анемия

Анемията е ниска концентрация на червени кръвни телца, които пренасят кислорода из цялото тяло. Червените кръвни телца са жизнено важни, затова се произвеждат постоянно от костния мозък, добре защитен от костите на човешкия скелет. “Животът” на червените кръвни телца трае около четири месеца и след това те биват унищожавани от специализирани тъкани, които преработват съдържанието им.

Анемията представлява неспособността на организма да възстановява загубите на червени кръвни телца. Това състояние се открива чрез тест на кръвта, който отчита ниско съдържание на хемоглобин (протеинът, който транспортира кислорода в тялото) или нисък хематокрит-процентът червени кръвни телца в кръвта. Колко трябва да ни безпокои анемията, зависи от:

• бързината на развитие на анемията;
• сериозността на анемията, т.с. дали кръвната картина е значително или незначително променена;
• възрастта и общото състояние на бебето(детето);
• наличието на други заболявания;

Най-често срещаната причина за анемията е недостиг на желязо, което причинява намалено производство на хемоглобин. Липсата на витамини или на фолиева киселина (което не се среща често) могат също да доведат до понижено производство на червени кръвни телца наред с останалите усложнения. Някои форми на анемия са свързани с промени във формата и устойчивостта на самите клетки, които водят до по-бързо разрушаване на клетките.

Причините за анемия са много и могат да се отразят в различна степен на здравето. Много е важно да се постави правилна диагноза, както и да се определи точно какво я предизвиква, да се предпише подходяща диета или лечение и да се преценят резултатите от намесата, за да се избегне повтаряне на болестта.

Виж също тази статия за болести при бебетата…

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.