коремните-болести

При оплакване от болки в стомаха са възможни най-различни причинители с различна степен на сериозност, като започнем с колики от притеснение или запек и стигнем до такива, които изискват квалифицирана медицинска помощ.

Много често причината не е очевидна и установяването й може да изисква родителско и лекарско наблюдение. Това важи особено за бебета и малки деца, които не могат да общуват и състоянието им трябва да се определи по специфични белези.

Целта на този материал не е да даде изчерпателна информация за всички възможни причини за стомашните болки при децата. Вместо това, сме осигурили серия от въпроси, които ще са ви в помощ, когато детето ви страда. Ако е нужна консултация с педиатър, информацията, която получавате чрез тези въпроси, може да ви улесни многократно при визитата и разговора със специалиста.

Къде е болката?
Локализирането на болката е много по-лесно на теория, отколкото на практика. Когато попитаме детето къде го боли, то може да посочи голяма част от коремната област. Помолете го да посочи с пръстче къде болката е най-силна или да я проследи, ако тя се разпростира.

Често при спазми в тънкото или дебелото черво детето усеща болка в голям участък от коремчето или ще твърди, че е съсредоточена в областта на пъпа. Ако съществува инфекция на точно определено място, болката ще бъде концентрирана в една точка. Например, при най-често срещания случай-апандисит-болката започва в горната част на стомашната област или в областта на пъпа, като постепенно се придвижва към дясната страна към апандисита с напредване на инфекцията. Ако детето страда от хепатит (вирусна инфекция на черния дроб), болката ще бъде в горната дясна страна на стомаха. При болки в горната централна част, особено придружени с усещане на изгаряне, често става дума за дразнене на стомашната лигавица (гастрит).

Opt In Image
75 начина да прекараш време с децата си
С този безплатен ресурс вашите деца ще разберат, че ги обичате... наистина

Нищо не може да замени времето, което родителят прекарва с децата си. Децата имат нужда да усещат, че са обичани, а най-добрият начин да осъзнаят това е като получат подарък на време от своите родители.

arrow (6)

При момичетата в детска и тинейджърска възраст може да бъде по-трудно да се прецени, ако болката се намира в долната част на стомаха, защото може да засяга половите органи (матката, фалопиевите тръби, яйчниците) или пикочния мехур. Ако е налице често уриниране, придружено от парене, най-вероятно се отнася до инфекция на пикочния мехур. При наличие на подобни признаци, както и болка най-ниско долу в стомаха, особено при момичетата, се препоръчва лекарска помощ и лечение.

От колко време е болката?
Болка с продължителност от около 15 минути обикновено се дължи на спазъм (силна контракция) на някой участък от червата. Много деца се оплакват от стомашно неразположение в началото на училищния период. То изчезва често за около половин час. Обикновено кратка почивка е напълно достатъчна. Този тип болка може да бъде предизвикана и от запек; следенето на режима на отделителната система на детето може да ви предостави полезна информация.

Безпокойство или притеснение в училище може да предизвикат болки, които започват в началото на седмицата и внезапно изчезват през почивните дни. Разговорът за успеха в училище, за работата в часовете или за проблеми със съучениците може да намали, както притеснението, така и седмичните стомашни болки.

По-горе изброените болки изглежда не са признаци на сериозни заболявания, на ако те се повтарят няколко седмици и затрудняват ежедневните занимания и активностите на детето, трябва да се отнесем към детския специалист.

Има ли гадене и повръщане?
Тези два симптома могат да са предизвикани от различни стомашни проблемни. Обикновено гастроентеритът (стомашна треска) причинява спазми и дори постоянна болка, докато повръщането е по-крайна реакция. Ако детето повръща неколкократно, консултирайте се с педиатър, защото продължителната загуба на течности може да доведе до дехидратация, особено при бебета и малки деца. Отпуснатост, сухост в устата, бледа отпусната кожа, редуцирано отделяне на урина (по-малък брой мокри пелени при новородените) и по-рядко – хлътнали очи са симптоми на силна дехидратация и веднага трябва да се потърси лекарска помощ.

