къпане на бебето

Реквизит, необходим за къпане на бебето:
– корито;
– бебешки сапун;
– бебешки душ-гел;
– кърпа;
– памук;
– малък съд с вода.

Независимо от това, което ще ви каже баба или леля, не е необходимо бебетата да се къпят по-често от два-три пъти през седмицата, понеже кожата на новороденото се изсушава много лесно от прекаления досег с водата. Освен това, в дните след раждането, ежедневното къпане е голямо предизвикателство и за двамата родители и може да създаде допълнително напрежение. През първите седмици можете да измивате бебето, като използвате памук, съд с топла вода и бебешки сапун (подсушавайки внимателно всички гънки) – този вариант е за предпочитане пред ежедневното вечерно къпане, когато нервите на всички са изопнати до крайност. Този вид къпане може да става на всяко място, стига повърхността, на която се намира бебето, да е достатъчно сигурна и укрепена. За да предпазиш бебето от изгубване на телесна температура, завий го с няколко кърпи и остави непокрита областта, която почистваш с памучето.

Опция 1: Почистване на бебето с памук
1. Първо почисти само с вода областта около очите и устата.

2. Продължи с измиването надолу, като използваш и сапун.

3. Наблегни на шията, ушите, краката и под мишниците.

4. Наблегни също и на гениталната област.

Не е желателно да потапяш бебето във вода, преди да е паднал остатъка от пъпната връв (това ще стане, най-вероятно, между втората и третата седмица). Докато това се случи, почиствай областта около пъпчето редовно с памуче и спирт. Свържи се с твоя личен педиатър, ако мястото се зачерви прекалено, тъй като е възможно да се получи възпаление, причинено от бактерия.

Опция 2: Изкъпване на бебето в корито
След като остътъка от пъпната връв падне, можеш да къпеш бебето в корито или във ваната.

Правило 1: Никога не оставяй бебето само в коритото или ваната. То може да се удави, дори и само в няколко сантиметра вода.

Правило 2: Винаги проверявай температурата на водата с лакът (или най-добре с термометър), а не с ръка.

Правило 3: Нивото на водата не трябва да бъде повече от няколко сантиметра.

Правило 4: Приготви предварително всички необходими неща за къпането. Вземи телефона до теб или не го вдигай, ако позвъни!

Правило 5: Увий бебето в кърпа веднага, щом го извадиш от водата.

Обривите

Почти всички бебета развиват обриви, предизвикани от съприкосновението на пелените с кожата. Все пак, за да избегнете това да се случи, спазвайте следните инструкции:

– Следи пелените да бъдат сменяни редовно (на 2-3 часа през първите месеци след раждането). Контактът между кожата и урината, съдържаща се в пелената, може да създаде допълнителни проблеми.

– Проверявайте по какъв начин се отразяват бебешките влажни кърпички и употребата на сапуните върху кожата на детето. Тъй като бебешката кожа е много чувствителна, някои химически съставки могат да предизвикат кожни възпаления. В такъв случай, можеш да използваш само салфетки, потопени в топла вода. Ако използваш пелени за многократна употреба, изпирай ги с бебешки сапун, вместо с прах.

– Остави кожата на детето да подиша, след като сменяш пелените.

– Ако проблемът е по-сериозен, консултирай се с педиатър, който да ти предпише подходящ мехлем.

– Избягвай бебешката козметика, съдържаща химически дразнители. Можеш да използваш зехтин, с който да мажеш кожата на бебето.

Снимка: Иво Орешков

Вижте също статията Бебето – бърз справочник за отглеждане

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: