Въвличането на родителите в процеса на образование на децата е изключително важно за тяхното бъдещо развитие.

Когато майката и/или бащата се превърнат в живи участници, става много по-вероятно децата да се справят по-добре с уроците, да са по-добре подготвени, да имат позитивно отношение към хората и разбира се – да бъдат по-успешни в живота.

В днешния модерен и свръхдинамичен свят това не е толкова лесно.

За да могат да се справят финансово, някои родители работят на две места. Шумните градове поставят допълнително стрес, а големите разстояния още повече намаляват възможността за прекарване на качествено време заедно като семейство.

Умората от деня или наличието на едно или няколко малки деца в къщи са допълнителни фактори в тази насока. Въпреки това, родителят може и трябва да вземе решение да остане свързан с учебния процес на своите деца.

Как може да стане това, родители?

  • Стойте във връзка с учителите на вашето дете, поинтересувайте се от изучаваните предмети, материали и помагала. Погледнете техните учебни планове, запознайте се със стила им на работа, а също и с конкретните им цели за годината. Научете какво точно предлага съответното училище и се вслушвайте в информацията, която достига до вас;
  • Давайте обратна връзка и настоявайте за такава, ако е необходимо. Говорете с други родители за различните възможности и допълнителни курсове – вероятно определена музикална програма, вид спорт или арт биха се харесали на детето ви. Прекрасно би било, ако сложите в къщи календар на ключовите събития през годината, който да ви помага да се ориентирате в заетото ежедневие;
  • Отделете време и посетете събрание на родителското настоятелство. В повечето училища има подобна група родители, която се събира и провежда разговори по въпроси, свързани с училището. Тези събирания ви дават добра възможност да поговорите с други родители, да споделите съществуващи проблеми, свързани както с образованието, така и с конкретни случаи, свързани с училището. Ще имате също възможност да дадете своя глас при взимане на важни решения. Ако не можете да присъствате на тези събрания, свържете се с по-активни в това отношение родители и поискайте информация за протичането на срещата. Други важни събития, които можете да посетите през годината, са, разбира се, родителските срещи, различни спортни събития, изложби и училищни празненства.
  • Предложете на учителите да участвате с доброволна помощ в училището. Ако програмата ви позволява, потърсете начини, по които може да стане това – участието с доброволен труд ще ви донесе изключително удовлетворение. Повечето учители биха откликнали с радост, ако им предложите да помагате с някой ремонт, например, с даряване книги на училищната библиотека, с подготовка на храна за дадено събитие, а защо не и с предпечат на училищен бюлетин. Възможностите нямат ограничения, стига да сте готови да вземете решение за това.
  • Не забравяйте да се въвлечете в учебния процес на собственото ви дете, пряко и непряко. Повечето деца имат склонност към отлагане на времето за написването на домашните и можете да им помогнете изключително много, като ги насърчавате да не ги пропускат. В голяма част от случаите детето може да си напише домашното за един не много голям прозорец от време, ако е внимавало в час. Ако детето ви има проблеми с писането на домашните, имайте предвид следното:

1. Не преследвайте детето с тетрадка в ръка, а по-скоро се постарайте да му осигурите подходяща среда за учене. Ако децата имат условия за учене, много е вероятно това да им е напълно достатъчно, за да се справят. Осигурете стая за учене (ако няма такава, спалнята е най-подходящото място за тази цел) и също конкретно зададено време – например, за около един час след вечеря, когато детето вече е имало време за почивка след учебните занятия. При по-големите деца, разбира се, това време е по-дълго.

2. Не пишете домашните вместо детето си! Не се въвличайте в неща, които не са ваша отговорност – добре е да се включите с помощ при написването на домашните само при извънредни обстоятелства, когато детето действително се нуждае от помощ. Правилото тук е следното – известна помощ: да; повече помощ: не; честа помощ – никога. Показвайте интерес към домашните на детето си, но никога не ги пишете вместо него и никога не се въвличайте прекалено в тази дейност. Уменията за самостоятелно учене са по-важни от оценките!

3. Осигурете последствия. Ако, въпреки позитивното ви отношение, детето просто си знае неговото и не пише домашните си, осигурете последствия. Ако е небрежно към ученето, не отива да играе навън. Няма да гледа любимото си предаване. Няма да отиде да рита топка. Придържайте се към осигуряването на последствия и разбира се – осигурете позитивни стимули, ако детето се справя добре. Не забравяйте, че една от най-мощните награди е словесното одобрение.

Накрая – задайте си въпроса„По какъв начин мога да съдействам за доброто образование на децата си?“ С този малък въпрос, всъщност, започва и успехът в тази така важна сфера.

Opt In Image
Безплатна помощ за всички български семейства...
Книга за значително подобряване на семейните отношения FREE!

Понякога семейните отношения изглеждат трудни.

"30 въпроса от семейния живот" ги прави лесни и практични.

Това е нашият скромен принос за семействата, нуждаещи се от помощ покрай кризата с COVID-19.

 

Вижте също и материала за възпитание на децата оттук!

 

Tags: