключват и аномалии в кръвоносната система.

Opt In Image
75 начина да прекараш време с децата си
С този безплатен ресурс вашите деца ще разберат, че ги обичате... наистина

Нищо не може да замени времето, което родителят прекарва с децата си. Децата имат нужда да усещат, че са обичани, а най-добрият начин да осъзнаят това е като получат подарък на време от своите родители.

arrow (6)

Сърбеж

Сърбеж в аналната област може да бъде причинен от раздразнена (възпалена) кожа, драскотина, сапун, други почистващи средства или паразити. Ако откриете, че нощем детето се чеше интензивно в тази област, вероятно точно детски глисти са проблема. Локалната инфекция, причинена от гъбички, се намазва с противогъбичен крем. Понякога бактериално възпаление на носа може да се пренесе до аналната област. В този случай, проблемът може да бъде премахнат с антибиотик.

Виж също тази статия за болести при бебетата…

Снимка: Иво Орешков

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.