биберони

Една твърде разгорещена дискусия се води по отношение на бибероните-залъгалки и тяхното влияние върху децата. Мичиганският университет в Америка, например, е установил зависимост между ранното въвеждане на залъгалката и продължителността на кърменето.

Безспорен е фактът, че залъгалките не са подходящи за новородените (никога не ги използвай през първите две седмици след раждането),тъй като те могат да попречат на установяването на стабилни навици на кърмене. Има огромна разлика между вкусът и миризмата на зърната на гърдите и залъгалката, а това може да попречи на процеса на заучаване на кърменето.

Съществуват някои основни митове във връзка с използването на биберона-залъгалка. Ето някои от тях:

Мит 1: Залъгалката, потопена в мед и предложена на бебето, ще му подейства успокояващо. Всъщност бебетата под една година, които ядат мед, могат да развият детски ботулизъм – вид хранително натравяне, което може да нанесе поражения на нервната ситема.

Мит 2: Залъгалката помага за справяне с коликите. Всъщност, вярно е точно обратното – една от основните причини за появата на коликите е производството на газове в червата, а залъгалката помага на детето да погълне повече въздух.

Мит 3: Залъгалката ще спомогне за преодоляване на проблема със смукане на палеца. Напротив – чрез използването на залъгалката бебето ще си създаде навик на непрекъснато смучене на нещо – когато му извадим залъгалката от устата, е много вероятно то да започне да смуче палеца си. Всъщност, смукането на палеца в ранна възраст е нещо напълно естествено и не заслужава притеснение.

Сученето на палеца е не просто навик, то представлява несъзнателен рефлекс още в утробата, който е удовлетворяващ за бебето, и заедно с това – необходим за неговото ранно оцеляване. Ултразвуковите проучвания показват, че бебетата сучат своите палци преди раждането, така че, напълно е нормално за тях, дори и след раждането да сучат пръстите на ръчичките си и дори на крачетата! Тъй като това е несъзнателен процес, заради него детето не трябва да бъде наказано, дори и в по-зряла възраст. Между петата и шестата година, обаче, това може да се превърне в проблем, тъй като е възможно да причини разместване между горните и долните зъби.

Все пак, след първите две седмици не е проблем залъгалката да се дава на бебе, което се е нахранило, но иска да продължи да суче. Залъгалката ще донесе огромно удоволствие на някои бебета, така че, ако обичаш приключенията, не се притеснявай – това няма да унищожи доброто му поведение.

Снимка: Иво Орешков

Вижте също статията Бебето – бърз справочник за отглеждане

Opt In Image
Запиши се за бюлетина "Семейни новини"!
Стани абонат на блога ни и ще получиш достъп до:
  • безлатни статии от практиката, в които споделяме от практиката по какъв начин нашите клиенти се справиха с кризата в семейните отношения;
  • текущи промоции - обикновено с огромна отстъпка от редовната цена!
  • регулярни безплатни съвети, които можете да свалите и приложите веднага. Намаляват семейните конфликти - гарантирано!
  • новини за предстоящи наши продукти и събития;
  • безплатни съвети за семейството/отглеждането на децата почти всеки ден...

*Ние събираме, съхраняваме и обработваме Вашата лична информация според тази Политика за поверителност.

 

Tags: ,