Диария или запек
Инфекция е главната причина за диарията, която е придружена със стомашни спазми. Много вируси, бактерии и паразити могат да предизвикат диария и понякога са нужни изследвания, за да се установи точния причинител. Внезапни пристъпи на повръщане и диария са признаци за гастроентерит, вирусно заболяване, което може да се появи от 12 до 24 часа. Двете заедно могат да предизвикат дехидратация много по-бързо, отколкото поотделно. Ако проблемът е само диария, детето е адекватно и приема достатъчно течности, можете да отложите консулта с доктора и да изчакате часовете за прием.

Запекът също може да доведе до спазматични болки, често предизвикани от храната и отминаващи с движението на червата. Когато храната навлезе в стомаха, възбужда рефлексите на дебелото черво, което започва съкращения за придвижване и отделяне на непотребните вещества. Понякога те се натрупват, ако количеството на тези, които предстои да бъдат изхвърляни, е по-малко от количеството на постъпващите. Ако мине ден без движение на червата-явление, нетипично за по-големите деца-изпражненията могат да преминат в твърдо състояние. Нещо повече, дебелото черво извлича водата от веществата и така те се втвърдяват с всяка измината минута. Когато стомахът поеме храна (особено при обилно ядене), действието (натискът) на дебелото черво върху устойчивата повърхност на изпражненията може да произведе силна болка.

Ако вашият лекар се съмнява, че това е причината за периодичните стомашни болки, простите действия за почистване на червата могат да подобрят нещата значително.

Има ли детето температура?
Ако болките в стомаха са придружени с температура, почти е сигурно, че налице е възпалителен процес (вирусна или бактериална инфекция). Потърсете съвет от педиатър, като имате предвид, че другите симптоми са също от значение.

Приемането на храна оказва ли влияние?
Болка в горната част на стомаха, която отшумява при приемане на малки количества храна или мляко, може да бъде причинена от стомашно възпаление, което се активира от стомашните киселини и се неутрализира от някои храни. Докато продължителните стомашни дразнения, причинени от стомашните сокове (септична язва) не се срещат при малките, определено могат да засегнат по-големите деца и тинейджърите. При възрастните изгарящата болка или дискомфорт, който се влошава, когато стомахът е празен, и изчезва при приемане на храна или антиацид, предполага точно тази диагноза. При децата симптомите може да са по-неясни. По принцип, ако стомашните болки са много силни, трябва да се въздържаме от храна, докато не потърсим специалист.
В някои случаи определена храна може да предизвика неразположение. Например, непоносимостта към лактозата (захарта в млякото) може да се изрази със стомашни болки и диария след прием на млечни продукти. При заболяване на стомашните ресници, глутенът, белтък, който се съдържа в пшеницата, предизвиква алергична реакция, която разрушава стените на червата и води до диария с неприятна миризма, спазми, раздразнителност и загуба на тегло след продължителен период от време. Не е възможно веднага да се определи дали болката е в резултат на храната, защото няма точно установена връзка между проблемните храни и симптомите, които се появяват. След като се изключат други възможни причинители, докторът може да препоръча изследване на тъкан от червата под микроскоп. Ако диагнозата е заболяване на стомашните ресници, детето все още се нуждае от диета, изключваща глутен.

Има ли значение възрастта?
Някои проблеми са специфични за новородените. Например, коликите са типични за бебета на възраст до три месеца. Все още не е известна истинската причина за появата им, но класическата теория гласи, че контракции (съкращения) на червата предизвикват болка (силен плач), неспокойно ритане с крака и обикновено газове. Въпреки че коликите не са причина за тревога, плачът на бебето може да обезсърчи и разстрои всеки родител. Ако бебето има температура или повръща, проблемът е по-сериозен от колики и трябва да се обърнете към лекар.

Виж също тази статия за болести при бебетата…

Снимка: morgueFile

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: