разговори-с-тийнейджъри

Днес искам да споделя с теб 7 основни принципа за провеждане на разговори с тийнейджъри, които да вземеш предвид.

Едни от най-неправилните решения, които се вземат през живота на човека, са по време на пубертета.

Пътят на тийнейджъра е осеян с опасности и създаването на умения за разговори с тийнейджърите от страна на родителите ще понижи нивото на риска.

Трудните теми за разговор (колкото и неудобни да звучат понякога) не бива да се избягват:

  • разговори за брака, сексуалността, както и за взаимоотношенията с връстниците от същия и противоположния пол;
  • разговори за болести, предавани по полов път;
  • разговори за влиянието на цигарите, алкохола и наркотиците;
  • разговори за влиянието на медиите и интернет.

Уменията за общуване с тийнейджърите се изграждат; те се явяват като резултат от общуването през предишните периоди от тяхното развитие.

Ето по какъв начин може да се случи това:

1. Разговорите на чувствителни теми идват в резултат на пълноценно общуване през предходните години. Не очаквай младият човек да да иска да споделя с теб всичко, ако през изминалите години сте си говорили само за времето;

2. Основна пречка за доброто общуване през тийнейджърските години, е срамът на родителите – те си мислят, че темите са твърде “срамни”, за да бъдат комуникирани. Тийновете вече знаят много повече отколкото си мислиш;

3. Натякването за негативното поведение трудно би довело до добър резултат. Ролята ти като родител е по-скоро да предупредиш, отколкото да натякваш. Акцентирай върху позитивното и тийнейджърът ще се довери и за негативното;

4. Бързите разговори довеждат до бързи решения. Разговаряй със съзряващото момче или момиче периодично и за малко вместо да проведеш няколко изчерпателни лекции, с което да приключиш;

5. Тийнейджърите не се вкючват в рисково поведение, ако имат цели, които да преследват, стабилни приятелства и са вкючени в позитивни дейности;

6. Тийнейджърът няма да послуша родителя, ако той не демонстрира онова, което поучава;

7. Тийнейджърът има тенденцията да споделя повече, когато е уверен/а, че винаги може да отиде при родителя за възникнал проблем.

Без чувство на мисия, животът на човек се развива случайно и затова е необходимо през този етап да се даде възможност на младия човек да открие уникалните си дарби, интереси и копнежи.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

През етапа на юношеството съзряващите момчета и момичета започват да откриват своите дарби и способности; те копнеят да ги развиват.

Възможно е също те да вземат решение да изоставят определена дейност за сметка на друга.

При положение, че това се случи, не се отчайвай – времето, отделено за дадена дейност, не е отишло на вятъра, а е изиграло важно влияние върху характера и личностното развитие на детето.

Опознавайки различните дейности, юношата ще открива (или преоткрива) себе си и ще се стреми към мисията в живота.

Друго предимство на многообразните дейности и интереси в живота на тийнейджъра е развитието на социално и гражданско съзнание.

Качества, като жертвоготовност, състрадание, алтруизъм и себеотрицание, извират от тийнейджърите и е добре да бъдат насърчавани.

Заедно с насърчението е уместно да даваш поглед на детето и върху реалността – не можеш да помогнеш на всички по едно и също време.

Освен това, наивно е да помагаш на всички, особено на хора, които биха могли да се възползват от това добро поведение.

Как да разговаряме с тийнейджърите?

1. Показвай искрен интерес и уважение!
Тийнейджърите не обичат да бъдат третирани като деца, нито пък да им се казва какво да правят. Макар и все още неопитни, те мислят точно като възрастните. Ще им направиш най-голяма услуга, ако показваш уважение и зачиташ мнението им.

2. Отделяй лично време за разговор!
Най-добре е да излизаш сам с него на вечеря или обяд навън, като му/й задаваш въпроси и се интересуваш живо от онова, което преживява. Можете също да ходите заедно на ски (или да се включиш в същите дейности, които извършва сина ти или дъщеря ти). Възползвай се от интересите и потребностите на тийнейджъра.

3. Не карай младия човек да се чувство неудобно. Не го обиждай, ако не знае нещо или пък е непохватен, когато ти помага да свършиш някоя работа. Никой не иска да се чувства като неудачник.

4. Хвали го/я винаги, когато ти се удаде възможност. Поощряването на самочувствието е сигурен коз за успеха на тийнейджърите. Направи си самооценка за онова, което правиш повече – критикуваш или поощряваш.

Казвай, че се гордееш, че той или тя ти е син или дъщеря!

5. Ако си третирал тийнейджъра по неправилен начин, имай смелостта да се извиниш. По този начин ще спечелиш доверие и уважение.

Стремежите и ценностите на тийнеджърите могат да се различават, но всички млади хора си приличат по едно – по желанието си да се убедят, че животът им има смисъл и наоколо има някой, който го е грижа за тях.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Снимка: Студио ФО

 

Tags: ,