Някои от нещата, които нашият екип обича и насърчава, са материалите и книгите от български автори. Наскоро, до редакцията ни достигна новината за излизането на нова, прекрасна книга със заглавие „Как да направим всеки ден вкусен?“
Благодарни сме на Гери, затова, че отдели от ценното си време, за да сподели интервю.
Освен това, в края на интервюто имаме един подарък от Гери, не го пропускайте!
– Привет, Гери! Кое те вдъхнови да напишеш тази книга?
Мечтата за книга живее в мен още от самото начало на създаването на кулинарния ми блог Geri’s Food. Точно преди една година, следвах курс за креативно писане на един от най-продаваните американски автори – Боб Голф. Толкова бях вдъхновена от него, че по средата на курса не можах да се сдържа и започнах да приготвям английското издание на книгата. За щастие, вече имах огромен архив от непубликувани рецепти и само за три месеца “Geri’s Food: The Family Favourites” бе оформена и публикувана в магазините на Амазон и Апъл. Последва превод на българското издание. Представих книгата на няколко от най-големите издателства в България и за огромно щастие две от тях откликнаха позитивно. Все още не мога да повярвам, не само че за една година имам две публикувани книги, но че мечтата ми вдъхновява други мечтатели да се влюбят в кулинарията.
– За кого е предназначена?
Книгата би могла да бъде един прекрасен подарък за всяко семейство, търсещо здравословен хранителен баланс и удоволствие в кухнята.
В нея има по нещо за всеки: наследствени семейни рецепти с вкуса на отминалите дни; простички всекидневни ястия за мигновена наслада, празнични ястия, с които да очароваме гостите си, изключителни блюда за специални поводи, здравословни вегетариански, веган, безглутенови и безлактозни рецепти, както и разкошни десерти, с които да направим живота по-сладък.
Предназначена е за забързани хора, които ценят качеството на това с което се хранят, за млади семейства, които тепърва стъпват в света на кулинарията, за любителите на традиционната българска кухня, за опитните кулинари, които не се боят от ново предизвикателство, за авантюристите, които внасят у дома вкуса на световната кухня, за творците, които творят не чрез четка и молив, а чрез вкусови аромати, за ценителите, които умеят във всяко ястие да търсят и намерят красивото, и най-вече за всеки, който би искал да направи вкусен всеки свой ден.
– Как това заглавие може да помогне на семействата да се свържат по-добре?
Обичта и топлината, споделени около трапезата, са често символ на един дом. Казват, че любовта на мъжа минава през стомаха, но за мен е много повече. Приготвянето на домашна храна за тези, които обичаме, би могло да бъде също толкова хранително за душата, колкото и за тялото. Когато готвим заедно, неусетно задължението се превръща в удоволствие, приготвянето на дадена гозба – възможност за близост, креативност, забава и игра. Отношението което влагаме в най-семплото ястие, би могло да превърне един обикновен ден в истински празник.
– Кое прави вашият семеен ден вкусен?
Любовта, която споделяме чрез храната, която предлагаме един на друг. Ежедневният ни ритъм, е като добре заучена песен. Сутрин любимият ме събужда с кафе в леглото. Докато аз се приготвям за работа, той вече е напълнил дамската ми чанта с плодове, ядки и сандвич за обяд, а вечер ме посреща с топла прегръдка и уханията на прясно сготвена домашна храна. Уикенда е предназначен за почивка и наслада. Това е често времето, в което аз разгръщам своята креативност в кухнята, опитвам нови рецепти и дарявам с прекрасни вкусове нежност на другите. В зависимост от ангажиментите ни, често ролите ни се сменят. Но всеки ден, някой предлага хапки обич на другите.
Книгата „Да направим вкусен всеки ден“ може да намерите в търговската мрежа или да закупите диркетно от издателство „Изток-Запад“ оттук!
Рецепта, специално за абонатите на Semeistvo.bg: Рулца с канела и портокалова глазура
Обичам да правя закуска в неделя сутрин. Блажено време на радост и отмора – без тревоги и бързане за някъде. Просто време, в което можеш да се наслаждаваш на домашния уют. Казват, че човек е истински щастлив, когато съумее да погледне към себе си и е удовлетворен от това, което вижда. Всичко останало придобива съвсем друго значение, когато сме благодарни за мястото, на което сме в момента, и сме готови с нежност и усмивка да дарим малко обич на някого. Моята нежност тази сутрин приема формата на неустоими рулца с канела и портокалова глазура. Има нещо толкова вълшебно и дори празнично в уханието на канела, ванилия и портокал. Закуска, опакована в апетитни аромати като подарък – защо пък не?
ПРОДУКТИ
За тестото: 525 г брашно, 80 г захар, 9 г инстантна суха мая, ½ ч.л. сол, 80 г краве масло, 300 мл мляко, 1 яйце
За пълнежа: 75 г тъмна кафява захар, 2 с.л. канела,1 пакетче ванилена захар (8 ),1 яйце
За глазурата: 150 г пудра захар, 3 с.л. прясно изцеден портокалов сок
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
1. В дълбок съд смесете брашното и захарта. Добавете сухата мая в едната страна на съда, а солта – в другата, така че да не се докосват.
2. В отделен съд разтопете кравето масло и прибавете към него млякото. Бъркайте, докато течността стане хомогенна и леко се затопли – не я оставяйте да заври!
3. Добавете млечната смес към брашното и замесете тесто. Прибавете яйцето и продължете да месите. Сложете тестото върху предварително покрита с брашно повърхност и го месете, докато стане гладко и не лепне. При необходимост добавете допълнително брашно.
4. Намажете дъното на дълбок съд с мазнина и сложете в него готовото тесто. Покрийте го с кухненска кърпа и го оставете да се надигне на топло за около час.
5. В отделен съд смесете кафявата захар, канелата и ванилената захар.
6. След един час разточете тестото върху предварително посипана с брашно повърхност, като оформите правоъгълник. Намажете тестото с разтопеното краве масло и го посипете със сместа от кафява захар, канела и ванилена захар. Навийте го на руло, като започнете от дългата страна на правоъгълника. Нарежете рулото на еднакви парчета.
7. Подредете рулцата в тава, застлана с хартия за печене, като оставите разстояние между тях. Покрийте ги с кухненска кърпа и ги оставете на топло за около 30 минути, за да се надигнат. Сложете рулцата да се пекат за около 25 минути във фурна, предварително загрята на 180 градуса.8.Извадете рулцата и ги оставете да изстинат малко. За глазурата смесете пудрата захар с прясно изцедения портокалов сок. Залейте рулцата и ги сервирайте, докато са още топли.”