снимка: Драгомир Атанасов

снимка: Драгомир Атанасов

Много хора имат проблеми с теглото. Някои са успели да свалят килограми и дори да ги задържат. Но има и много, които цял живот пазят диети, борят се с килограми и… все нямат пробив в тази област. Познавам много хора (в това число съм и аз самият), които дори да ядат по един път дневно, пак пълнеят (всъщност, това е една от причините) и все не успяват да постигнат здравословно тегло.

След всичко, което съм чел, учил и прилагал, открих отлична програма, която позволява за 7 дни да свалиш няколко килограма и 5см от талията си.

След като задълбах в темата, открих следното: една от причините да не се постига добро и здравословно тегло въпреки промени в храненето е наличието на високи нива на инсулин в кръвта. Това е хормон, който основно отговаря за преминаването на захарта от кръвта в клетките и за нейното усвояване, за да може организмът да има енергия. Но при хора, които са имали над 15-20кг наднормено тегло за дълго време, този хормон, тъй като е бил във високи концентрации продължително време, има друг ефект: той понижава чувствителността на клетките към захарта и тя остава в кръвта, складира се в мастна тъкан и човек е постоянно гладен, уморен, ленив и дори да яде малко, пак пълнее.

За да се преодолее това и да не се премине във фаза на диабет с високи нива на кръвна захар (което много често се получава като следствие при такива проблеми с инсулина), е необходимо да се направи „рестарт” на обмяната на веществата – да се нормализират нивата на инсулина като се повиши производството на обратно действащия хормон – лептин, който да гори мазнини и да повиши чувствителността на клетките към кръвната захар, за да може тя да се усвоява и да се ползва за енергия.

След всичко, което съм чел, учил и прилагал, открих отлична програма, която позволява за 7 дни да свалиш няколко килограма и 5см от талията си. Но истинският ефект е, че се преминава в режим на засилен синтез на лептин, за да няма ефект йо-йо след програмата и да се избегне опасността от диабет и всички заболявания, свързани със затлъстяването. Програмата е разработена от лекари и диетолози и почива на физиология и ендокринология.

Ако искаш ИСТИНСКА ПРОМЯНА, тази програма може да е решение за теб.

За да я започнеш, първо е нужно да се подготвиш. Тя изисква стриктно спазване, за да се постигнат резултатите.

Първо, подготви се финансово – за една седмица от програмата ще ти е нужно следното: ще намалиш храната МНОГО, но за сметка на това ще ти трябват специфични добавки, за да обърнеш процеса:

– Протеинов шейк – с ниско съдържание на въглехидрати, без захар, с високо съдържание на протеин и всички незаменими аминокиселини;

– Аминокиселини с разклонени вериги ВСАА – в програмата има два дни, в които се пие само вода и се правят интензивни физически упражнения. През тези дни задължително се приемат аминокиселини в голямо количество, за да не влезе организмът във фаза на глад, да блокира процеса на изгаряне и да започне да ползва мускулна маса за енергийните си нужди;

– Добавка за контрол върху инсулина – нужно е да се повиши чувствителността на клетките към кръвната захар, за да може тя да се усвоява от клетките. Това води до значително сваляне на тегло и поносимост към въглехидратите, които се приемат с храната;

– Добавка за ускоряване синтеза на лептин – има билки и подправки, които в правилна комбинация ускоряват процеса и променят баланса на двата хормона в организма;

– Добавка за изгаряне на мазнини – тя ускорява процеса и стимулира организма да гори мазнини, а не мускулна маса

– Добавка за ефективен детокс – когато се разгражда мастна тъкан, всички токсини, които организмът е складирал в нея, се освобождават в кръвта. Ако те не се отделят от тялото, за да се справи с тях, организмът отново се стреми да натрупа мастна тъкан, за да ги капсулира в нея и да ги държи далеч от важните органи. Това е една от причините за йо-йо ефекта.

Можеш да търсиш тези добавки в магазините за здравословни храни или аптеки, но рискуваш да купиш такива с много ниско съдържание на активни съставки и да не постигнеш желания ефект.

Аз намерих добавки с отлично качество, които донесоха до отлични резултати. Ето моята калкулация за всичко (тези добавки ми стигат за две седмици за двама души с много наднормени килограми, така че ако си сам, ще стигнат за четири седмици): всички добавки заедно (пазарувам на цени на едро), плюс храната, ми струват около стотина лева за една седмица.

Когато си купуваш пълния комплект, цената е към 500лв, което за някои хора е сериозна инвестиция, но ако наистина си решил да промениш нещата в своя полза, тя е напълно оправдана. Или може да се комбинираш с приятел, за да си ги разделите. Това също изисква предварителна подготовка.

Производителят на част от добавките предлага специална програма: заплаща ти за свалени килограми и ако свалиш над 20кг за три месеца (което наистина може да се постигне), можеш да получиш 500 долара. Което ще покрие разходите ти напълно. (За по-малко свалени килограми, получаваш по-малко по схема.)

Програмата може да се направи еднократно – за хора, които нямат много наднормени килограми и искат да свалят няколко сантиметра от талията и ханша или максимално две седмици една след друга – за хора, които имат над 15-20кг наднормено тегло, за да променят баланса на инсулин и лептин и да се направи истински рестарт на обмяната. След това се преминава към правилно хранене и програмата може да се повтори отново след минимум 4 месеца.

В програмата за рестарт на метаболизма са включени четири типа дни:

1. ден, в който напълно изпускаш конците – това е първият ден, в който започваш да вземаш добавки, но ядеш ОТ ВСИЧКО, което ти се прияде, без да преяждаш. Смисълът на този ден е организмът да събере материал, който да активира обмяната – минимум пет хранения с разнообразна храна. Това дава тласък на програмата и е много важен ден.

2. След този ден следва Ден без храна – през този ден се пие само вода и се вземат аминокиселини и добавки. Целта е да се направи много рязък преход – организмът да свали инсулиновото производство, тъй като не се приема храна, която да се преработва, а в същото време да се повиши нивото на лептин, тъй като през деня има два типа физически упражнения, които изискват много енергия. Затова е много важно през този ден да се приемат аминокиселини с разклонени вериги, за да не се разгражда мускулна маса, а мазнини и от тях да се набави енергията за физическата активност.

3. след Деня без храна следва Протеинов ден – пият се протеинови шейкове и се добавят много малко и дозирани въглехидрати. Отново се поддържат ниски нива на инсулин, а упражненията са интензивно кардио за изгаряне на много мазнини.

4. следващият ден е Въглехидратен ден – ядат се въглехидрати с дълги вериги и малко протеини, отново се синтезира повече инсулин, но и упражненията са с по-малко интензивност за изгаряне на мазнини. След този ден отново следва Ден без храна, после Въглехидратен ден и се завършва с Протеинов.

Тези дни са специално подбрани по този начин и в такава последователност, за да се постигне въздействие върху синтеза и действието на хормоните. Интересното е, че дори през Дните без храна не се изпитва глад (поне от сведенията досега), тъй като се приема голямо количество протеин и добавки, а те дават чувство на ситост, тъй като хранят клетките и те не гладуват.

Всеки днес знае колко е полезно движението и повишената двигателна активност. Навсякъде се говори за това и постоянно се пише как е не само необходимо, но и задължително да променим заседналия начин на живот.

Когато говорим за промяна на хранителния режим и целта ни е да постигнем здравословен начин на живот, задължително условие е повишената двигателна активност. Тя не е важна само за сваляне на килограми. Движението и физическите упражнения имат много ползи, някои от които са следните:

– ускоряване на метаболизма – това води до по-пълноценно усвояване на храната, до по-бързо изгаряне на мазнини, до по-добро мислене и концентрация,

– повишаване на тонуса – организмът се зарежда с енергия и сила, идва желание за много повече неща от просто седене пред телевизора или лежане в леглото, повишава се общата трудоспособност и резултатите в работата,

– поддържане на добра форма – не само на цялото тяло, но и на отделни органи и системи – сърцето, ставите, белия дроб…

При програмите за отслабване от изключително значение е повишената физическа активност. И много хора го знаят. Но не знаят, че има различни типове упражнения, които имат различно предназначение. Тук няма да се спирам на всички тях, пък не съм и специалист в тази област :-)

В програмата за рестарт на метаболизма са заложени два типа упражнения, които са ключови: от една страна fat burn тренировки (за изгаряне на мазнини), които помагат да се разградят мазнини и да се повиши интензивността на обмяната и от друга страна упражнения с редуващи се интервали – полезни за сърдечния мускул, за общото здраве и да се помогне на организма да се адаптира по-лесно и по-бързо към промените.

Каква е разликата?

Преди да кажа повече за двата типа, много важно е да уточним първо следното: при различен пулс и динамика на физическата активност се постигат различни ефекти. Максималният пулс за физическа активност, при който се стимулира сърдечната дейност и се помага на сърдечно-съдовата система, е 220 при мъже и 226 при жени – възрастта ви Х 80%.

Например, ако сте жена на 40 години, максималният пулс  е 226-40Х80% = 186Х80%=148 удара в минута. Тази стойност е целева и се стараем да се движим около нея по време на кардио и аеробни тренировки.

За упражнения за изгаряне на мазнини интензивността е по-малка: 226 за жени, 220 за мъже – възрастта ви Х 60%.

Например, ако сте жена на 40 години, максималният пулс при този вид тренировки е 226-40Х60%=186Х60%=112 удара в минута.

Упражненията за fat burn се придържат в тази зона, а интервалните тренировки редуват интервал с кардио, последван от интервал с fat burn. Например, 2 минути кардио тичане, следвано от 2 минути fat burn ходене. Тези серии се повтарят за общо 20 минути.

Преди всяко упражнение е важно да се направи леко загряване, за да се подготвят мускулите и след тренировката да се направи добро разпускане за различните мускулни групи, за да се избегнат травми и мускулна треска.

В програмата има строго определени тренировки за различните дни. Обикновено са по една на ден, най-добре сутрин, но има два дни с по две тренировки. В следващия пост ще дам повече информация за цялата седмица с дните и тренировките.

Когато прочетох за упражнения по 20 минути, почти се изсмях – всички „експерти” ми бяха казвали, че трябва поне 40 минути тренировка, за да постигнеш правилни резултати.

Но когато упражненията са съобразени с начина на хранене и са добре балансирани, ефектът е поразителен. Само за 20 минути интервални упражнения постигаме повече от час и половина фитнес преди.

Защо интервални упражнения?

1. Те повишават горенето на мазнините – интензивно физическо натоварване с аеробен тип упражнения при максимална интензивност позволява да се повиши многократно притока на кислород, което ускорява окислението (горенето) на мазнини

2. Когато се редуват интензивен с бавен интервал, се дава възможност на сърцето да почине и да се предпази от евентуални проблеми. Особено при хора с високо кръвно налягане или предразположение към сърдечно-съдови заболявания, интервалните тренировки дават възможност за активни кардио упражнения, но балансирани с интервали на почивка и възстановяване

3. Подобрява обмяната на глюкоза (особено при хора с проблеми с кръвната захар и диабет). Изследванията показват, че интервалните тренировки спомагат да се балансира обмяната на глюкозата.

4. Намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания при хора с наднормено тегло и заседнал начин на живот.

5. Повишават общия тонус на организма и общото здраве.

6. Не се нуждаеш от специални уреди – може да се прави на крос тренажор, велоергометър, но може и в парка или на отворен прозорец вкъщи.

7. Горят мазнини, а не мускул – изследванията показват, че интензивните аеробни упражнения много бързо изгарят ресурса от въглехидрати, които са били приети преди тренировката и започват да разграждат мускулна маса, за да компенсират големите нужди от енергия по време на тренировката. Прекъсването на активната кардио сесия и даване на почивка намалява нуждата от бързо и скоростно набавяне на енергия и затова се изгаря мастна тъкан, а не мускул.

8. Ускорят обмяната – след такава тренировка обмяната се активира и се синтезира хормон на растежа (до над 450 пъти повече от обикновеното през следващите 24 часа). Този хормон не само ускорява метаболизма, но и забавя процесите на стареене.

Ако опиташ да правиш само кардио упражнения с висока интензивност, особено при хора с много наднормени килограми, това може да е много сериозен проблем и да причини много проблеми като страничен ефект – проблеми със ставите, кръвното налягане, задух… Интервалните тренировки, особено тези с 2 минути кардио и 2 минути fat burn, дават възможност дори при силно затлъстяване да се упражнявате редовно.

Тези упражнения се правят 4 пъти седмично, четири дни се прави умерено кардио за горене на мазнини и един ден не се прави никаква тренировка, за да може организмът да се възстанови. (Има дни с по 2 тренировки – сутрин и вечер. Има схема, която дава точни инструкции).

 

Tags: , ,