Изглежда сякаш идеята за прочистване на организма е плъзнала навсякъде.

Това не е без основание.

Едно от най-ключовите функции на нашите тела е да изхвърлят токсините, които сме усвоили от околната среда.

Днес искам да споделя с теб пет начина, по които можеш да се освободиш от тях.

Начин №1: Елиминиране на токсините от дебелото черво

Много хора се оплакват от тежест в корема, въпреки че се хранят нормално или дори здравословно!

Основната причина се крие в токсините, намиращи се по стените на дебелото черво, които не могат да бъдат изведени навън, освен чрез някаква форма на детоксикация.

Важно: Повече информация по темата можеш да намериш в последната ми книга „30 въпроса от семейното здраве“. Кликни тук, за да поръчаш.

Когато консумираме продукти с ниска хранителна стойност (преди всичко месни продукти), те се движат бавно през дебелото черво, при което се образува излишна слуз. Тя възпрепятства извеждането на отпадъците, в резултат от което те започват да се натрупват по чревните стени. Ако не бъдат изхвърлени от нашия организъм, те могат да образуват полипи, характерни за голяма част от населението.

Полипът обикновено представлява доброкачествен тумор, който израства от повърхността на дебелото черво и има потенциала да причини по-малко или повече проблеми.

Друг фактор в този процес са паразитите.

Месото, рибата, дори плодовете и зеленчуците, съдържат множество паразити. При наличие на едно по-редовно изхождане − два или три пъти дневно, ларвите им няма да се излюпят.

Ако обаче режимът на изхождане е едва няколко пъти в седмицата, ларвите ще се излюпят в твоето тяло, ще се закрепят за дебелото черво и ще черпят от хранителните вещества, предназначени за теб! Това е една от причините да губиш голяма част от енергията си всеки ден, да се бориш с умора, главоболие, депресия, нарушения в храносмилането и др.

Звучи неприятно, нали?

Когато прочистим дебелото черво от токсичните вещества и паразити, ще се почувстваме значително по- леки и пълни с енергия. Детоксикацията на дебелото черво спомага също за подобряване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Твоето дебело черво е най-големият елиминиращ токсините орган в тялото, дълго около метър и половина! Когато този орган не функционира пълноценно, фекалната маса остава, дехидратира се и се съхранява дългосрочно, причинявайки множество усложнения.

Съвременният начин на живот си е свършил работата и днес, ние консумираме минимално фибри, почти никакви хранителни вещества, но за сметка на това изобилие от мазнини, холестерол и пестициди.

Като добавим дехидратацията, замърсеният въздух и стреса, нищо чудно, че се сблъскваме с множество стомашни проблеми.

За щастие, са налице изключително много програми за детокс на дебелото черво. Избери някоя от тях и я приложи − токсичните материали трябва да бъдат елиминирани и да напуснат нашето тяло.

Поръчай книгата тук.

Начин №2: Елиминиране на токсините от черния дроб

Черният дроб е следващият по важност елиминиращ орган в човешкото тяло, който спомага за своеобразното му прочистване, тъй като преобразува токсичните вещества в отпадъчни продукти, пречиства кръвта, спомага за метаболизма и способства за производството на протеини.

Черният дроб е единственият орган, който изпълнява и функциите на жлеза, тъй като отделя химикали, необходими за други органи.

Дебелото черво и черният дроб са всъщност отговорни за изхвърлянето на всички токсични вещества и отрови, от които нашият организм не се нуждае. Тези органи са нещо като пречиствателни станции за тялото.

При все, че здравият черен дроб се самофилтрира, той се натоварва и става неефективен, ако постоянно се сблъсква с токсични материали, усвоени при неподходящ хранителен режим.

За проблеми с черния дроб могат да свидетелстват определени външни симптоми, тъй като не е налице болка, дори и да имаме проблеми с него.

Обикновено симптомите за претоварване на черния дроб са:

  • често подуване на корема;
  • тежест в областта на черния дроб;
  • чувство за умора;
  • гадене;
  • рефлукс и др.

Появата на нови кожни образувания по тялото, като бенки, лунички, папиломи, могат да свидетелстват за наличие на проблеми с този орган и необходимостта от прочистването му.

Налице са десетки видове заболявания на черния дроб, като най-разпространените са хепатит А, В и С, както и цироза, а най-рисковият фактор за развитие на последната е прекомерната употреба на алкохол, както и наличие на близки с чернодробно заболяване.

Прочистването на черния дроб спомага за неговите регенерация и възстановяване. Втората важна полза се крие в значително пониженото производство на лошия холестерол.

Когато се прави прочистване на черния дроб и жлъчния мехур, необходимо е този детокс да се подпомогне с хранителни вещества: изобилие от филтрирана вода, зехтин, плодове, зеленчуци (за предпочитане органични и сезонни).

Ограничаването на мазни и въглехидратни храни, както и млечни продукти, кафе, алкохол и месо, е от съществена важност за успешния му детокс.

Поръчай книгата тук.

Начин № 3: Елиминиране на токсини от бъбреците

Бъбреците играят ролята на основни, главни филтри на кръвта. Те запазват полезните за организма вещества и изхвърлят непотребните чрез урината. Бъбреците филтрират приблизително два литра течности на ден и образуват също толкова литри урина. Имат способността да изхвърлят токсините, а заедно с черния дроб са едни от най-натоварените органи.

Нашите бъбреци не спират да работят нито за секунда. Много хора подценяват значението им и несъзнателно ги увреждат поради нездравословен начин на живот, като типичните прояви са: повишаване нивата на креатинина, влошаване на бъбречната функция и по-бавно филтриране на кръвта.

Освен всичко, дехидратацията, неподходящата питейна вода, липсата на правилно хранене, могат да доведат до образуване на камъни в бъбреците. Този процес настъпва в резултат на силна концентрация на урината, позволявайки на минералните соли и киселините да кристализират и да се слепят.

Причините за образуване на камъни в пикочните пътища не са напълно изяснени, но се предполага, че значение имат хранителният и питейният режим, качеството на въздуха, фамилната история, уроинфекциите.

Правенето на запарка от следните билки, растящи в България, може да съдейства за пречистването им: сминдух, корен от магданоз, пача трева, пълзящ пирей, листа от бяла бреза, полски хвощ, девисил, златна пръчица и др.

Поръчай книгата тук.

Начин №4: Детокс на белите дробове

Дишането на замърсен въздух, цигари и други токсини, може да увреди белите дробове и да създаде странични ефекти. Поддържането на здравето на белите дробове е жизненоважно за поддържане на цялостното ни здраве. След като са изложени на цигарен дим, гърдите на пушача могат да се чувстват пълни, претоварени или възпалени. Слузта се събира в белите дробове, за да улавя микроби и патогени, което допринася за усещане на тежест.

За мен това е изстрадана история, защото по време на ранните ми детски години, баща ми беше страстен пушач. Не го обвинявам, защото това беше начин на живот за много негови съседи и колеги, но за щастие той взе решение и напълно преустанови вредния си навик преди почти 30 години. Оттогава цигарен дим не е влизал в устата му. В резултат на взетото решение, в момента наближава своите 80 години и все още се радва на превъзходно здраве!

Какъв е ефектът върху нашите дробове, когато спрем пушенето?

Пълен детокс, защото тези чудни органи са самопречистващи се и започват да се лекуват веднага след като се спре излагането им на замърсители.

Знаете ли кой е най-естественият и най-ефективен начин за детокс на белите дробове?

Кашлицата!

Именно кашлицата спомага за изхвърляне на токсините, попаднали в слузта.

Съществуват няколко метода за изхвърляне на токсините от белите дробове и подобряване на дишането:

Един от най-очевидните методи е парната терапия (инхалация), тъй като благодарение на вдишването на водните пари (още по-добре, ако са от сварени билки) се отварят дихателните пътища и белите дробове започват да изхвърлят натрупаната слуз. Освен това, парата ги хидратира по-добре и съдейства за отделяне на още повече слуз в тези органи, вследствие на което дишането се облекчава и подобрява.

Билки, като лайка, липа, ленено семе или семена от лобелия, могат да подпомогнат този процес, благодарение на намиращите се в тях фитохимикали.

Поръчай книгата тук.

Начин №5: Движения

Най-естественият начин да изхвърляме натрупаните токсини е, когато се движим чрез потта.

Нашето тяло е създадено за движения и ако установим застоял начин на живот, можем да си причиним немалко сериозни здравословни проблеми. Всяка функция на нашето тяло зависи от движенията, включително психичното ни състояние. Срещал съм дълбоко депресирани клиенти в практиката ми, които нямаха нужда от конкретен съвет или емоционална техника, а от спешно движение на тялото!

Програмистите представляват основната част от клиентите ми и за някои от тях навикът да излязат навън се оказа огромно предизвикателство. Ето защо, един от първите ми съвети (особено на хора в трудна семейна ситуация) беше привидно елементарен − просто излезте навън и си изградете навика да се движите!

Освен това съм бил изключително настоятелен преди провеждането на семейна терапия с двойки те да намерят начин да извършват ежедневни движения и евентуално спорт.

Защо бях толкова настоятелен?

Вижте, много трудно е за мъж и жена програмисти да останат влюбени, ако се намират в една и съща стая през цялото време.

Ние имаме нужда да се движим!

Над 50% от хроничните заболявания, от които са починали хора, се дължат на застоял начин на живот. Също, над 58% от българите се борят с наднормено тегло.

Ниската физическа активност и неправилното хранене са основните причини за затлъстяването на българите, водещи до диабет, сърдечно-съдови заболявания и цяла палитра от ракове.

Преди векове назад във времето, бащата на медицината, Хипократ, е казал, че разходката е най-доброто лекарство за хората. Ходенето е толкова лесно и в същото време − невероятно изцелително средство. Още по-добри са ефектите, когато е комбинирана с подходящо хранене и ефективен сън.

Според почти всички лекари, макар и един час ходене дневно може да подобри цялостно здравето, външния вид, състоянието на емоционалното ни здраве и е естествена превенция срещу много болести.

Намалява се също риска от сърдечно-съдови заболявания, подобрява се храносмилането, панкреаса, дишането, зрението, както и цялостното функциониране на костната система.

Ние трябва да ходим пеша всеки ден. Независимо какво ни струва, необходимо е да намерим сили в себе си, да се измъкнем от леглото и да се движим. Представете си как би се променил животът ви, ако правехте по 6000−7000 стъпки всеки ден?

Просто ходете!

Вместо да се качвате по асансьора, изкачвайте стълби. Вместо да вземате няколко превозни средства до работа, използвайте част от времето, за да се придвижвате пеша.

Хареса ли ти споделената от мен информация? Ако практикуваш поне един от предложените начини за прочистване на организма, ще оценя твоите коментари по-долу.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.