астма

Още като реактивна болест на дихателните пътища, астмата може да бъде случайно раздразнение или стряскащо, често опасно за живота заболяване. Около 10 % от момичетата и 15 % от момчетата в детска възраст боледуват от астма поне веднъж, тя е една от най-честите причини за болнично лечение в САЩ. Първите пристъпи се появяват до първата година, а близо до 90 % от децата-след петата.

Докато по-голямата част от заболелите деца страдат от случайни пристъпи, които се третират сравнително лесно, някои развиват сурови и постоянни симптоми, които могат да са стресиращи за цялото семейство. Обикновено при по-сериозните случаи родителите също страдат от астма или алергии, а признаците на болестта се явяват още през първата година на детето. Поне в половината от случаите симптомите, впоследствие, изчезват изцяло или частично, защото с възрастта дихателните пътища се уголемяват и разширяват. За нещастие, въпреки сложните съвременни лечения, смъртните случаи са се увеличили през последните години. Стриктните грижи и лечение трябва да бъдат приоритет в семейството, особено ако повече от едно от децата боледуват от астма.

Астмата се характеризира със спазматични контракции, предизвикани от мускулната тъкан около малките и големите дихателни пътища и като резултат се появява кашлица или хриптене, а може и двете едновременно. Това, което отприщва симптомите, е различно при всеки, но може да бъде заболяване (особено настинка, бронхит, синузит), физически усилия, емоционални разстройства, а също така излагане на цигарен дим, прахоляк, поле́ни, плесени, замърсяване на въздуха, животински люспи или мъртви клетки, нашествие на хлебарки, дори някои храни. При момичетата е възможно до се появи хриптене, затруднено дишане в дните преди менструацията. Може да се провокира и от някои лекарства, като аспирин.

Важно е да се знае, че спазмите или стягането (тежестта в гърдите) са обратими реакции и след лечение или с времето дихателните пътища се връщат към нормалното си състояние.

Друг важен момент при астмата е възпалението. Дори да няма спазми, вътрешната обвивка на дихателните пътища може да бъде хронично възпалена с оток, повишено отделяне на секрет. Лечението на хриповете, като се пренебрегва възпалителния процес, може да доведе само до временни и нетрайни резултати.

Симптоми
Определени респираторни проблеми служат като сигнал за поява на астма. Суха, настоятелна кашлица, която се появява без причина или следва модел (само през нощта или след усилие), може да бъде единственият признак. При по-тежки епизоди свиренето на гърдите може да се долови дори от другия край на стаята. Някои звуци, които наподобяват типичното хриптене и свирене, могат, всъщност, да са следствие от инфекция на горните дихателни пътища и за да се различат от симптомите на астмата, е нужен медицински преглед. Ако дихателните пътища са се стеснили чувствително, възможно е симптомите да са по-тежки и по-изявени: учестено и затруднено дишане при минимални физически усилия или дори в покой, забележимо усилие на мускулите на гръдния кош и шията при всяко вдишване и издишване. В по-крайни случаи детето е неспособно да се движи или да говори, кожата пребледнява или потъмнява, възможни са стомашни болки и повръщане. Ако детето почти не успява да си поеме дъх, веднага трябва да потърсите спешна медицинска помощ.

Възможни са различни тестове, в зависимост от сериозността на симптомите и модела, който следват хриповете или свиренето на гърдите. Докторът може да ви препоръча апаратче за измерване на максималното ниво на издишване по различно време, например, по време на пристъп и в покой. Тези тестове ще ви бъдат от полза при определяне на лечението, а и ще можете да следите подобрението на детето ден за ден (или всеки час). Рентгенова снимка е необходима за откриване на инфекция (ако има такава). Алергичен тест също може да се направи, за да се определи какво отприщва пристъпите.

Предпазни мерки
Предпазването зависи от специфичните фактори, които свиват и отпускат дихателните пътища, някои от които са лесно определими, други не толкова очевидни. Космати и пернати домашни любимци могат да се превърнат в емоционална дилема за цялото семейство, ако те са причина за повтарящите се пристъпи. Налага се тест за чувствителност и ако се окаже положителен, животните не трябва да се държат в къщи, а ако се наложи, дори и да се отстранят.

Виж също тази статия за болести при бебетата…

Снимка: morgueFile

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.