Бебето между 0 и 4 месеца

Придържане на главичката

Новороденото е изцяло беззащитно и зависимо от грижата на своите родители. Липсата на осигуряване на адекватна грижа за бебето може да причини сериозни увреждания, а в някои случаи (макар и редки), дори и смърт. Това, разбира се, не означава да се изпълниш със страх и ужас. Първият и най-важен принцип на родителството е следният: “Отпусни се, ти можеш да се справиш!”Това би трябвало да бъде и твоето отношение. Когато родителят е информиран и се старае да осигури пълноценна грижа за детето, рискът от подобни инциденти, всъщност, е нищожен.

Детето трябва да се взима винаги с две ръце, като едната ръка придържа неговата главичка. Това е жизнено важно, тъй като главичката му е твърде голяма за тялото и мускулите на шията не са в състояние да я задържат.

Има три основни фактора, които е добре да имаш предвид:
1. Винаги придържай главичката на бебето с едната ръка. Ако не си внимателен и я оставиш без контрол, това може да нарани и главичката, и шийните прешлени.

2. Никога и поради никаква причина не разтърсвай новороденото, не го дърпай и не го вдигай рязко. Свикни с мисълта, че ще трябва да се научиш да владееш своите емоции, колкото и да си превъзбуден – грубото третиране на детето може да причини сериозно увреждане на мозъка.

3. Научи се да бъдеш нежен с твоето бебе. Отглеждането на деца е нещо повече от механично действие – то е дълбоко свързано с емоциите. Колкото си по-нежен с бебето през първите седмици от живота му (а и след това), толкова по-дълбока емоционална връзка ще има помежду ви в бъдеще.

Вижте също статията Бебето – бърз справочник за отглеждане…

Консултирай се с твоя личен лекар, ако не виждаш никакво подобрение.

Opt In Image
Стани абонат на нашия блог, за да поддържаш искрата на любовта жива в твоите семейни отношения и да се информираш за актуални събития и оферти!
Абонирай се за безплатни новини...
 

Tags: ,