кърменето

Кой тип хранене е за предпочитане – естествено или изкуствено?

Въпреки съвременната тенденция на майките да предпочитат все повече изкуственото хранене на бебето, майчиното мляко си остава най-пълноценният източник на захранване през първите месеци след раждането. Световната здравна организация дори препоръчва през първите шест месеца кърменето на бебето да става без добавяне на вода, сок или каши. Независимо дали ще избереш кърменето или адаптираното мляко, имай впредвид, че за първите три-четири месеца бебето няма нужда от допълнителни храни или течности.

В какво се крие тайната на майчиното мляко?

1. Майчиното мляко е най-подходящо за хранене на бебето. То съдържа всички необходими за бебето хранителни вещества и поддържа хранителния баланс. Освен това, мазнините, съдържащи се в него, нарастват в процеса на хранене и създават чувството за насищане – важно средство за предотвратяване на преяждането.

2. Мазнините, холестеролът и лактозата в майчиното мляко се съдържат в по-големи количества през първите месеци, когато те са най-необходими за развитието на нервната система на бебето, както и за абсорбирането на калция.

3. Майчиното мляко съдържа всички необходими витамини и минерали, дори и желязо. Българските педиатри препоръчват да се дава допълнително витамин D, най-вече, за зимните бебета, поради оскъдната слънчева светлина през този сезон.

4. В коластрата (жълт протеин, произвеждан от гърдите за първите три-четири дена след раждането) се съдържат антитела, които помагат за защитата на бебетата от инфекции. Този висококачествен протеин има способността да елеминира микробите и да осигури защита за все още слабата имунна система на бебето още през първите няколко дни. Изкуствените млека не съдържат тези елементи и поради тази причина кърмените деца имат по-малко инфекции, в сравнение с тези, които са на изкуствено хранене.

5. Кърменето съдейства, както за физическото развитие на бебето, така и за емоционалното му развитие. То създава чувство на близост, интимност и взаимно удовлетворение. Освен това, формира невероятна емоционална стабилност у детето.

6. Гърдите на кърмещите майки се възстановяват и достигат по-бързо своя размер отпреди бременността. Стимулирането на зърната при кърмене на бебето предизвиква също и по-бързото прибиране на матката.

7. Майчиното мляко е напълно безплатно и по никакъв начин няма да натовари вашия семеен бюджет, за разлика от изкуственото.

Въпреки че няма спор – кърменето е за предпочитане пред изкуственото хранене, това не означава да изпаднеш в ужас, ако се наложи поради здравословни причини да преминеш на адаптирано мляко. Днес на пазара има адаптирани млека, които са напълно способни да задоволят хранителните нужди на бебето и дори ако бебето се храни от шише, реално е да бъде задоволено и физически, и емоционално.

В повечето родилни отделения се практикува първото кърмене да стане веднага след раждането. Изключение прави раждането с цезарово сечение, тъй като това изисква повече време за възстановяване на родилката. Идеалното време за започване на кърменето е до два часа след раждането и е добре майката да се постарае да използва този важен момент. Но дори родилката да е имала цезарово сечение или се е наложило отменяне на кърменето за няколко часа или дена, все още е възможно тя да съумее да се справи отлично с кърменето.

Позиция на бебето при кърмене
Една често срещана грешка при кърмене е позволяването на детето да суче единствено от зърното на гърдата – това често причинява възпаление, а за майката кърменето се превръща в болезнено преживяване.

Правилната позиция на бебето при кърмене се оказва решаваща – устичката на бебето трябва да обхване цялата ареола, като образува спойка с венците си около нея, а езичето му – да е насочено към вътрешната страна на зърното. Направи всичко възможно да помогнеш на бебето да засуче цялата ареола, а не само зърното, защото, в противен случай, зърната ще се възпалят, а бебето може да се изнерви, понеже няма да получава достатъчно мляко. Веднага, щом бебето е вече нагласено в правилната позиция за кърмене, насочи зърното на гърдата към долната му устна, за да предизвикаш действието на вродения рефлекс за сучене.

Направи това движение бързо, още преди да е затворило устата си, и при никакви обстоятелства не му позволявай да захапе само зърното.

Практични съвети
– Осигури си подходяща атмосфера, когато кърмиш. Най-важното условие при кърменето е спокойството и мира. Намери подходящо място в дома си и се постарай да дадеш на детето, колкото е възможно, по-голямо внимание, наслаждавайки се на създаващата се връзка между вас.

– Не се вманиачавай в спазването на часове. Давай на новороденото винаги, щом поиска да суче, и не включвай хронометъра, за да се увериш, че цепи секундата. От друга страна, не можеш да правиш това през цялото време – имай предвид, че едно типично разстояние между храненията се равнява на два-три часа, което е около 8-12 хранения на ден. През първите няколко дни след раждането интервалите, най-вероятно, ще бъдат по-продължителни. Продължителността на кърменето също варира, но едно нормално хранене се равнява на 10-15 минути на гърда.

– Не се притеснявай, ако бебето изглежда незаинтересовано по отношение на кърменето през първите няколко дни – това скоро ще се промени. Новороденото все още се адаптира към външния свят, но едва след първата седмица е възможно да се наложи много често кърмене.

– Редувай гърдите си, когато кърмиш (на 10-15 минути). Тъй като по време на последното хранене гърдата, от която е било кърмено бебето, ще е почти празна; добра идея е следващото кърмене да започва от следващата. Можеш да обозначаваш гърдата, от която предстои да се кърми, с безопасна игла на твоя сутиен.

– Научи се да различаваш вика на бебето за хранене и да откликваш адекватно. Не можеш да го сбъркаш – настойчив, пронизителен плач на всеки 2-3 часа. Откликни с готовност на неговото желание, вместо да си казваш: “Пак ли?” Някои педиатри съветват детето да се храни на точно определени часове и да се оставя да плаче, но това е доста консервативен и суров вариант, отразяващ се на неговото емоционално състояние. Бебетата все още се ориентират в новия свят, в който са попаднали. Те се страхуват да не бъдат изоставени и ще е доста неразумно от твоя страна, ако си запушваш ушите за техните нужди. Все още е твърде рано да “разглезиш” бебе на тази крехка възраст. През първите десет минути бебето ще суче много интензивно, а след това ще продължи с храненето по-спокойно или напълно ще изгуби интерес.

– Оригвай бебето след всяко хранене. Търкане по гръбчето от долу на горе помага за по-бързо изкарване на въздуха.

– Помни, че честото кърмене е характерно за първите дни след раждането. Това ще стимулира производството на още повече мляко.

Снимка: Иво Орешков

Вижте също статията Бебето – бърз справочник за отглеждане

Opt In Image
Стани абонат на нашия блог, за да поддържаш искрата на любовта жива в твоите семейни отношения и да се информираш за актуални събития и оферти!
Абонирай се за безплатни новини...
 

Tags: