пубертетът-при-момичетата

Пубертетът при момичетата е следващата тема, която бих искал да засегна след пубертета при момчетата.

Промените, извършващи се в женското тяло, са далеч по-сложни, в сравнение с промените при момчетата, тъй като те са свързани не само с външните белези, но също и с вътрешни процеси.

Взаимодействието на хормоните в тялото на момичетата ще доведе до неминуемото събитие – менструалният цикъл, което отбелязва възможността за сексуално възпроизводство.

Менструацията е просто един сигнал, че момичето е вече способно да има дете и поради това е необходимо да му помогнеш да разбира основното предназначение на женската полова система.

Можете заедно да отпразнувате появата на цикъла, като помогнете на момичето да се почувства специално, като го заведете някъде на вечеря – то вече не е просто момиче, а жена и млада дама.

Подготви се също да чуеш въпроси по отношение на менструацията, на които трябва да бъдеш способен да отговориш:

 • “Колко често се случва менструацията?”
 • “Колко време трае менструацията?”
 • “Ами ако се случи да нямам или да имам съвсем малко?”

Присъствието на родителя през целия този процес е особена необходимост – осигуряването на подкрепа, насърчение, проявата на разбиране и даването на подходяща информация (която вече би трябвало да сте споделили с нея).

Белези на навлизането в пубертета при момичетата

Консултирайте се с лекар, ако при навършване на тринайсет години момичето все още няма характерните белези на съзряването:

 • Напъпване на гърдите. Това става най-често около две години преди първата менструация. Често се случва едната гърда да израства преди другата и това да притесни момичето, но всъщност, е нещо напълно нормално. Консултирай се с лекар, ако появата на гърдите започне на осем години;
 • Окосмяване по гениталната област, под мишниците и по краката;
 • Закръгляне на бедрата;
 • Съзряване и оформяне на вътрешните репродуктивни органи;
 • Появата на първата менструация. Консултирай се с лекар, ако първата менструация се появи преди девет-годишна възраст, а също и ако все още не се появила след навършване на шестнайсет години.
Opt In Image
БЕЗПЛАТНА КНИЖКА!
Книжката ДОБИ ще помогне на децата ви да управляват гнева и да изразяват по положителен начин своите емоции!
Търсиш ли ресурс, който да помогне на децата ти да управляват гнева си по положителен начин?
 
Използвай моята безплатна книга “ДОБИ - урок за гнева”, който предлагам на както на децата, така и на родителите в кабинета ми.
 
Сигурен съм, че ще намалите негативните реакции - вашите и на малчуганите!

arrow (6)

Повече за менструацията

Думите „менструация“ и „мензис“ произхождат от латинската дума за месец, което дефинира приблизителното времетраене на събитието.

За да може овулацията да стане редовна, ще са необходими няколко месеца, за да съзрее ендокринната система на момичето. В началото е възможно да преминат два или три месеца след първата менструация, а дори и години.

Обикновено мензисът трае между 3 и 6 дни, като са възможни и отклонения – за някои жени мензисът може да трае един ден, а за други седем-осем дни.

По принцип, по време на мензис могат да бъдат продължени всички дневни дейности, като препоръчваме момичето да наблегне на следното:

 • често къпане;
 • прецизна хигиена на половите органи.

Всеки месец в тялото на жената се извършва трифазен цикъл, подготвящ я за евентуално зачеване.

Първа фаза: Подготовка за отделянето на яйцеклетката

Яйцеклетките се намират в яйчниците и са покрити с тънък слой клетки, а също и фоликула.

Яйчниците представляват чифт органи в таза на жената с две основни функции:

 • да освобождават една или няколко яйцеклетки всеки месец;
 • да секретират хормоните естроген и прогестерон.

Производството на яйцеклетките се извършва по следния начин:

Хипоталамусът (мозъчна структура, регулираща основните телесни функции) изпраща послание към хипофизната жлеза, в резултат на което тя започва да секретира фоликуло-стимулиращ хормон в кръвното налягане, под чието влияние осем или десет фоликули започват да съзряват. Най-вероятно само една от тях ще достигне до пълна зрялост.

Първата фаза трае някъде около две седмици, през което време тази доминантна фоликула се изпълва с течност, нараства и достига размер близо два сантиметра.

По същото време фоликулата продуцира нарастващо количество от хормона естроген, а това стимулира матката, за да съзрее и да се заздрави. Онова, което предстои, е освобождаването на клетката от яйчника.

Втора фаза: Отделяне на яйцеклетката

Поради стимулацията на хипоталамуса, породена от нарастващото количество естроген, хипофизата освобождава специален хормон (лутеинизин хормон) в кръвното налягане, който предизвиква верижна реакция в яйчника. Резултатът е, че външната стена на доминантната фоликула нараства и се пука, освобождавайки яйцеклетката, а също и течност. По този начин настъпва процесът на овулация.

Трета фаза: Пътят на яйцеклетката и подготовката на матката

Веднага, щом е настъпил процесът на овулацията, яйцеклетката поема своя път през яйцепроводите към матката.

Ако във външната част на яйцепровода се намират сперматозоиди и един от тях се свърже с яйцеклетката, настъпва оплождането. О

плодената яйцеклетка ще престои в яйцепровода за около три дни преди да пристигне в кухината на матката, където ще “плава” за период от още три дни, преди евентуално да се имплантира.

Ако яйцеклетката не се оплоди, тя ще живее само 12 до 24 часа, след което ще се рападне или ще премине през яйцепроводите и матката към влагалището.

Тъй като сперматозоидите живеят едва 48-72 часа, налице са три-четири дни при всеки цикъл, по време на които е възможно да се случи забременяването.

След овулацията, в яйчниците се извършва голяма активност – изпразнената фоликула сега има нова задача – да подготви матката да поеме и да храни оплодената яйцеклетка, ако е било извършено оплождане.

Фоликулата приема функциите на жлеза, която започва да произвежда хормоните естроген и прогестерон. Прогестеронът способства за растежа и съзряването на маточната обвивка, която е възможно да удвои своята дебелина и да се превърне в източник на хранителни вещества.

Този хормон също съдейства за отпускане мускулите на матката и по този начин се намалява възможността от преждевременни контракции.

С други думи, при евентуално оплождане, целият организъм на жената се пренастройва така, че тя да запази плода и да му помогне да се развие. Ембрионът започва да се снабдява с кислород и хранителни химически вещества чрез кръвта на майката.

При положение че не се е извършило оплождане, натрупаната по стените на матката кръв става излишна и трябва да се изтече навън – тя се свлича по стените на матката и изтича през влагалището. Именно това е, което ние наричаме мензис.

Денят, през който е започнало кръвотечението, се счита за ден първи от месечния цикъл на жената. Докато трае кръвотечението, трите фази на месечния цикъл отново заемат своето място – в яйчниците започват да съзряват нови осем-десет фоликули.

Този цикъл ще продължава месец след месец, освен ако не настъпи оплождане на яйцеклетката, не се появи физическа неспособност за зачеване или жената не навлезе в етапа на менопаузата.

Времетраене на цикъла

Един типичен месечен цикъл трае от 27 до 35 ден. Този цикъл може да варира различно при отделните жени – за някои той може да бъде на всеки 21 дни, а за други – дори и на 45 дни.

Разликите в месечния цикъл се появяват най-вече по време на първата фаза.

По време на първите една-две години след началото на менструацията циклите могат да бъдат нередовни, понеже е възможно да не бъде освободена яйцеклетка.

Ако не възникне овулацията, цикълът ще остане в застой по време на първата фаза. Естрогенът ще продължи да стимулира маточната обвивка, докато част от него стане до такава степен гъст, че да надрасне притока на кръв.

Когато тази образувана тъкан започне да изтича от влагалището, това може да наподоби мензиса.

Най-накрая, след като се извърши овулацията, маточната обвивка ще започне да набъбва и кръвта ще се изтече по стените й, ако не е настъпила бременност.

Виж също този материал за пубертета при момчетата.

Opt In Image
БЕЗПЛАТНА КНИЖКА!
Книжката ДОБИ ще помогне на децата ви да управляват гнева и да изразяват по положителен начин своите емоции!
Търсиш ли ресурс, който да помогне на децата ти да управляват гнева си по положителен начин?
 
Използвай моята безплатна книга “ДОБИ - урок за гнева”, който предлагам на както на децата, така и на родителите в кабинета ми.
 
Сигурен съм, че ще намалите негативните реакции - вашите и на малчуганите!

arrow (6)

 

Tags: ,