Снимка: Иво Орешков

Снимка: Иво Орешков

Планирането на бременността е особенo важно, тъй като съществуват фактори, които могат да окажат влияние върху бъдещото развитие на плода. Тъй като най-важните органи на плода се оформят през първите три седмици от неговото развитие, той може да бъде наранен именно през този период. Ето и някои от тези фактори:

– стилът на живот;
– възрастта и здравето на родилката;
– наследствените болести и вродените аномалии;
– единството между родителите. То афектира състоянието на майката по време на бременността.
– изненадващи обстоятелства.

Признаци за бременност
Вътрешният инстинкт се оказва много силен показател за наличие на бременност, но той не е единственият. Наличието на някои от описаните по-долу признаци могат да бъдат евентуални показатели за настъпването на бременност:

– пропускане на менструация. Това е най-сигурният показател за наличие на бременост, но може да те подведе, ако имаш нередовен месечен цикъл;

– прекомерна умора или слабост, в повечето случаи перманентна;

– чувство за болка в областта на гърдите, а също и гадене и повръщане;

– резки емоционални промени; необичаен глад, понякога за необичайни неща, а също и развиване на различен усет за храните;

– често ходене по малка нужда, а също и засилване на обичайното влагалищно течение.Поради появата на хормона на бременността в урината след зачеването, днес лесно може да бъде потвърдено нейното наличие. Първата стъпка е да си закупиш тест за бременност от аптеката – съвременните тестове гарантират успешно разпознаване на бременността повече от 90 %!

Използването на тест за бременност е елементарно – лентичката (съдържаща различни химикали) се смесва с първите капки от първата сутрешна урина. Ако е възникнала бременност, на лентичката се появяват две червени линийки. В този случай ще трябва да си запишеш час при генеколог (ако вече нямаш свой личен), с който ще се консултираш и който ще следи за нормалното развитие на плода.

Изчисляване на термина
Средната продължителност на бременността трае около 40 седмици, но това не винаги е задължително и тя варира между 38 – дори до 42 седмици. Тъй като предполагаемият момент на зачеване е овулацията, терминът на бременността  ще бъде равен на 266 (средната продължителност на една бременност) + 14 дни след първия ден на последната редовна менструация.

Подготовка за родителството
Родителството не е просто функция, необходима за продължаване на рода – то е привилегия. Също така родителството е предизвикателство, отговорност и изисква плащането на скъпа цена.  Все пак, ако изпитваш в себе си съмнения в това, дали ще се справиш, знай, че не си единствения – родители винаги е имало и ще има, а освен това никога не е късно, за да се обучиш.

Родителството се крепи на два камъка:
1. Принципи;
2. Интуиция.

Повечето родители (надяваме се, че ти не си от тях) не търпят поучения – те разчитат на собствената си интуиция. Някои успяват. Повечето, обаче, се провалят, понеже са пропуснали да градят родителската си кариера приоритетно на принципите. Всеки ученик има нужда от учител; всяка изгряваща звезда има нужда от добър мениджър – така и родителят има нужда от практичното знание и нужния инструментариум, за да бъде успешен.

Ето някои подходящи материали в тази посока:

След оплождането

Дефекти на плода

Подготовка за бебе

Развитие на плода

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: