Все още топлите дни предлагат прекрасна възможност за сближаване между членовете на семейството! Днес искаме да предложим десет популярни семейни игри, които ще създадат усещане за идентичност, свързване  и принадлежност.

1. СКАЧАНЕ С ЧУВАЛИ
Небходими са: по един чувал за всеки участник;
Как да играем: по познатия начин – влизаш в чувала и скачаш до финалната линия;
Друг вариант: Може да сложите допълнителни тежести на дъното на чувала, но хората да не знаят….тогава ще бъде още по-забавно!

2. СЪСТЕЗАНИЕ С ВЪРЗАНИ КРАКА
Небходими са: няколко къси въжета;
Как да играем: разделете се на два отбора. Вържете десния крак на един от играчите с левия на друг от същия тим, и така всички участници. Сега започва състезанието. Целта е да се движат едновременно – първият отбор печели;
Друг вариант: Ако сте повече хора, вържете трима човека заедно и гледай….

3. ХВЪРЛЯНЕ НА ЯЙЦА
Необходими са: по едно сурово яйце за всеки отбор и подходящо помещение с плочки на пода;
Как да играем: Разделете се на отбори от по двама души. Нека застанат един срещу друг на около 1 метър разстояние. Раздайте яйцата по едно на отбор. Нека играчът с яйцето да го хвърли на своя съотборник, ако остане здраво яйцето, той продължават играта. Нека се отдалечат един от друг още с една голяма крачка и отново да хвърлят. Повторете това докато остане само един отбор със здраво яйце;
Друг вариант: Може да използвате вместо яйца, водни балони.

4. ТЕГЛЕНЕ С ВЪЖЕ
Необходими са: Здраво въже;
Как да играем: Разделете се на две групи /да сте с близки килограми/, едните тегляг другите, докато някой настъпи разделителната линия;
Друг вариант: Може да се разделите мъже на жени, деца срещу родители и т.н.

5. ПОЗНАЙ КОЙ СИ?
Необходими са: Листчета хартия, тиксо или безопасни игли;
Как да играем: Напишете имена на известни личности, герои върху листчетата.Изберете едно дете от семейството и му закачете едно листче на гърба. То ще трябва да познае кой е, като задава въпроси на останалите от рода на:
– Жена или мъж съм?
– Артист ли съм?
– От България ли съм? и т.н.
Отговаря се само с „да“ или „не“, а питащият не може да задава повече от един въпрос на едно и също лице. Печели този, който отгатне с най-малко задавани въпроси.

6. ЧЕРВЕНА И ЗЕЛЕНА СВЕТЛИНА
Как да играем: Избери един човек за светофар. Всеки друг е кола. Светофара се обръща с гръб към стартовата линия и колите, заставайки на финалната линия. Като каже „зелена светлина“ всички се движат към финалната линия. При „червена светлина“ колите трябва да спрат, той се обръща и ако види кола, която още се движи, тя трябва да се върне на стартовата линия. Който достигне светофара пръв след него, той става такъв;
Друг вариант: Изберете два светофара и ги слушайте внимателно и двата.

7. КРИЕНИЦА
Как да играем: Едва ли има някой да не знае тази игра. Избирате един търсач, останалите се скриват. Колко ли трудно ще му бъде да ви открие?
Друг вариант: Играта се нарича „Сардини“. Избирате един не търсач обаче, а който да се скрие. Всички останали започват да го търсят. Ако някой го открие, последният остава с него в скришното място. Както сардините. Играта свършва, когато всички са станали сардини, т.е. скрили са се при първия човек.

8. ПАТИЦА, ПАТИЦА, ГЪСКА
Как да играем: Седнете в кръг и изберете един да обикаля отвън на кръга, като потупва всеки по главата и казва „патица,патица…“ Когато реши на някой да каже „Гъска“, последният трябва да стане и да го гони – ако го хване, избраната „гъска“ става обикалящ, ако не го хване, играта продължава по същия начин.

9. МУЗИКАЛНИ СТОЛЧЕТА
Необходими са: столчета , с един по-малко от хората;
Как да играем: Обикаляйте около столчетата докато свири музиката, като спре – всеки трябва да седне на стол. Изведнъж, някой от вас остава без стол и ще трябва да напусне играта. Взимате един стол вън от играта също. Продължава се докато остане само един човек, който е победителя.

10. МУМИИ
Необходими са: по едно топче тоалетна хартия на двама човека
Как да играем: Разделяте се на отбори от по двама човека. Единият започва да прави мумия /да увива хартията около другия, така че да се виждат само очите/. Който отбор свърши пръв, е победител.

Поръчай новата книга тук!
Opt In Image
Програма
Как да изградим качествени, удовлетворяващи и дълготрайни взаимоотношения?

 

 

Tags: ,