болести при бебето

В тази статия ще научиш:

– Белези на болестното състояние при бебетата
– Високата температура
– Жълтеницата
– Повръщането
– Запек
– Коликите

Белези на болестното състояние при бебетата
1. Висока температура – над 38 градуса, измерена ректално. (Препоръчваме измерването на температурата да става в ректума).

2. Отпадналост при кърмене; прекалена сънливост, много ниска активност; липса на отклик при стимулиране.

3. Дишането на болно бебе се характеризира със силни хрипове и вдлъбнат гръден кош.

4. Пребледняването, а също и промяната на цвета на кожата от розов към синкав е друг сериозен белег за заболяване.

5. Необичайни резки движения и потрепвания на главата, очите или мускулите, които не си виждал(а) преди.

6. Конвулсии.

7. Повръщане (не просто връщане на храна).

Най-сериозният белег за заболяване е бебе, което е бледо, много сънено и в същото време, имащо висока температура.

Заболяванията на детето през първите няколко месеца изискват много по-сериозно внимание от страна на родителя, отколкото през всеки следващ период от живота на детето. Това не означава да се свиваш от страх през цялото време, а просто да си готов да реагираш при появата на определени симптоми:

Opt In Image
75 начина да прекараш време с децата си
С този безплатен ресурс вашите деца ще разберат, че ги обичате... наистина

Нищо не може да замени времето, което родителят прекарва с децата си. Децата имат нужда да усещат, че са обичани, а най-добрият начин да осъзнаят това е като получат подарък на време от своите родители.

arrow (6)

1. Имай предвид, че още преди раждането новороденото приема добра доза от антитела чрез пъпната връв – това му помага да избегне нормалните настинки.

2. Кърмачетата приемат допълнителна доза от антитела чрез майчиното мляко.

3. Бебето е напълно неспособно да комуникира своите здравословни проблеми – ще трябва да следиш за симптомите на евентуална болест (а те не са много).

4. Детската имунна система е твърде слаба, за да се справи с по-сериозни инфекции.

5. Бъди внимателен, ако бебето започне да повръща. Това може да доведе до дехидратиране, което е твърде опасно.

Високата температура
Най-лесният начин за измерване на температурата на едно бебе е ректално – в ануса. В сравнение с по-нататъшния период от развитието, ако дете под четири месеца вдигне температура над 38 градуса, вземи веднага следните мерки:

1. Ако все пак бебето изглежда добре, провери дали не е прекалено навлечено с излишни дрехи и провери отново температурата след половин час. Ако това е причинило покачването в температурата, след свалянето на излишните дрехи би трябвало да се смъкне и температурата.

2. Не бързай да даваш Ефералган (или какъвто и да е било медикамент за сваляне на температура), докато не се увериш, че температурата няма да се смъкне сама. Ако това стане веднага, се свържи с педиатър.

3. Изисквай преглед на детето от личния си педиатър веднага. Наличието на постоянна температура при новородените е индикатор за инфекция.

4. Не подценявай ситуацията – на тази възраст бебетата са твърде уязвими към влиянието на бактериите и ако не откликнеш адекватно, резултатите могат да бъдат сериозни!

Жълтеницата
След раждането почти всички бебета развиват нискостепенна жълтеница (физиологична жълтеница), поради незрялостта на черния дроб и натрупването на билирубин в кръвта по-бързо, отколкото тя би могла да го преработи. Когато бебето се намира в утробата, билирубинът се произвежда чрез кръвообращението на майката. След раждането са необходими няколко дни на черния дроб, за да се справи с процеса на бързо натрупване на пигмента.

Симптоми: Кожата на бебето придобива жълто-оранжев отенък, започващ от главата и разпростиращ се към крачетата. Склерите също пожълтяват. Бебето става малко по-сънливо от обичайното.

При кърмените бебета жълтеницата преминава по-бързо, но това не означава да преустановиш кърменето на всяка цена. Възможно е ензима, който се намира в майчиното мляко, да пречи за изчистването на билирубина. Все пак, дори и да се наложи да спреш кърменето за ден-два, продължавай да изцеждаш гърдите си и продължи да кърмиш веднага, щом това е възможно.

Лечение: Жълтеницата обикновено ще отшуми от самосебе си за период от 10 до 14 дни. В България е твърде разпространено схващането, че трябва да се дава вода със захар на бебето след раждането. Всъщност, това по никакъв начин не понижава нивото на билирубина, даже напротив – възможно е да се забави процеса на оздравяване, поради факта, че бебето ще погълне повече вода, ще суче по-рядко, а това, от своя страна, ще забави изхвърлянето на билирубина.

Все пак, ако твоето дете е било родено преждевременно, добре е да си внимателен, понеже недоносените деца са по-уязвими от останалите.

Стратегии за по-бързо възстановяване:

– Увеличи количеството на течностите и кърми бебето по-често;

– Излагай бебето на индиректна слънчева светлина за около половин час (по възможност само по памперс);

– Ако стойностите на билирубина са твърде високи, е възможно да се наложи третиране на жълтеницата с ултравиолетова светлина (фототерапия), което се прави в интензивно отделение;

– Новородено, на което жълтеницата отмине и след това отново се появи, е добре да се прегледа от педиатър.

Повръщането
Повръщането (не просто връщането на мляко, което се случва често) от страна на дете, по-малко от три месеца, може да се окаже сериозен проблем. Това е много опасно, тъй като води до бързо обезводняване. При бебетата на естествено хранене подобно състояние се среща изключително рядко.

