Въвличането на родителите в процеса на образование на децата е изключително важно за тяхното бъдещо развитие.

Когато майката и/или бащата се превърнат в живи участници, става много по-вероятно децата да се справят по-добре с уроците, да са по-добре подготвени, да имат позитивно отношение към хората и разбира се – да бъдат по-успешни в живота.

В днешния модерен и свръхдинамичен свят това не е толкова лесно.

За да могат да се справят финансово, някои родители работят на две места. Шумните градове поставят допълнително стрес, а големите разстояния още повече намаляват възможността за прекарване на качествено време заедно като семейство.

Умората от деня или наличието на едно или няколко малки деца в къщи са допълнителни фактори в тази насока. Въпреки това, родителят може и трябва да вземе решение да остане свързан с учебния процес на своите деца.

Как може да стане това, родители?

  • Стойте във връзка с учителите на вашето дете, поинтересувайте се от изучаваните предмети, материали и помагала. Погледнете техните учебни планове, запознайте се със стила им на работа, а също и с конкретните им цели за годината. Научете какво точно предлага съответното училище и се вслушвайте в информацията, която достига до вас;
  • Давайте обратна връзка и настоявайте за такава, ако е необходимо. Говорете с други родители за различните възможности и допълнителни курсове – вероятно определена музикална програма, вид спорт или арт биха се харесали на детето ви. Прекрасно би било, ако сложите в къщи календар на ключовите събития през годината, който да ви помага да се ориентирате в заетото ежедневие;
  • Отделете време и посетете събрание на родителското настоятелство. В повечето училища има подобна група родители, която се събира и провежда разговори по въпроси, свързани с училището. Тези събирания ви дават добра възможност да поговорите с други родители, да споделите съществуващи проблеми, свързани както с образованието, така и с конкретни случаи, свързани с училището. Ще имате също възможност да дадете своя глас при взимане на важни решения. Ако не можете да присъствате на тези събрания, свържете се с по-активни в това отношение родители и поискайте информация за протичането на срещата. Други важни събития, които можете да посетите през годината, са, разбира се, родителските срещи, различни спортни събития, изложби и училищни празненства.
  • Предложете на учителите да участвате с доброволна помощ в училището. Ако програмата ви позволява, потърсете начини, по които може да стане това – участието с доброволен труд ще ви донесе изключително удовлетворение. Повечето учители биха откликнали с радост, ако им предложите да помагате с някой ремонт, например, с даряване книги на училищната библиотека, с подготовка на храна за дадено събитие, а защо не и с предпечат на училищен бюлетин. Възможностите нямат ограничения, стига да сте готови да вземете решение за това.
  • Не забравяйте да се въвлечете в учебния процес на собственото ви дете, пряко и непряко. Повечето деца имат склонност към отлагане на времето за написването на домашните и можете да им помогнете изключително много, като ги насърчавате да не ги пропускат. В голяма част от случаите детето може да си напише домашното за един не много голям прозорец от време, ако е внимавало в час. Ако детето ви има проблеми с писането на домашните, имайте предвид следното:

1. Не преследвайте детето с тетрадка в ръка, а по-скоро се постарайте да му осигурите подходяща среда за учене. Ако децата имат условия за учене, много е вероятно това да им е напълно достатъчно, за да се справят. Осигурете стая за учене (ако няма такава, спалнята е най-подходящото място за тази цел) и също конкретно зададено време – например, за около един час след вечеря, когато детето вече е имало време за почивка след учебните занятия. При по-големите деца, разбира се, това време е по-дълго.

2. Не пишете домашните вместо детето си! Не се въвличайте в неща, които не са ваша отговорност – добре е да се включите с помощ при написването на домашните само при извънредни обстоятелства, когато детето действително се нуждае от помощ. Правилото тук е следното – известна помощ: да; повече помощ: не; честа помощ – никога. Показвайте интерес към домашните на детето си, но никога не ги пишете вместо него и никога не се въвличайте прекалено в тази дейност. Уменията за самостоятелно учене са по-важни от оценките!

3. Осигурете последствия. Ако, въпреки позитивното ви отношение, детето просто си знае неговото и не пише домашните си, осигурете последствия. Ако е небрежно към ученето, не отива да играе навън. Няма да гледа любимото си предаване. Няма да отиде да рита топка. Придържайте се към осигуряването на последствия и разбира се – осигурете позитивни стимули, ако детето се справя добре. Не забравяйте, че една от най-мощните награди е словесното одобрение.

Накрая – задайте си въпроса„По какъв начин мога да съдействам за доброто образование на децата си?“ С този малък въпрос, всъщност, започва и успехът в тази така важна сфера.

Opt In Image
Две книги за цената на една!
Не пропускай най-важната задача като родител!

Подобри своите отношения с децата у дома.

 

 

Вижте също и материала за възпитание на децата оттук!

 

Tags: