съхранение-на-млякото

По въпроса за изцеждането на гърдите продължават да се водят спорове – някои педиатри смятат, че те трябва да се изцеждат след всяко хранене на бебето, докато други препоръчват точно обратното – да се остави бебето само да прецени количеството, от което се нуждае. Все пак, всички са съгласни с едно – колкото повече се стимулират гърдите, толкова повече се увеличава притока на мляко. Тъй като млякото се произвежда в резултат на стимулирането, всички притеснения, дали гърдите ще произвеждат достатъчно мляко, са напълно излишни.

Независимо на кой вариант ще се спреш, със сигурност ще ти се наложи да изцеждаш гърдите си, особено ако се налага да започнеш работа веднага след раждането или ти предстои да излезеш някъде и някой друг трябва да храни бебето. Добрата новина е, че кърмата може да бъде съхранявана и след това да се използва от татко или баба, като храненето се извършва от шише.

Изцеждане с ръка
Най-лесният начин да се усвои навика за изцеждане с ръка е по време на храненията.
Колкото по-често се практикува, толкова по-лесно става:

1. Измий внимателно ръцете си със сапун.

2. Препоръчва се кратък масаж на гърдите с дланта на ръката.

3. Заеми удобна позиция и се наведи над съда, в който ще събираш млякото.

4. Използвай палеца и показалеца като ги позиционираш на около 2 см. от зърното, придвижи ги към тялото, след което ги върни обратно един към друг. В началото могат да се появят само няколко капки мляко.

5. Разположи пръстите в различна позиция от зърното и повтори движението. Важно е, дори и да не виждаш мляко, да не се предаваш – напълно е възможно създаването на този навик да отнеме време.

Изцеждане с помпа
Днес на пазара има голямо разнообразие от помпи за гърди. Все пак, избирането на подходящата помпа е от решаващо значение, понеже не всяка е приложима за всяка жена – съществуват дори проучвания, които показват, че някои помпи могат да повредят областта на гърдите.
– ръчни помпи – това са най-разпространените и най-евтини помпи, но тяхното използване може да консумира голяма част от времето на майката.
– помпи на батерии – те са удобни за много жени, но често се оказват недостатъчно мощни, за да бъде осъществено качествено изцеждане.
– електрически помпи – в повечето случаи те са най-добрият вариант, а по-съвременните имат дори двойни секции за изпомпване и на двете гърди по едно и също време.
Каквато и помпа да изберете да си купите, прочетете внимателно инструкциите за нейното използване, поради съществуващите индивидуални характерни особености.

Съхраняване на млякото
Най-удобни за тази цел са стъклените или пластмасови епруветки, ни имай предвид, че са токсични при по-висока температура. Ако решиш да ги използваш, никога не ги пълни догоре. Адекватното съхраняване на млякото може да ти осигури необходимото спокойствие, ако се налага да оставяш бебето на грижите на някой друг (никой не очаква от теб да си прилепена за бебето 24 часа в денонощието) или ти предстои завръщане на работа. Млякото може да бъде съхранявано в хладилника или дори замразявано в хладилната камера. Ето и една кратка инструкция за това, как да съхраняваме майчиното мляко:

– Прясно изцеденото мляко може да се държи на стайна температура от 6 до 8 часа (някои смятат дори и над 10), след което е добре да се изхвърли, ако не се използва.

– Млякото може да се съхранява в хладилника за период от 3 до 5 дни.

– По отношение на замразяването в хладилната камера са направени различни препоръки, които варират от две седмици до шест месеца. За максимална сигурност, добре е да не оставяш замразено мляко в хладилника за повече от един месец.

– Когато оставяш епруветка в камерата или хладилника, не забравяй да поставиш етикетче с датата, на която е било изцедено.

– След като бъде размразено, млякото може да се използва в период от 24 до 48 (в най-лошия случай) часа.

Ако в началото имаш кърма в изобилие, използвай по-добре няколко малки шишенца или епруветки, отколкото цяла бутилка.

– Използвай първо най-старото мляко.

Размразяване на млякото
– Остави млякото на стайна температура или го постави в паничка с гореща вода. Никога не размразявай мляко в микровълновата печка – това ще разруши много ценни витамини и ензими, съдържащи се в него!

– Кърмата често ще се пресича при затопляне. Разбъркай внимателно кърмата преди употреба.

– Не давай на бебето замръзнало мляко преди да е напълно размразено.

– Веднъж щом си размразил млякото, не го оставяй отново в хладилника.

Честота на хранене
Както и при кърменето, повечето педиатри ще се съгласят, че не е необходимо стриктното придържане към точно определени часове за хранене през първите седмици. В началото можеш да предлагаш бутилката с адаптирано мляко на всеки два-три часа, а след това – когато бебето изглежда гладно. Най-важното е, да останеш спокоен (на) и да не насилваш бебето да погълне млякото на всяка цена.

За да си сигурен(на), че бебето се храни адекватно, е необходимо да слушаш и наблюдаваш. Наличието на прекалено много звуци, излизащи от бебето, е почти сигурен индикатор, че то поглъща голямо количество въздух. Накланянето на бутилката под ъгъл 45% може да облекчи този процес.

Избор на адаптирано мляко
Запомни, че през първата година не трябва да даваш краве мляко на детето. То не се усвоява добре от организма на бебето, тъй като съдържа огромни количества протеини и мазнини, които могат да срещнат трудности при обработката от бъбреците. Освен това, съдържащите се количества на витамин С и желязо в кравето мляко представляват само 50% от тези, съдържащи се в кърмата и адаптираното мляко.

Днес, почти всички производители на адаптирани млека се стараят да създадат продукт, придържащ се максимално (макар и не напълно) до оригинала – майчината кърма. Тези продукти са създадени на базата на кравето мляко, като са пригодени за човешка консумация. В адаптираните млека са извършени следните модификации:

– протеините са направени по-лесни за храносмилане и е намалена вероятността от развитие на алергии;

– добавена е лактоза;

– мазнините са отнети и са заменени с комбинация от други мазнини, които се възприемат по-лесно от бебетата.

Стерилизиране на бутилките
Преди да се използват новите бутилки, биберони и пръстени, е необходимо те да бъдат преварени, като се оставят в съд с гореща вода за поне пет минути, след което да бъдат внимателно подсушени със салфетка или кърпа. Този начин, обаче, е твърде изморителен и натоварващ за майката – в краен случай, можеш да измиеш аксесоарите с гореща сапунена вода с помощта на четка. Друг вариант е да си купиш стерилизатор – парен или стерилизатор за микровълнова печка.

Практични съвети:
1. Измивай ръцете си, преди да работиш с бутилките, млякото и бибероните.

2. Спазвай точните инструкции за всяко мляко. В противен случай, бебето може да не задоволява адекватно своите хранителни нужди (ако е прекалено рядко) или да преяжда (ако е слабо разредено).

3. Преди хранене разклати добре бутилката и капни няколко капки на ръката си – млякото не трябва да е горещо, а леко топло.

4. Провери дупката на биберона – идеалният вариант е, когато шишето се обърне обратно, да капне една капка в секунда. Ако млякото тече прекалено бързо, бебето може да се задави, а ако тече бързо – да поглъща прекалено много въздух.

5. Създай условия за хранене – осигури приятно и за теб, и за бебето тихо място.

6. Не оставяй бебето да поема мляко в легнало положение – това може да причини навлизане на млякото в естахиевите тръби и възможно развитие на ушни инфекции.

Снимка: Иво Орешков

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: