image

Розата е едно от най-популярните градински растения. Наричат я царица на цветята. Първите данни за розови насаждения по нашите земи са от 17 век – около Одрин, а в пределите на днешна България първите документални сведения са от 1712 г. в земята на с. Войнягово, Карловско. Не е известно откъде е пренесен розовия храст в България. Предполага се, че това е станало през турското робство, вероятно в началото на 18 век. Розите украсявали разкошните градини на турските бейове, а по-късно се появили в градините на българите, които ги отглеждали отначало като декоративно цвете и после ги пренесли на полето. Със сигурност се знае, че в средата на 19 век се е формирала така наречената Розова долина, в района между Казанлък, Карлово и Стрелча.

Розите у нас се отглеждат за добиване на известното в цял свят ароматно българско розово масло., което се прилага в парфюмерията и медицинската промишленост, в козметичната индустрия. Розовото масло се използва при заболяванията на очите, главоболие, язва, туберкулоза, бронхиална астма и др. То има противовъзпалително и антипутридно действие при белодробен абцес и белодробна гангрена. От розовите листа се правят чайове и сладка.

Белият розов цвят е добро очистително средство, особено за малки деца. Червеният розов цвят  има добро адстрингентно и затягащо  действие при диарии и катарални стомашно-чревни заболявания, а също и противовъзпалитерно действие при ангина и възпаления на венците.

Розите виреят най-добре на топли, слънчеви места. Те се нуждаят минимум от 6 ч. слънчева светлина на ден. За да имат правилен растеж, те имат нужда от дълбоко обработени, пропускливи, леко глинести, хумусни почви и открито пространство. Най-голям враг на розите е маната, която е резултат от неправилно място на засаждане и грешно торене.

Преди да се засадят розите, е необходимо предварително да бъде подготвена почвата, което става през есента, а самите рози се засаждат през пролетта. В по-южните и топли райони рози могат да се засаждат и през есента като им се осигури източно изложение, а за по-хладните места – с по-южни изложения. Розовите пръчки трябва първо да се подрежат на 11-15 см., да се подрежат корените и да се поставят за няколко часа във вода. Прави се толкова голяма дупка, че да може около корените да се постави рохкава пръст. Тъпчи се около тях и се полива обилно с вода. След като се засадят, пръчките се окопават и загърлят, за да се предпазят от изсъхване или слана.

Розите се поливат обикновено около корените като не се допуска почвата да подгизва. По-добре е да се полива обилно веднъж в седмицата, отколкото по няколко пъти по малко за същото време. Ако розите се поливат много, те ще изсъхнат и по тях ще се появят тъмни петна. Ако водата попадне по листата на розите, по тях се появяват тъмни петна и растението заболява. Препоръчва се поливането да става рано сутрин или привечер.

За да са здрави розите, необходимо е често да се почистват от увехналите листа и вечелистчетата, от листата с тъмни петна. За да се премахнат тъмните петна, в 4-5 литра вода се разтваря 1 супена лъжица готварска сол и 1 супена лъжица течен сапун и с получената смес се напръскват листата.

 

Tags: ,