e_1305231634_IMG_1759-copy

Може би ще останеш изненадан, но, всъщност, са налице много малко ситуации, в които майката не може да кърми. Някои майки се отказват от кърменето твърде бързо, без да разбират, че има цена, която трябва да бъде платена (изразяваща се най- вече в инвестиране на време и усилия), но ефектът от това ще донесе огромно удовлетворение. Ето и основните фактори , които стават причина майката да се откаже от кърменето:

Причина 1: Неинформираност
Неразбирането на основите на кърменето, както и липсата на предварителна подготовка и знания по този предмет, могат да накарат майките да зарежат кърменето още от самото начало. Ето някои от най-разпространените лъжи:

“Кърменето ще ми развали бюста”. Тази идея е мит – истината е, че кърменето спомага гърдите да възвърнат по-бързо своя първоначален размер.

“Не искам да бъда подвижна цистерна”. Представите на някои майки за кърменето са, че техните бебета ще бъдат залепени за гърдите им нон-стоп. Те нямат вече право на личен живот и не могат да отидат никъде. Не е точно така… След като кърменето се е превърнало в рутинен процес, майчиното мляко може да се съхранява и за по-късен етап в бутилка във фризера. По този начин млякото може да се предлага на бебето и от страна на други хора. Освен това, няма да навреди на бебето, ако ти предстои излизане, като му бъде дадено и адаптирано мляко от страна на някой друг – татко, баба или наета гледачка.

“Трябва да се върна на работа”. При проява на известно усилие напълно е възможно една майка, на която се налага да работи, да кърми ефективно. Разбира се, това зависи от естеството и местоположението на работата, както и от възрастта на бебето.

“Не ми стига кърмата”. Това е най-честото извинение, което вероятно е накарало хиляди майки да решат, че не могат да кърмят. Всъщност, има много малко жени, чиито гърди не могат да произвеждат достатъчно мляко, за да се нахрани бебето.

“Гърдите ми са твърде малки. Зърната ми са вдлъбнати, малки или възпалени.” Няма абсолютно никаква връзка между големината на гърдите и производството на млякото, което се осъществява, благодарение на млечните жлези. Благодарение на огромни количества хормони, произвеждани по време на бременността (пролактин, екстроген, прогестерон), млечните жлези придобиват способността да произвеждат мляко. Що се отнася до зърната, за някои бебета е по-лесно да сучат от изпъкнали зърна, отколкото от плоски или вдлъбнати, но от друга страна, сученето от плоски или вдлъбнати зърна не е невъзможно. Това, което има повече значение, е, какво точно се случва, когато бебето се опитва да засуче. Правилната позиция за кърмене е бебето да засуче цялата ареола, а не само зърното. Опитай се да помогнеш на зърното да изпъкне, като внимателно го притиснеш между палеца и показалеца.

“Имам отрязана гърда (мастектомия)”. Дори и жена с извършена мастектомия е възможно да кърми бебето ефективно, освен ако каналите, които превеждат млякото до зърното, не са прекъснати по време на операцията.

Внимание: Никога не издърпвай, не щипи и не разтривай зърната си по време, преди или сред бременността – това може да предизвика отделянето на хормони, които да стимулират контракции на матката.

Причина 2: Нежелание
Някои майки са имали негативен опит с предното си дете и може би, са преживели неприятен инцидент (например, бебето не е искало да суче). Но дори и преживеният кошмар с предишно бебе не е гаранция, че със сегашното ще е същото.

Причина 3: Медицински проблеми
Напълно е възможно предишна операция на гърдата да засегне способността на майката да кърми, особено, ако е била отстранена по-голямата част от тъканта, свързана с производството на мляко или млечните канали са били прекъснати.

Ако майката е болна от хепатит B, СПИН или туберколоза, тя също не може да кърми новороденото.

Почти всички медикаменти се предават до известна степен в майчиното мляко. Ако майката използва медикаменти, които са решаващи за нейното физическо възстановяване, трябва да се използва адаптирано мляко. Върху способността за кърмене на майката може, също така, да се отрази и нейното сериозно нарушено общо физическо състояние.

Много трудно е кърменето на деца, родени с вродени заболявания (например, синдром на Даун).

Снимка: Иво Орешков

Вижте също материала Кърменето

Opt In Image
Стани абонат на нашия блог, за да поддържаш искрата на любовта жива в твоите семейни отношения и да се информираш за актуални събития и оферти!
Абонирай се за безплатни новини...
 

Tags: