В известната библейска книга на Притчите, мъдрият цар Соломон възкликва и ни оставя следната крилата фраза:

“До кога ще спиш ленивецо? Кога ще станеш от съня си?”

Знаехте ли, че по времето на написване на тази книга, хората са спели по 10-12 часа?

Освен това, по-голямата част от него е преминавала във физическа работа.

Представете си сега по какъв начин се променят възприятията ни, вследствие на факта, че времето ни за сън се намалява с 2-4, дори с 6 и повече часа?

Връзката между качеството на съня и нашето психично състояние е много добре документирана, а последици от липсата на достатъчно сън или нестабилен сън са сърдечни болести, депресия, слаба имунна система и др.

Недоспиването е пряко свързано и със затлъстяването − ако спите под четири часа, е почти сигурно, че чувството на глад ще нарасне значително. Метаболизмът намалява, също и тестостеронът, променя се и съотношението между мускулната маса и мазнините.

Съществуват няколко вида проблеми със съня, които е добре да вземем предвид:

• Трудност при заспиване;

• Трудност отново да заспиш след събуждане;

• Събуждане прекалено рано сутрин.

Много хора с лошо качество на съня се опитват да компенсират това, като прекарват повече време в леглото, дремейки. Всъщност качеството на съня се влошава и по принцип е добре да ставаме веднага, след като се събудим, да си лягаме/ставаме по едно и също време и да ползваме леглото само за сън и секс.

Нека споделя моите три принципа, които научих от доктор Арчибалд Харт, които ми помогнаха до голяма степен да преодолея безсънието, причинено от стрес:

Първо: Осигурете здравословна среда за сън! Подгответе се един час преди заплануваното време за лягане. Постарайте се това да се случва на хладно и създайте ритуал за заспиване − хубава, тиха музика, душ и книга например;

Второ: Ограничете всички стимули от околната среда, електронните устройства и телевизията, насочете ума си към приятни дейности. Можете да използвате времето да притихнете и за молитва например.

Трето: Затъмнете стаята си поне един час преди сън − това ще стимулира освобождаване на веществото мелатонин.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.