как-да-подредим-приоритетите-си

Това е Част 2 от поредица, състояща се от 3 части, посветени на управлението на времето.

Част 1: Изявление на лична мисия
Част 2: (Намираш се тук) Подреждане на приоритетите
Част 3: Как да планираме времето: съвсем практично!

Днес ще споделя нещо от трудните ми моменти…

„Времевите ти рамки са презапълнени и поради това ти липсва енергия.“ – това ми каза мой съветник, с който се съветвах за начина, по който управлявам времето си.

Реалното време, с което разполагах, превишаваше моите способности да изпълня прекалено високите цели, които си поставях.

През следващите месеци осъзнах, че не мога да имам всичко, което си поискам и трябва да приема своите лични лимити.

За целта използвах един лесен за приложение инструмент, който искам да ти дам като подарък (Ще го намериш по-долу, но засега продължи да четеш, моля те).

Нека сега да разгледаме проблема малко по-цялостно.

Липсата на разбиране за подреждането на приоритетите ни и след това придържането към тях, причинява отиването в крайности, дисбаланс и нерядко става причина за разрушаване на нашите най-близки ваимоотношения.

От философията, която имаме за живота зависи и това, което ще постигнем – нашият светоглед определя нашето поведение, а поведението определя и съдбата ни.

Смисълът на думите и начина, по който ги интерпретираме, могат да се окажат решаващи за развитието ни!

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Нека сега да разгледаме по-подробно етимологията на думата „приоритет“:

Коренът на думата произхожда от латински и означава „да обозначиш мястото на нещо във времето или в някакъв ред“ (имайки предвид предимно бойна редица).

От корена на латинската дума prioritas произхожда и френската дума priorite, а оттам и съвременната английска дума priority.

Ето какво ни казват и речниците:

Българският тълковен речник ни дава едно интересно определение за думата приоритет:

 • първенство по време или по важност,
 • предимство в откриване или осъщестяване на нещо.

Речникът на Уебстър дефинира думата „приоритет“ като:

 • правото да получиш, да купиш или да правиш нещо преди другите;
 • редът, който осигурява това;
 • нещо, на което се отдава по-важно значение;
 • да бъдеш преди другите.

Речникът на Оксфорд определя същата дума като:

 • да бъдеш предшестващ по ранг;
 • заинтересованост да дадеш преимущество на нещо пред друго.

Предполагам, че съм те накарал да хвърляш разсеяни погледи, но все пак нека да обобщим наученото:

 1. Ти трябва да си преди всичко заинтересован в подреждането на приоритетите си;
 2. Ако имаш правилно разбиране за приоритетите, ти ще бъдеш двигател в обществото; откривател – винаги преди другите;
 3. Ще имаш ПРАВОТО да бъдеш успешен.

Предупреждение: Нека не забравяме семейното време!

Категория 1: Семейно планиране и мечтаене
Всяко семейство следва да планира отделяне от рутината на ежедневните отговорности. Да се изправим срещу посредствеността в един брак е предизвикателство и от всяка двойка зависи да реши дали това ще се случи или не. Инициативата за семейно планиране и мечтаене е много здравословна и често пъти се оказва жизнено важна за успешното развитие на един брак.

Категория 2: Семеен мениджмънт
За да се придвижва едно семейство напред, е необходима работа по различни проекти, независимо дали те са свързани с ремонти, плащане на сметки или други рутинни процедури. Колко от нас си напомняме, че имаме да свършим едно или друго задължение, само за да установим след време, че работата още не е свършена и това ни е подействало потискащо. Истината е, че честото отлагане се отразява на самочувствието ни. Ако някой друг ти обещава, че ще свърши нещо и не го прави отново и отново, ти едва ли ще му имаш доверие. По същия начин, когато отлагаш проектите си, ти започваш да се съмняваш в себе си и нивото на самочувствието ти започва да спада.

Категория 3: Време за цялото семейство
Прекараното време заедно като семейство е един от най-незабравимите мигове, които можем да преживеем. Храненето, разходките, забавленията и най-вече – съдържателните разговори, ще донесат чувство на идентичност и принадлежност, както на вас, така и на вашите деца.

Категория 4: Време с брачния партньор
За да се поддържа искрата на романтиката между партньорите, е необходимо да се отделя специално за целта време. Добре е след работа мъжът и жената да общуват заедно без децата, като половината от времето прекарват в коментиране на събития и проекти, а останалата половина – просто се наслаждават на прекараното време заедно. Препоръчителни са също седмичните срещи, в които съпругът и съпругата да излязат на място извън дома и да поддържат романтиката в своя брак. Тези срещи са просто задължителни, ако двойката има повече от едно дете.

Категория 5: Време с всяко едно от децата
Всяко дете е индивидуално и поради тази причина се нуждае от нераздвоеното ти внимание. Когато плануваш време с децата си, планувай и отделно, специфично време за всяко едно от тях.

Категория 6: Общи взаимоотношения
Разбира се, мъжът и жената имат свои общи познати и прекарването на време с тях е не само здравословно, но и много забавно. Вземете решение да прекарвате време с друго семейство или общи познати поне веднъж седмично, понеже изолацията може да се окаже опасна за вашия брак.

Категория 7: Почивка и забавления
Колкото и да имаме склонност да пренебрегваме тази част от семейния живот, тя се оказва решаваща за нашето емоционално състояние, а пресъхването на чувствата води до студенина и безразличие. Бъдете сигурни, че поставяте ударение с голямо „У“ на тази категория – забавленията не са за пренебрегване!

Категория 8: Семейни доброволни дейности
Най-нормалната атмосфера за развиване на гражданско самосъзнание е семейната среда. Когато участвате в различни граждански инициативи, гласувате заедно или просто извършвате доброволни дейности в полза на обществото, вие създавате гражданско самосъзнание у децата си.

Сега успях ли да те заинтригувам?

Позволи ми да споделя с теб една идея как да подредим приоритетите си с помощта на този прост инструмент:

Печатната версия на инструмента може да свалиш тук.

Разпечатай теста и опиши всички дейности, които извършваш на седмична основа. Поставете си конкретна цел и това какви промени трябва да извършите в посочените полета, за постигане на по-добър баланс.

След това сподели плана си с някой.

Балансът в живота идва с признаването на нашите лимити.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

 

Tags: ,