Разликата между връщането на храна (характерно за всички бебета) и повръщането е в количеството – при повръщане бебето ще изхвърли повечето от поетата храна. Възможно е повръщането да е свързано с нетърпимост към определен млечен протеин, съдържащ се в адаптираното мляка, а това може да наложи замяна на млякото.

Друга възможност е пилорната стеноза (блокиране на изхода на стомаха), при която детето повръща фонтан (понякога чак до края на стаята). Честото повръщане на фонтан, придружено с постоянен глад от страна на детето, е белег за това заболяване предавано най-често по наследство и провяващо се между втората и осмата седмица.

Opt In Image
75 начина да прекараш време с децата си
С този безплатен ресурс вашите деца ще разберат, че ги обичате... наистина

Нищо не може да замени времето, което родителят прекарва с децата си. Децата имат нужда да усещат, че са обичани, а най-добрият начин да осъзнаят това е като получат подарък на време от своите родители.

arrow (6)

Пилорната стеноза се отстранява с помощта на съвсем незначителна оперативна намеса. Все пак, не всяко повръщане на фонтан е пилорна стеноза – понякога това може да е причинено от оригване на много погълнат въздух, но при две такива повторения се консултирай задължително с лекар.

Трета възможност е бебето да има гастроентерит. Гастроентеритът представлява инфекциозно стомашно-чревно заболяване, причинено от заразена храна, но при малките бебета е възможно процесът на заболяването да протече много често, поради дехидратацията.

Ако бебето ти е на изкуствено хранене, е добре да се вземат следните предпазни средства за предотвратяване на стомашно-чревни разстройства:

– Винаги си измивай ръцете, преди да смесиш адаптираното мляко;
– Стерилизирай всички съдове преди употреба;
– Ако бебето не консумира вече затопляно мляко, изхвърли го;
– Изсушавай съдовете за бебето с друга кърпа и върху друга сушилня.

Основният проблем на продължителното повръщане е, че то често е придружено с диария, а това, от своя страна, може да доведе до дехидратация (обезводняване).

Симптоми на дехидратацията: непрестанна жажда, намаляване на мокрите пелени (липса на урина) за 8-12 часа, хлътнали очи и липса на сълзи при плач. Ако е настъпила дехидратация, свържи се на всяка цена с твоя педиатър.

Запек
Поради липсата на опит много млади родители понякога излишно се притесняват, че рядкото изхождане на бебето представлява запек. Всъщност, случва се често кърмените бебета между 6 и 8 седмици да се изхождат веднъж седмично и то безболезнено. Възможно е да влезете в конфликт с вашия педиатър в България, но на Запад се смята за нормално кърмените бебета да се изхождат веднъж на 5 до 7 дни. Тези бебета рядко развиват истински запек, ако все още не са преминали на твърди храни.

Най-честата причина за развиване на запек при кърмените бебета е взимането на медикаменти от страна на майката, съдържащи кодеин или добавки на желязо. Ако това е твоя случай, помисли за смяна на медикамента и не давайте допълнително сокчета или вода.

При бебетата на изкуствено хранене могат да се дават допълнително (по два пъти на ден) сокчета от бяло грозде или круша, а в най-добрия случай – овесена вода.

Свържи се веднага с твоя педиатър, ако забележиш кървене при изхождане или наличие на болки в областта на ануса!

Коликите
Симтоми: Необичаен продължителен плач, най-често проявяващ се между втората седмица и третия месец след раждането, придружен (но не винаги) с притегляне на крачетата на бебето към гръдния кош, изпускане на газове, спазми или мятане в леглото.

Коликите се появяват приблизително по едно и също време – най-вероятно, късно следобяд или вечерта и могат да продължат за часове наред; изчезват към 12-14-тата седмица.

По принцип коликите не са опасни, но все пак е добре да не се пренебрегват, за да не се пропусне нещо сериозно.

Причини: Причините за коликите все още не са напълно установени, но все пак съществуват някои възможни причини.

Най-често срещаното обяснение е, че бебето има проблем с храносмилателната система, причинен от реакция към майчиното или адаптираното мляко.

Друго предположение е, че е възможно нервността на майката да се предава и на бебето.
Възможна причина е също и поглъщането на въздух. Вдействителност, истинската причина за коликите тепърва предстои да бъде установена.

Запомни следното:

  • Коликите скоро ще отминат. Най-важното нещо е да се научиш да търпиш – те не са болест.
  • Увери се, че бебето се е оригнало след хранене, за да изпусне въздуха.
  • Не си губи времето с лекарства. Това, което може да помогне евентуално (но не задължително), са противоколичните разтвори и чайовете. На българския пазар има също капки против колики – саб-симплекс, бейби-нос и др.
  • Ако усетиш, че си на ръба на нервна криза, не си го изкарвай на бебето. По-добре предай бебето на партньора си, на твоите родители или на гледачката. Излез навън, вземи глъдка въздух и се върни обратно.
  • Можеш да изпробваш и следните методи: люшкане, носене и прегръщане на бебето; пускане на тиха музика; обръщане на бебето по коремче; отвличане на вниманието му с ярки цветове; разходка с колата.
Opt In Image
75 начина да прекараш време с децата си
С този безплатен ресурс вашите деца ще разберат, че ги обичате... наистина

Нищо не може да замени времето, което родителят прекарва с децата си. Децата имат нужда да усещат, че са обичани, а най-добрият начин да осъзнаят това е като получат подарък на време от своите родители.

arrow (6)

Консултирай се с твоя личен лекар, ако не виждаш никакво подобрение.

Снимка: Иво Орешков

Вижте също статията Бебето – бърз справочник за отглеждане

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: ,