Подготовката за посрещане на новороденото е важна – набавянето на необходимия реквизит трябва да се планира и да не се оставя за най-накрая.

Много млади семейства са притиснати от финансови нужди и набавянето на вещи за бебето им изглежда почти непосилно.

Всъщност, то не е чак толкова голямо предизвикателство – това може да стане и с нетолкова много пари.

Бебешкият период е един от малкото такива, през които бебето е напълно “нематериално ориентирано” – то не се интересува откъде му идват дрехите.

Най-голямата нужда на новороденото е родителска любов!

Ние дори препоръчваме да се обърнеш към приятели и познати за набавяне на бебешки аксесоари, макар и да се намираш във финансово стабилна ситуация!

Добре е да си направиш пълен списък с аксесоарите, да планираш точната сума, която ти е необходима и да закупиш всички неща преди бебето да се е озовало в къщи. Ето и един примерен списък:

Облеклото

Предлагаме ти един примерен списък с най-необходими облекла:

 •  2-3 малки, бели одеала
 • поне два комплекта чаршафи
 • бебешко спално чувалче – много е удобно
 • няколко тениски
 • няколко чифта чорапи
 • 2-3 пуловера (при необходимост)
 • 1-2 шапки
 • няколко бодита
 • камизолка (при желание от твоя страна)

При избора на облекло е добре да мислиш дългосрочно, тъй като дрехите на новородените ще им станат малки буквално за седмици. Опитай се да намериш оптималния вариант. Следи също и дали облеклото е сигурно за детето особено поради повишения риск от детска смърт през първите четири месеца.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Не взимай облекло, което може да е твърде тясно за вратлето, ръцете и краката на бебето. Не купувай дрешки с копчета или други малки предмети, които биха могли да бъдат погълнати. Винаги преварявай дрехите, независимо дали са втора или първа употреба. Стреми се те да бъдат максимално удобни!

Креватчето 

вероятно ще бъде твоята най-голяма инвестиция преди раждането, въпреки че можеш да потърсиш и използвано креватче от своите близки. Преградките на креватчето са задължителни, тъй като са важна мярка за сигурност, за да не падне бебето на земята. Разстоянията между пръчките трябва да бъдат не по-малки от 2,5 см, за да не се заклещят крайниците на бебето и не по-големи от 6 см., за да не се провре цялото краче. Огледай се за остри ръбове по креватчето и ако е необходимо, заглади ги.

Дюшечето

трябва да пасва точно в рамката на леглото и да приляга към основата на креватчето, за да не може детето да заклещи лицето или главата между дюшечето и рамката. Освен това, то трябва да бъде поне 60 см. под горния ръб на рамката. Ако поставяш въртяща се играчка над креватчето, бъди внимателен и я махни след няколко месеца, когато бебето ще може да достига интересните неща по нея.

Бебешката люлка

е преносимо съоръжение за сън, което ще ти позволи да сменяш мястото за спане на бебето много лесно. Това е предимство, понеже ще даде възможност на твоето бебе да опознава света много по-бързо. Слабост на люлката е, че е подходяща едва за първите четири месеца, след което най-вероятно бебето ще трябва да се премести в креватче.

Пелените

Едно от първите неща, които ще трябва да решиш като родител е, какъв ще бъде видът на пелените, които ще използваш – пелени за еднократна или за многократна употреба. Предимството на пелените за еднократната употреба се изразява в удобството и спестяването на време, докато предимството на пелените за многократна употреба е в спестяването на средства.

За по-удобна смяна на пелените е добре да предвидиш и дюшече за преповиване, което се поставя обикновенно върху креватчето. Все пак имай  предвид следното, ако решиш да използваш дюшече за преповиване:

1. Никога не се отдръпвай от дюшечето, не се отдалечавай и не се разсейвай, когато бебето е на него. Никога не хуквай да се обаждаш по телефона, когато преповиваш бебето, понеже не знаеш кога ще се появи момента, в който то “ще се научи” да се търкаля.

2. Приготви си предварително всички необходими средства за самото преповиване – новият памперс, кърпичките, крема и т. н, за да ти бъдат под ръка и да не се налага да отиваш в друга посока.

Столчето за кола е задължителна необходимост при пътуване. Най-безопасни са детските седалки с облегалки, обърнати назад, като се поставят на задната седялка и в никакъв случай на предната, понеже при евентуална катастрофа най-много страдат тези, които се намират на мястото отпред до шофьора. Прочетете указанията на производителя, сложете на детето  колан и закопчейте ремъците.

Кенгурото

е незаменимо средство през първите няколко месеца от живота, тъй като с негова помощ родителят може да прави много други неща. Защо кенгурото е толкова важно?

 1. То ти освобождава ръцете.
 2. Кенгурото е направено по такъв начин, че в повечето случаи бебето да може да провре ръце и крака през малки дупки и да опре главата си в предната част от тялото на родителя. Друго предимство на кенгурото е, че то може да се използва по два начина  –  бебето да се поставя с лице, гледащо навън и с лице към тялото на човека, който го носи.
  Важно нещо, което трябва да запомниш, е, никога да не караш в колата с кенгуротото и бебето в него!
 3.  Бебето се чувства много сигурно, опиращо се в твоето тяло.

Количката

Едно от най-големите предизвикателства при избора на бебешките аксесоари ще се окаже изборът на количка. Количките са с най-различни цени и размери, по-семпли или многофункционални. Най-добрият вариант е, да вземеш количка, която лесно може да се модифицира в количка със седалка. Друг важен момент при избора на количка е сигурността – независимо от цената й. При избор на количка се огледай за следното:

 • широка основа, така че да не се прекатурва лесно;
 • колан, който да бъде достатъчно здрав;
 • спирачка, която да спира колелетата здраво;
 • кош, в който да можеш да поставяш необходимите си неща;
 • размер, който е адекватен за размерите на бебето.
Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: