В днешно време терминът „депресия“ може да бъде много обширен, но главно се свежда до ситуации, в които човек не се чувства щастлив.

В тази статия ще поговорим повече за клиничната депресия и това по какъв начин тя се проявява сред младите хора.

Това състояние не е временна емоция, като например тъжните чувства, съпътстващи някой тъжен филм, настинка или когато имаме „лоши“ дни.

Клиничната депресия обикновено включва постоянно и обикновено разрушителна промяна в настроенията, която може да навреди и на здравословните функции на тялото ни.

Докато преминаваме през характерните черти на депресията, трябва да имаме предвид, че нивото на този вид депресия при децата и подрастващите може рязко да се отличава от това при възрастните.

Тъй като поведенията, предизвикани от депресията, се бъркат много често с нормалните емоционални преживявания на подрастващия тийнейджър…

… за известно време се е смятало, че това състояние се срещало много рядко, и то преди подрастващият да стане възрастен.

Нека сега да споделя 5 факта за депресията при тийнейджърите, като заедно с всеки симптом на заболяването ще споменем и някои от необичайните вариации при депресирани млади хора. 

Opt In Image
Програма
Как да изградим качествени, удовлетворяващи и дълготрайни взаимоотношения?

 

Факт №1: Постоянно тъжно и мрачно настроение; загуба на интерес за предишни дейности, които са били любими. 

Забележи, че имам предвид постоянно състояние.

Дори и да не е толкова често, повечето родители се оплакват от „разпуснатото“ отношение на своя тийнейджър, но всъщност не е толкова необичайно за един подрастващ да преживява промени в настроенията и емоциите, които изглеждат странни.

За разлика от своите връстници обаче, депресираният тийнейджър или дете са в постоянно тъжно настроение, често придружено от плач. 

Факт №2: Отчуждение и изолация от близки, приятели и дори членовете на семейството

Често родителите споделят, че тези деца са понижили успеха си, нямат интерес в груповите дейности, а у дома предпочитат да прекарват времето си сами.

Факт №3: Наличие на гневни реакции, изразяващи се в негативни коментари към околните, обвинения, въвличане в остри спорове и враждебно отношение.

Този факт няма нужда от доказване – вероятно всеки родител се е сблъскал с поне някои от тези гневни прояви и се е чувствал в безизходица.

Факт №4: Значими физически промени

Обичайните физически проявления, съпътстващи тъжните мисли, са безсъние (някои тийнйджъри се намират в другата крайност и спят повече от необходимото); липса на апетит или постоянна умора.

В определени ситуации е възможно да се наложи употребата на медикаменти, тъй като някои тийнейджъри, развиват психоза (Имат халюцинации, чуват гласове, борят се с непрестанно усещане за грозяща ги опасност).

Психозата е по-сериозно състояние, засягащо центровете за управление на настроенията в мозъка и изисква по-специално внимание.

Факт 5: Тревожни мисли

Разбира се, съществува здравословно наличие на загриженост към себе си, хората и обстоятелствата, но в изкривената си форма, тревожността кара тийновете да увеличават реалността като с лупа до степен, в която за тях е трудно да изпълняват ежедневните си отговорности.

Вижте повече и за самоубийствените тенденции при младите хора…

Opt In Image
Програма
Как да изградим качествени, удовлетворяващи и дълготрайни взаимоотношения?

 

 

Tags: ,